Aikaisemmin uskottiin, että allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden tai altisteiden välttäminen on tarpeellista, jotta allergioita saadaan vähennettyä. Potilaille annettiin varmuuden vuoksi välttämiseen perustuvia suosituksia ja kieltolistoja. Nämä toimet eivät kuitenkaan vähentäneet allergioita vaan itse asiassa allergiaepäilyt ja niihin liittyvät lääkärissäkäynnit vain lisääntyivät.

Nykyään uusien laboratoriotutkimusten avulla voidaan entistä tarkemmin varmistaa tai poissulkea allergiat, ja pystytään erottamaan todennäköisesti vaaralliset reaktiot vaarattomista. Tarkat allergisesta herkistymisestä kertovat testit ja erityisesti uudet komponenttitutkimukset auttavat valitsemaan parhaat hoitolinjat ja tällöin monet välttämis- ja kieltolistat ovat turhia.

MIKSI JA MITEN TESTATA ALLERGIOITA?

Jos allergiaa epäillään, on tärkeää tutkia, onko oireiden taustalla allergia, vai jokin muu sairaus. Useimmilla allergikoilla herkistyminen on tapahtunut useammalle kuin yhdelle allergian aiheuttajalle ja silloin on olennaista tunnistaa, mitkä aiheuttajat ovat oireiden ja elämänlaadun kannalta keskeisiä. Mitä tarkemmin tiedetään allergiaoireiden aiheuttaja, sitä helpompaa on sen välttäminen. Myös oireiden hoitaminen on helpompaa ja tehokkaampaa.   

MIKÄ ON KOMPONENTTITUTKIMUS?

Laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus kattaa allergeenien seulonnan ja yksittäisten komponenttien erittelyn, mikäli ryhmäseulonnassa on saatu positiivinen tulos. Komponenttitutkimuksella päästään allergian tutkimisessa perinteisiä tutkimusmuotoja, kuten prick-testi tai IgE-vasta-ainetasojen mittausta pidemmälle. Allergiaoireita eivät aiheuta esimerkiksi maapähkinä kokonaan, vaan syyllinen on vain yksi tai useampi yksittäinen pähkinän valkuaisaine. Komponenttitutkimusten avulla voidaan myös aiempaa paremmin arvioida vakavan allergisen reaktion riskiä, sillä tietyt komponentit kertovat henkeä uhkaavan reaktion riskistä. Myös ristiallergiat voidaan erottaa kliinisesti merkittävistä allergioista. Esimerkiksi koivuallergikot pelkäävät usein suotta olevansa pähkinälle allergisia, vaikka kyseessä olisikin ristireaktio esim. ihotestissä.

ALLERGIOIDEN TUTKIMUSPAKETIT

  • Pähkinäseulonta ja komponentit -tutkimuspaketissa mitataan viiden eri pähkinälajikkeen eli maapähkinän, hasselpähkinän, saksanpähkinän, parapähkinän ja cashewpähkinän IgE-vasta-aineet. 
  • Ruoka-aineryhmä, erittely ja komponentit -tutkimuspaketissa seulotaan tavallisimpien ruoka-aineallergiaa aiheuttavien allergeenien eli munanvalkuaisen, maidon, vehnän, turskan, soijan ja maapähkinän IgE-vasta-aineet.  
  • Allergian laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus sisältää pöly- ja ruokaryhmän perusseulonnan- ja erittelytutkimuksen. Pölyseulonnassa tutkitaan: koivu, timotei, pujo, kissa, koira, hevonen, ulkohome ja pölypunkki. Ruokaseulonnassa vastaavasti tutkitaan: munanvalkuainen, maito, vehnä, turska, soija ja maapähkinä.

Jos seulonnassa todetaan kohonneet arvot, tutkimus laajennetaan komponenttitasolle, jolloin saadaan selville kunkin tutkittavan aineen osalta ne komponentit, jotka oireita aiheuttavat.

ALLERGIATUTKIMUSTEN HINTA

  • Pähkinäseulonta ja komponentti -tutkimuspaketin hinta on 99,80€
  • Ruoka-aineryhmä, erittely ja komponenit -tutkimuspaketin hinta on 99,80€
  • Allergian laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimuksen hinta on 141,90€.

Lääkärin lähetteellä tehdyistä tutkimuksista korvataan Kela-korvaus.

MITEN TUTKIMUKSEEN PÄÄSEE?

Allergiatutkimuksiin voi tulla ilman lähetettä. Tutkimukset eivät vaadi erityisvalmisteluja, kuten ravinnotta oloa. Myöskään allergialääkkeiden käyttö ei vaikuta tuloksiin. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Hinta sisältää:

  • Verinäytteiden oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä
  • Tulosten toimittamisen

TULOSTEN SAAMINEN

Laboratoriokokeiden tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. OmaMehiläistä voit käyttää sekä verkossa osoitteesta oma.mehilainen.fi tai puhelimestasi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen>>

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen>>

Vaikka tutkimuksen tulokset tulevat OmaMehilänen –sovellukseen, suosittelemme kuitenkin keskustelemaan lääkärisi kanssa allergiatutkimuksen tuloksista. Lääkäriltä saat tutkimustuloksille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet jatkohoidon suhteen. Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai Digiklinikan lääkäriin tutkimustulosten osalta. Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lähettävän lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.