Näin tuet koululaisen palautumista syyslomalla – psykologin 6 vinkkiä vanhemmille
Lehdistötiedote 12.10.2018
Syysloma on oivallinen tapa auttaa lasta palautumaan arjesta ja koulutyöstä. Psykologi Martina Salvén Mehiläisestä kertoo, miten vanhemmat voivat tukea ja ohjata lapsen palautumista loman aikana.
Arjen jatkuva suorittaminen on lisännyt aikuisten lisäksi koululaisten uupumista. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lukioikäisistä tytöistä jopa viidennes ja pojista hieman alle 10 prosenttia kokee koulu-uupumusta. Mehiläisen psykologi Martina Salvén muistuttaa, että mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän tarvitsee aikuisen tukea ja ohjausta palautuakseen koulutyön rasituksesta.
1. Huomaa lapsen uupumisen merkit
– Ennen lomia on tavallista, että lapsen keskittyminen ja jaksaminen ovat koetuksella. Rasittunut lapsi on väsynyt ja ärtynyt. Myös pinna saattaa olla kireänä. Turhautuminen läksyihin voi olla merkki siitä, että lapsi kaipaa palauttavaa toimintaa. Jotkut lapset saattavat myös ääneen ilmoittaa, etteivät jaksa mennä kouluun, tai alkavat tahallaan myöhästellä koulusta.
2. Tue lapsen palautumista temperamentin mukaan
– Lapsen palautumisen tukeminen lähtee lapsen temperamentin tunnistamisesta ja sen mukaisen arjen ja vapaa-ajan luomisesta. Arka lapsi tarvitsee omaa aikaa, kun taas sosiaalinen lapsi nauttii muiden seurasta. Myös lasten sietokyky arjen kuormitusta kohtaan on yksilöllinen. Vanhemman tehtävä on huolehtia, etteivät esimerkiksi harrastukset muutu lapselle liian kuormittaviksi. Jos lapset hyppäävät suorituksesta toiseen, palautumista ei välttämättä tapahdu.
3. Pyhitä loma rennolle yhdessäololle
– Lapselle palautuminen loman aikana on yhtä tärkeää kuin aikuiselle. Luontoretket ja yhdessä ulkona liikkuminen sekä elokuvaillat voivat edesauttaa sitä, että loma tuntuu lomalta. Ideaalitilanteessa vanhemmat lomailevat yhtä aikaa lastensa kanssa. Yhdessä tekeminen on lapselle ja nuorelle yleensä tärkeää aikaa – vaikkei teini sitä aina haluaisikaan myöntää.
Jos perheen lapset ovat eri-ikäisiä, kannattaa lomapäivien ohjelma rakentaa niin, että jokaiselle löytyy mieluista tekemistä. Loman aikana rutiineista voi vähän joustaa, kunhan huolehditaan siitä, ettei lapsen vuorokausirytmi muutu liikaa. Lapset myös uppoutuvat helposti kännykällä pelaamiseen, mutta varsinkin nuorille lapsille on hyvä määrittää tietty ruutuaika, josta pidetään kiinni.
4. Älä suunnittele liikaa ohjelmaa – anna tilaa myös tylsyydelle
– Yleisin syy loma-ajan epäonnistumiseen lapsen palautumisen kannalta on joko se, että ei ole mitään ohjelmaa tai se, että tekemistä on liikaa. Tylsistymiselläkin on lomalla paikkansa. Sitä siedetään nykyään huonosti, mutta tylsyys pakottaa lapsen keksimään jotain uudenlaista tekemistä. Luovuus on palautumisen kannalta tärkeää.
5. Valmista lasta lomamatkaan
– Jos perhe suuntaa lomamatkalle, lapsen valmistaminen ennakkoon on tärkeää. Siirtyminen paikasta toiseen on monesti haaste lapsiperheelle, sillä isommatkaan lapset eivät aina jaksa istua yhdessä paikassa kovinkaan kauaa. Ristiriitatilanteita voi välttää, kun lapselle kertoo etukäteen, kauanko matka kestää ja mitä häneltä odotetaan.
6. Tee lapsen olosta tuttu ja turvallinen
– Ennen matkaa pitää myös huolehtia siitä, että paikka on turvallinen sekä fyysisesti että psyykkisesti. Lapsi saattaa tuntea olonsa turvattomaksi, jos vanhemmat eivät opasta häntä. Jos lapsi muuttuu matkakohteessa hiljaiseksi, kiukkuiseksi tai itkuiseksi, hän yrittää kertoa, että jokin sietokyvyssä on ylittynyt. Lomalle kannattaa pienemmille lapsille ottaa kotoa mukaan tuttuja leluja ja suosia ainakin matkan alussa tuttuja ruokia.
Jutussa asiantuntijana toimii psykologi Martina Salvén Mehiläisestä.
Lue lisää: