Koronaviruksen vasta-ainetestit Mehiläisessä

Koronaviruksen vasta-ainetesti mittaa verestä vasta-aineita, joita on muodostunut pandemian aiheuttanutta covid-19-koronavirusta vastaan. Vasta-aineet ovat merkki siitä, että elimistössä on meneillään tai on hiljattain ollut tämän koronaviruksen aiheuttama infektio. Tällä hetkellä käytössä oleva testi ei havaitse rokotuksen seurauksena muodostuvia vasta-aineita, sillä testi mittaa toista viruksen rakennetta kohtaan syntynyttä puolustusreaktiota.

Uutta tartuntaa vastaan saatua suojan vahvuutta tai kestoa ei vasta-ainetestin perusteella voida kuitenkaan suoraan arvioida. Vasta-ainetestit ovat tarkoitettu lääkärin käyttöön muun diagnostiikan tueksi. Koronaviruksen vasta-ainetesti on saatavilla lääkärin lähetteellä kaikista Mehiläisen laboratorioista. Oireisella ensisijainen testi on nenänielunäytteestä tehtävä koronavirustesti.

Mitä vasta-aineet ovat?

Kun elimistöön tunkeutuu vieras mikrobi kuten virus tai bakteeri, käynnistyy puolustusreaktio. Puolustavat valkosolut alkavat tehdä vasta-aineita, jotka tarttuvat tunkeilijaan ja aktivoivat myös laaja-alaisesti koko puolustusjärjestelmän, jonka seurauksena virus tuhotaan. Jos sama virus uudestaan pyrkii ihmiseen, on se puolustussolujen muistissa ja puolustusreaktio tapahtuu nopeammin. Kun vasta-aineita on riittävästi verenkierrossa, puhutaan immuniteetista. Tällöin puolustusreaktio käynnistyy nopeasti, eikä virus pysty uudestaan sairastuttamaan ihmistä.

Mistä vasta-ainetesti kertoo?

Vasta-aineiden syntyminen verestä mitattavalle tasolle saattaa kestää jopa viikkoja. Koronaviruksen aiheuttamassa taudissa on havaittu, että vasta-aineita alkaa muodostua jo muutaman päivän kuluttua oireiden alusta. Tässä on kuitenkin huomattavasti yksilöllistä vaihtelua. Vasta-ainetesti kannattaa kuitenkin tehdä vasta, kun oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Taudista huolimatta testi voi jäädä negatiiviseksi, jos se tehdään liian aikaisin, eikä vasta-aineiden määrä ole ehtinyt nousta vielä riittävästi. Taudin aktiivisessa ja tartuttavassa vaiheessa paras testi on viruksen osoittaminen nenänielusta. Jos oireilu pitkittyy, nenänielusta tehtävä viruksen osoittaminen saattaa olla jo epäluotettava, mutta vasta-aineiden avulla taudista voidaan saada viitteitä. Taudin jälkeen vasta-aineet näkyvät todennäköisesti kuukausia, ehkä vuosia, mutta uuden koronaviruksen osalta tästä ei vielä ole tietoa.

Miten ja milloin vasta-ainetesti tehdään?

Mehiläisessä on tarjolla on keskuslaboratoriossa tehtävä IgG-, IgA- ja IgM-vasta-aineet yhdessä mittaava tutkimus, joka tehdään kyynärtaipeen laskimoverinäytteestä ja valmistumisaika on 1-3 päivää. Testille ilmoitettu herkkyys on 100% ja spesifisyys 99,8%.

Vasta-ainetestejä voidaan käyttää osana lääkärin tekemää arviota taudinmäärityksen tukena pitkittyneissä ja koronavirustartunnaksi epäillyissä hengitystieinfektioissa, jossa oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vuorokautta. Hengitystieoireisen potilaan positiivinen vasta-ainetestitulos varmennetaan aina myös nenänielunäytteellä tartuttavassa vaiheessa olevan koronavirusinfektion poissulkemiseksi.

Vasta-ainetestin hinta ja tulokset

Lääkäri määrittelee vasta-ainetestin tarpeen, ja tutkimukseen tarvitset aina lääkärin lähetteen. Ilman lähetettä tutkimukseen ei voi tulla. Saat lähetteen vasta-ainetestiin Digiklinikalta. Aloita keskustelu koronatartuntaepäily -kanavalla. Digiklinikkakäynnin hinta on 39,90 € (Kela-korvauksen jälkeen 31,90 €).

Vasta-ainetestin hinta on 92 € (Kela-korvauksen jälkeen 77 €)

Vasta-ainetestin tuloksen saat OmaMehiläiseen .

Missä vasta-ainetestejä tehdään?

Vasta-ainetestejä tehdään kaikissa Mehiläisen lääkärikeskusten laboratorioissa. Laboratoriossa asioidessa tulee olla oireeton.
Katso sinulle lähin lääkärikeskus ja aukioloajat.

Sivu päivitetty viimeksi: 10.2.2021.

Katso myös:

Hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvät klinikat

Ohjeistus Mehiläisen Työelämäpalveluiden asiakkaille koronavirukseen liittyen