Allergiatutkimukset

Aikaisemmin uskottiin, että allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden tai altisteiden välttäminen on tarpeellista, jotta allergioita saadaan vähennettyä. Potilaille annettiin varmuuden vuoksi välttämiseen perustuvia suosituksia ja kieltolistoja. Nämä toimet eivät kuitenkaan vähentäneet allergioita vaan itse asiassa allergiaepäilyt ja niihin liittyvät lääkärissäkäynnit vain lisääntyivät.

Nykyään uusien laboratoriotutkimusten avulla voidaan entistä tarkemmin varmistaa tai poissulkea allergiat, ja pystytään erottamaan todennäköisesti vaaralliset reaktiot vaarattomista. Tarkat allergisesta herkistymisestä kertovat testit ja erityisesti uudet komponenttitutkimukset auttavat valitsemaan parhaat hoitolinjat ja tällöin monet välttämis- ja kieltolistat ovat turhia.

Miksi ja miten testata allergioita?

Jos allergiaa epäillään, on tärkeää tutkia, onko oireiden taustalla allergia vai jokin muu sairaus. Useimmilla allergikoilla herkistyminen on tapahtunut useammalle kuin yhdelle allergian aiheuttajalle ja silloin on olennaista tunnistaa, mitkä aiheuttajat ovat oireiden ja elämänlaadun kannalta keskeisiä. Mitä tarkemmin tiedetään allergiaoireiden aiheuttaja, sitä helpompaa on sen välttäminen. Myös oireiden hoitaminen on helpompaa ja tehokkaampaa.

Mikä on komponenttitutkimus?

Laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus kattaa allergeenien seulonnan ja yksittäisten komponenttien erittelyn, mikäli ryhmäseulonnassa on saatu positiivinen tulos. Komponenttitutkimuksella päästään allergian tutkimisessa perinteisiä tutkimusmuotoja, kuten prick-testi tai IgE-vasta-ainetasojen mittausta pidemmälle. Allergiaoireita eivät aiheuta esimerkiksi maapähkinä kokonaan, vaan syyllinen on vain yksi tai useampi yksittäinen pähkinän valkuaisaine. Komponenttitutkimusten avulla voidaan myös aiempaa paremmin arvioida vakavan allergisen reaktion riskiä, sillä tietyt komponentit kertovat henkeä uhkaavan reaktion riskistä. Myös ristiallergiat voidaan erottaa kliinisesti merkittävistä allergioista. Esimerkiksi koivuallergikot pelkäävät usein suotta olevansa pähkinälle allergisia, vaikka kyseessä olisikin ristireaktio esimerkiksi ihotestissä.

Allergioiden tutkimuspaketit

  • Pähkinäseulonta ja komponentit -tutkimuspaketissa mitataan viiden eri pähkinälajikkeen eli maapähkinän, hasselpähkinän, saksanpähkinän, parapähkinän ja cashewpähkinän IgE-vasta-aineet.
  • Ruoka-aineryhmä, erittely ja komponentit -tutkimuspaketissa seulotaan tavallisimpien ruoka-aineallergiaa aiheuttavien allergeenien eli munanvalkuaisen, maidon, vehnän, turskan, soijan ja maapähkinän IgE-vasta-aineet.
  • Allergian laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimuspaketti sisältää pöly- ja ruokaryhmän perusseulonnan- ja erittelytutkimuksen. Pölyseulonnassa tutkitaan koivu, timotei, pujo, kissa, koira, hevonen, ulkohome ja pölypunkki. Ruokaseulonnassa vastaavasti tutkitaan munanvalkuainen, maito, vehnä, turska, soija ja maapähkinä.

Jos seulonnassa todetaan kohonneet arvot, tutkimus laajennetaan komponenttitasolle, jolloin saadaan selville kunkin tutkittavan aineen osalta ne komponentit, jotka oireita aiheuttavat.

Allergiatestien hinnat

Katso allergioiden tutkimuspakettien hinnat laboratoriotutkimusten hinnastosta.

Hinnat sisältävät:

  • Verinäytteiden oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä
  • Tulosten toimittamisen

Huomioithan, että ainoastaan lääkärin lähetteellä tehdyistä tutkimuksista korvataan Kela-korvaus . Myöskään mahdollinen hoitokuluvakuutus ei pääsääntöisesti kata ilman lähetettä tehtyjä tutkimuksia.

Allergiatestiin tuleminen

Allergiatestit eivät vaadi erityisvalmisteluja, kuten ravinnotta oloa. Myöskään allergialääkkeiden käyttö ei vaikuta tuloksiin. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Allergiatutkimuksiin voi tulla ilman lähetettä. Huomioithan, että jos tulet laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä

  • kuluista ei voida maksaa Kela-korvausta
  • mahdollinen hoitokuluvakuutus ei pääsääntöisesti kata tutkimuksista aiheutuvia kuluja
  • sinun on itse ilmoitettava haluamasi tutkimukset, sillä näytteenottaja ei ota kantaa tarvittaviin tutkimuksiin
  • et saa lääkärin tulkintaa tuloksista

Tulosten saaminen

Laboratoriokokeiden tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. OmaMehiläistä voit käyttää kännykälläsi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta tai tetokoneella toimivalla OmaMehiläinen-verkkoversiolla .

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Vaikka tutkimuksen tulokset tulevat OmaMehilänen–sovellukseen, suosittelemme kuitenkin keskustelemaan lääkärisi kanssa allergiatutkimuksen tuloksista. Lääkäriltä saat tutkimustuloksille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet jatkohoidon suhteen.

Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai varata ajan yleislääkärillemme lausunnon saamiseksi verkkoajanvarauksesta  tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lähettävän lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.

Lisää aiheesta

marraskuu 2021viikko 48