Stockholm3-testi mittaa eturauhassyöpäriskiä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan yli 5000 eturauhassyöpää. Stockholm3 (STHLM3) -testin avulla mitataan eturauhassyöpäriskiä. Stockholm3-testi soveltuu ensisijaisesti 50–70-vuotiaille miehille. Testituloksessa ilmoitetaan hoitoa vaativan eturauhassyövän todennäköisyys prosenttilukuna, jonka lisäksi annetaan jatkohoitoa ohjaava toimintaohje. Voit pyytää Stockholm3-testiä missä tahansa Mehiläisen laboratoriossa.

Näin varaat Stockholm3-testin

Stockholm3-testi ei vaadi erityisvalmisteluja, kuten ravinnotta oloa. Testi voidaan tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Voit tulla Stockholm3-testiin ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika

Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon. Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat.

Kenelle testi on tarkoitettu?

  • Stockholm3-testiä suositellaan ensisijaisesti 50–70-vuotiaille miehille.
  • Testi soveltuu 45–50-vuotiaille, jos lähisuvussa on todettu eturauhassyöpää tai eturauhassyövälle on perinnöllinen alttius.
  • 70–75-vuotiaille miehille testiä suositellaan, jos eturauhassyöpäriski on aiemmin todettu kohonneeksi ja mies on ikäistään paremmassa kunnossa.
  • Lääkärin harkinnan mukaan myös muun ikäiset voivat käydä testissä.

Jos haluat testattavaksi, mutta olet epävarma sopiiko testi sinulle, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Mitä Stockholm-testi kertoo?

Stockholm3-testiä varten otetaan verinäyte ja lisäksi tutkittavalta kysytään taustatietoja. Testituloksessa ilmoitetaan hoitoa vaativan eturauhassyövän todennäköisyys prosenttilukuna, jonka lisäksi annetaan jatkohoitoa ohjaava toimintaohje.

  • Verinäytteestä määritetään PSA eli prostataspesifinen antigeeni, joka on eturauhassolujen tuottama proteiini: jos tämän arvo on yli 1,5 ug/l, määritetään lisäksi muita proteiinimerkkiaineita sekä yli 100 geenialuetta.
  • Tulokset yhdistetään kliinisiin taustatietoihin: ikä, eturauhaslääkitys, aiemmat koepalat ja lähisukulaisen eturauhassyöpä.
  • Testitulos kertoo hoitoa vaativan eturauhassyövän todennäköisyyden prosentteina ja sen mukaisen toimintaohjeen.
  • Jos eturauhassyövän riski on normaali tai tavallista pienempi, suositellaan uutta verinäytettä 2–6 vuoden kuluessa.

Testin on todettu vähentävän vääriä eturauhassyöpäepäilyjä ja samalla tunnistavan enemmän hoitoa vaativia syöpiä verrattuna nykyiseen kliiniseen käytäntöön.

Stockholm3-testin hinta

Stockholm3-testin hinta on 324,80 €.

Hinta sisältää:

Jatkotoimenpiteiden hinnat määräytyvät erikseen annettujen suositusten mukaisesti.

Varaa aika

Millaisia jatkotutkimuksia testituloksen perusteella tehdään?

Jatkotutkimuksiin kuuluvat uusintatesti 2–6 vuoden kuluttua, eturauhasen ultraäänitutkimus ja tunnustelu tai eturauhasen magneettikuvaus ja koepalojen ottaminen. Mehiläisessä käytetään Stockholm3-testin kanssa korkeatasoista magneettikuvausmenetelmää.

Vaikka eturauhassyöpäriski Stockholm3-testin perusteella olisikin tavanomaista suurempi, voidaan tarkan magneettikuvauksen avulla välttyä koepalojen ottamiselta. Jos koepalojen ottamiseen päädytään, on niiden kohdentaminen laadukkaiden kuvien avulla aiempaa helpompaa ja koepaloja voidaan ottaa tavallista pienempi määrä.

Stockholm3-testin tulokset

Stockholm3-testin tulokset tallentuvat OmaMehiläiseen. Voit käyttää OmaMehiläistä lataamalla puhelimeen OmaMehiläinen-sovelluksen. Voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-palvelua.

Avaa OmaMehiläinen

Stockholm3-testi vs. PSA-testi

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan yli 5000 eturauhassyöpää.

Syöpäriskiä on aiemmin arvioitu pääosin verikokeesta tehtävän PSA-testin avulla sekä testin jälkeen tehtävillä ultraääni- tai muilla kuvantamistutkimuksilla. PSA-testin lisäksi riittävä diagnoosi vaatii usein myös koepalojen ottamista.

Tukholman Karoliinisessa instituutissa kehitetyn Stockholm3-testin on todettu vähentävän magneettikuvauksen tai koepalojen tarvetta ainakin kolmanneksella, sillä testitulos on PSA-testistä saatavaa arvoa tarkempi. Hoitoa vaativia eturauhassyöpiä todetaan Stockholm3-testin avulla saman verran tai enemmän kuin PSA-testillä. Stockholm3-testin avulla turhat eturauhassyöpäepäilyt voidaan minimoida ja toisaalta syöpä voidaan todeta luotettavasti varhaisemmassa vaiheessa.

Menetelmää testattiin alkuun Suomessa Mehiläisen ja Karoliinisen instituutin yhteisessä Fin3-tutkimusprojektissa, jonka myötä testi otettiin hiljalleen laajempaan käyttöön.

Koska PSA-arvo saattaa olla koholla myös ilman syöpää, otetaan monilta miehiltä eturauhasesta turhaan koepaloja. Koepalojen otto ei ole riskitöntä ja toimenpiteestä aiheutuu epämukavaa oloa ja ylimääräisiä kustannuksia. Toisaalta kaikkia syöpiä ei löydetä ajoissa PSA-tuloksen avulla, sillä henkilöllä voi olla syöpä, vaikka PSA-arvo olisi normaali tai vain lievästi kohonnut. PSA-arvo voi olla kahdella miehellä sama, vaikka toisella on syöpä ja toisella ei.

Tutkimuskumppanimme:

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
9.7
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.9
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.6
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta