PSA-testi kertoo eturauhasen tilasta

PSA-testi kertoo miten eturauhanen voi. Eturauhanen löytyy miehiltä virtsarakon alapuolelta, eli virtsaputki kulkee sen läpi. Tärkein eturauhasen tehtävä on tuottaa siemennestettä.

Näin varaat ajan PSA-testiin

PSA-testi ei vaadi sinulta mitään erityisvalmistautumista, kuten paastoa. Kyseessä on verikoe, joka voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Halutessasi voit tulla PSA-testiin Mehiläiseen myös ilman lääkärin lähetettä.

Varaa aika

Kaikki eturauhasen liikakasvuun liittyvien tutkimusten- ja hoidontarve määräytyvät oireiden perusteella. Jos sinulla ilmenee joitakin oireita, jotka saattaisivat johtua eturauhasesta, suosittelemme sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, vaikka PSA-testiin voi mennä ilman lähetettäkin.

Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon. Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Mitä PSA tarkoittaa?

PSA on lyhenne, joka tulee sanoista prostataspesifinen antigeeni. PSA on siis prostata- eli eturauhassolujen tuottama proteiini, jota mitkään muut kudokset eivät tuota. Kaikki veressä oleva PSA on siis aina peräisin vain itse eturauhasesta tai eturauhasesta peräisin olevasta kudoksesta.

Mitä PSA-testi kertoo?

Jos PSA-arvosi on merkittävästi suurentunut (>10 µg/l), viittaa tulos eturauhassyövän mahdollisuuteen, mutta PSA-arvo saattaa olla kohonnut myös mm. eturauhastulehduksen yhteydessä. Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu on yleisin eturauhassairaus ja vaikuttaa myös PSA-arvoon.

Pelkkä PSA-arvon mittaaminen ei riitä, kun selvitetään virtsaamisvaivojen tai muiden oireiden syytä. Lisäksi tarvitaan lääkärin arvio tilanteesta.

PSA-arvo – mitä on hyvä tietää?

  • Kun PSA-arvo on kohonnut, viittaa se eturauhasen sairauteen, mutta kohonnut arvo ei yksin riitä kertomaan mistä sairaudesta on kyse. Jos PSA on kohonnut, määritetään automaattisesti myös nk. vapaan PSA:n osuus, josta on apua esimerkiksi syöpäriskin arvioimisessa.
  • Myöskään normaali PSA-arvo ei tarkoita, etteikö erilaisten virtsaamis- tai eturauhasoireiden yhteydessä kyse olisi sairaudesta.
  • PSA-arvo suurenee eturauhasen koon kasvaessa. Eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, vaikkakin se voi aiheuttaa virtsaamiseen liittyviä vaivoja ja PSA-arvon kohoamista.

Lue lisää:
Onko kyse eturauhasen liikakasvusta?

PSA-testin hinta

PSA-testin hinta on 94,90 €.

Hinta sisältää:

  • verinäytteen ottamisen (tulos sisältää osatutkimukset S-PSA-V, S-PSA V/T)
  • tulokset ja suositukset jatkotoimenpiteistä OmaMehiläinen-palveluun.

Mahdollisten jatkotoimenpiteiden hinnat määräytyvät erikseen annettujen suositusten mukaisesti.

Varaa aika

PSA-testi kuuluu myös mukaan Miehen laboratoriopakettiin, jossa on mukana myös muita laboratoriokokeita terveydestään kiinnostuneille miehille.

Jos PSA-arvo on tavanomaista korkeampi, suosittelemme sinulle Stockholm3-testiä, joka antaa PSA-testiä tarkemman arvion. Tutustu Stockholm3-testiin.

PSA-testin tulokset

PSA-testin tulokset tallentuvat OmaMehiläiseen. Voit käyttää OmaMehiläistä puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen. Voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Avaa OmaMehiläinen

Lisää aiheesta