Koronaviruksen vasta-ainetestit Mehiläisessä

Koronaviruksen vasta-ainetesti mittaa verestä vasta-aineita, joita on muodostunut koronavirusta vastaan. Vasta-aineet ovat merkki elimistössä meneillään olevasta tai hiljattain olleesta koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta. Vasta-aineita kehittyy myös koronarokotuksen jälkeen.

Koronaviruksen aiheuttamien oireiden varmentamiseen ensisijainen testi on nenänielunäytteestä tehtävä koronavirustesti. Koronaviruksen vasta-ainetesti on saatavilla lääkärin lähetteellä kaikista Mehiläisen laboratorioista. Vasta-ainetestit on tarkoitettu lääkärin käyttöön muun diagnostiikan tueksi.

Uutta tartuntaa vastaan saatua suojan vahvuutta tai kestoa ei vasta-ainetestin perusteella voida suoraan arvioida.

Lue lisää:
Mehiläisen koronavirustestit ja niiden erot

Vasta-ainetestiin tarvitaan lähete

Vasta-ainetestejä varten tarvitaan aina lääkärin lähete, sillä lääkäri määrittelee vasta-ainetestin tarpeen. Ilman lähetettä tutkimukseen ei voi tulla.

Saat lähetteen vasta-ainetestiin Digiklinikalta. Aloita keskustelu koronatartuntaepäily -kanavalla. Digiklinikkakäynnin hinta on 44 € (Kela-korvauksen jälkeen 36 €).

Avaa Digiklinikka

Mitä vasta-aineet ovat?

Kun elimistöön tunkeutuu vieras mikrobi, kuten virus tai bakteeri, käynnistyy puolustusreaktio. Puolustavat valkosolut alkavat tehdä vasta-aineita, jotka tarttuvat tunkeilijaan ja aktivoivat myös laaja-alaisesti koko puolustusjärjestelmän, jonka seurauksena virus tuhotaan. Puolustusreaktio voidaan käynnistää myös rokottamalla. Jos sama virus pyrkii uudestaan ihmiseen, on se puolustussolujen muistissa ja puolustusreaktio tapahtuu nopeammin. Kun vasta-aineita on riittävästi verenkierrossa, puhutaan immuniteetista. Tällöin puolustusreaktio käynnistyy nopeasti, eikä virus pysty uudestaan sairastuttamaan ihmistä.

Mistä vasta-ainetesti kertoo?

Vasta-aineiden syntyminen verestä mitattavalle tasolle saattaa kestää jopa viikkoja. Koronaviruksen aiheuttamassa taudissa on havaittu, että vasta-aineita voi alkaa muodostua jo muutaman päivän kuluttua oireiden alusta. Tässä on kuitenkin huomattavaa yksilöllistä vaihtelua. Vasta-ainetesti kannattaa tehdä vasta, kun oireiden alusta on kulunut vähintään kolme viikkoa.

Mikäli vasta-ainetesti tehdään liian aikaisin, eikä vasta-aineiden määrä ole ehtinyt nousta vielä riittävästi, voi testi jäädä negatiiviseksi. Taudin aktiivisessa ja tartuttavassa vaiheessa ensisijainen testi on nenänielusta otettava PCR- tai antigeenitesti.

Jos oireilu pitkittyy, nenänielusta tehtävä viruksen osoittaminen saattaa olla jo epäluotettava, tällöin vasta-aineiden avulla taudista voidaan saada viitteitä. Tämän hetkisen tiedon mukaan vasta-aineet ovat mitattavissa ainakin 6–12 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen.

Vasta-ainetesti ja laaja vasta-ainepaketti

Mehiläisessä on tarjolla on keskuslaboratoriossa tehtävä IgG-, IgA- ja IgM-vasta-aineet yhdessä mittaava tutkimus, joka osoittaa sairastetun taudin.

Lisäksi Mehiläisessä on käytössä laaja vasta-ainepaketti, jossa mitataan edellisten lisäksi myös rokotteen aiheuttama vaste. Sairastettu tauti aiheuttaa erilaisen vasta-ainereaktion kuin rokote ja laajalla vasta-ainepaketilla nämä osoitetaan erikseen. Tutkimuksesta saadaan lausunto.

Vasta-ainetesti:

 • Tutkitaan verinäytteestä, joka otetaan kyynärtaipeen laskimosta.
 • Vasta-aineita löytyy yleensä viimeistään noin 3 viikon kuluttua sairastetusta taudista.
 • Sisältää viruksen nukleokapsidiproteiinia vastaan reagoivat vasta-aineet.
 • Vastaus on positiivinen, jos veressä on vasta-aineita. Testi tunnistaa eri vasta-aineluokat IgA, IgM ja IgG ja tulos annetaan näille yhdessä.
 • Positiivinen tulos viittaa aiemmin sairastettuun tautiin. Usein tauti on ollut viikkoja tai useita kuukausia aiemmin, mutta joillain henkilöillä vasta-aineita voidaan todeta jopa 1–2 viikon kuluttua tartunnasta.
 • Negatiivinen tulos merkitsee, ettei veressä ole vasta-aineita. Tällöin henkilö ei ole sairastanut covid-19-tautia, tai se on voinut olla niin lievä, ettei vasta-aineita ole syntynyt mitattavia määriä pidemmäksi aikaa.

Laaja vasta-ainepaketti:

 • Tutkitaan verinäytteestä, joka otetaan kyynärtaipeen laskimosta.
 • Vasta-aineita löytyy yleensä viimeistään noin 3 viikon kuluttua rokotteesta tai sairastetusta taudista.
 • Sisältää yllä olevien kokonais-nukleokapsidivasta-aineiden lisäksi viruksen nk. piikkiproteiinia vastaan reagoivat vasta-aineet.
 • Jos henkilö ei ole sairastanut covid-19-tautia, ovat paketin kokonaisvasta-aineet ja piikkiproteiinivasta-aineet molemmat negatiiviset.
 • Jos henkilö on rokotettu, mutta ei sairastanut tautia, ovat vain piikkiproteiinivasta-aineet positiiviset.
 • Jos henkilö on sairastanut taudin ovat usein sekä nukleokapsidivasta-aineet että piikkiproteiinivasta-aineet positiiviset.
 • Tuloksesta saadaan lausunto.

Vasta-ainetestejä voidaan käyttää osana lääkärin tekemää arviota taudinmäärityksen tukena pitkittyneissä ja koronavirustartunnaksi epäillyissä hengitystieinfektioissa, jossa oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Lisäksi viimeisen 6 kuukauden aikana todettu uusi positiivinen PCR-testi voi olla peruste vasta-ainetutkimukselle. Vasta-ainetutkimuksen perusteella voidaan arvioida onko kyseessä tuore tauti vai jäänne aiemmasta taudista.

Hengitystieoireisen potilaan positiivinen vasta-ainetestitulos varmennetaan myös nenänielunäytteellä tartuttavassa vaiheessa olevan koronavirusinfektion poissulkemiseksi. Mikäli oireet ovat kestäneet alle kaksi viikkoa on ensisijainen testi on nenänielusta otettava PCR- tai antigeenitesti.

Matkustajien on syytä huomioida, että osa maista vaatii PCR-testin lisäksi vasta-ainetutkimuksen. Matkustajan on aina itse valittava oikeat testit, sillä kohdemaiden ja esim. lentoyhtiöiden vaatimukset saattavat vaihdella.

Lue lisää:
Tarvitsetko PCR- tai antigeenitestin ja koronatodistuksen matkaa tai tapahtumaa varten? Toimi näin

Lähete vasta-ainetestiin Digiklinikalta

Muistathan, että vasta-ainetestejä varten tarvitaan aina lääkärin lähete, sillä lääkäri määrittelee vasta-ainetestin tarpeen. Ilman lähetettä tutkimukseen ei voi tulla.

Saat lähetteen vasta-ainetestiin Digiklinikalta. Aloita keskustelu koronatartuntaepäily -kanavalla. Digiklinikkakäynnin hinta on 44 € (Kela-korvauksen jälkeen 36 €).

Avaa Digiklinikka

Vasta-ainetestin hinta ja tulokset

Vasta-ainetestien valmistumisaika on 1–3 päivää. Vasta-ainetestin ilmoitettu herkkyys on 100 % ja spesifisyys 99,8 %, eli kaikki vasta-ainepositiiviset havaitaan, mutta kaksi tuhannesta positiivisesta saattaa olla vääriä.

Vasta-ainetestin tuloksen saat OmaMehiläiseen.

Katso vasta-ainetestin ja laajan vasta-ainepaketin hinnat hinnastosivultamme.

Avaa Hinnastosivu

Missä vasta-ainetestejä tehdään?

Vasta-ainetestejä tehdään kaikissa Mehiläisen lääkärikeskusten laboratorioissa. Laboratoriossa asioidessa tulee olla oireeton. Mikäli sinulla on oireita, hakeudu hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyneelle klinikalle (HTI-klinikka) tai Drive in-asemalle nenänielun PCR- tai antigeenitestiä varten.

Katso lähin lääkärikeskus

Sivu päivitetty viimeksi: 19.5.2021.

Lue lisää:
Hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvät klinikat
Ohjeistus Mehiläisen Työelämäpalveluiden asiakkaille koronavirukseen liittyen

Lisää aiheesta