Nilkan nivelsiteet - venähdys ja nivelsidevammat

Nilkkavamman diagnoosiin ja vamman määrittämiseen tarvitaan lääkärin kliininen tutkimus sekä usein myös röntgenkuvaus. Röntgenkuvauksella kyetään poissulkemaan nilkan murtumat, joiden hoito poikkeaa ns. pehmytkudosvammojen hoidosta.

Tavallisin vammatyyppi on nilkan lateraalisten eli ulkosivun nivelsiteiden venyttymä eli venähdys tai repeämä. Vamma luokitellaan kolmeen vaikeusasteeseen.

1. asteessa vain muutamia sidekudossäikeitä venyttyy tai repeää: turvotus tai kipu ovat usein lieviä, potilas kykenee varaamaan jalalle ja palaamaan työhön ja liikuntaharrastukseen nopeasti ilman erityistä hoitoa.

2. asteen vammassa suurempi osa nivelsiteiden säikeistä on vaurioituneita, nilkka voi olla voimakkaasti turvonnut ja erittäin kipeä, eikä jalalle varaaminen onnistu. Lääkärintutkimuksessa todetaan lievä nivelsiteiden löysyys, muttei täydellistä periksiantoa.

3. asteessa joko yksi tai useampi nivelside on kokonaan poikki, silloin nilkka on tutkittaessa lähes "holtittoman" löysä.

Nilkan nivelsidevamman tutkiminen

Nilkkavamman diagnoosiin ja vamman määrittämiseen tarvitaan lääkärin kliininen tutkimus (potilaan haastattelu ja vamma-alueen tarkka tutkiminen) sekä usein myös röntgenkuvaus. Röntgenkuvauksella kyetään poissulkemaan nilkan murtumat, joiden hoito poikkeaa ns. pehmytkudosvammojen hoidosta. Yhä useammin nilkkavamman diagnosoinnissa käytetään myös magneettikuvausta ja lisäksi tapauskohtaisesti myös päiväkirurgisena toimenpiteenä tehtävää nilkkanivelen tähystystä.

Nivelsidevamman hoito

Yleisimmin nilkan pehmytkudosvammoja hoidetaan ns. funktionaalisesti eli ilman leikkausta ja kipsaushoitoja. Nilkan vamman laatu sekä potilaan aktiviteetti vaikuttavat myös valittavaan hoitokäytäntöön.

Lue lisää:

Nilkkaleikkaus

Polven ja nilkan kivun tutkiminen kartiokeilakuvauksella

Nilkan kipu: virheasennot ja harjoitteet

Nilkan nyrjähdys

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Antti Aarnisalo
Yleislääketieteen erikoislääkäri