Usein kysyttyä koronavirustestauksesta

Koostimme tälle sivulle koronavirustestauksesta useimmin kysyttyjä kysymyksiä sekä niihin vastauksia.

Miten saan lähetteen koronavirustestiin?

Koronavirustestiin päästäksesi tarvitset lähetteen. OmaMehiläisen Digiklinikalla lääkäri arvioi oireesi ja laatii tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin. Myös etävastaanotolta tai omalta työterveyshoitajaltasi voit saada lähetteen.

Toimi näin, kun tulet koronatestiin

Miten asioin Digiklinikalla alaikäisen lapseni tai perheenjäseneni puolesta?

Kun teet perheliitoksen OmaMehiläisessä, pystyt asioimaan Digiklinikalla alaikäisen lapsesi tai perheenjäsenesi puolesta ja näkemään hänen testituloksensa. Kun asioit Digiklinikalla toisen puolesta, muista aina valita tarkkaan, kenen tiedoilla asioit.

Näin teet perheliitoksen

Korvaako vakuutus koronavirustestin?

Useimmiten oma tai lapsesi sairaskuluvakuutus korvaa koronavirustestin, kun se on osa sairauden hoitoa ja siihen on lääkärin lähete. Tarkista etukäteen omista vakuutusehdoistasi tai vakuutusyhtiöltäsi, mitä palveluita vakuutuksesi korvaa.

Lue lisää vakuutusasioinnista

Miten toimin, kun olen tulossa koronavirustestiin?

Kun olet saanut lähetteen koronavirustestiin, selvitä sinua lähinnä oleva laboratorio tai testauspaikka ja tule testattavaksi. Huomioithan, että tarvitset aina lähetteen koronavirustestiin. Tutustu testauspaikan ohjeisiin ennen saapumistasi. Saat tarkemmat toimintaohjeet testauspaikalla.

Katso Mehiläisen koronatestausasemat

Milloin ja mistä näen testituloksen?

Testituloksen näet OmaMehiläisessä 1–2 vuorokauden kuluttua. Odotathan siis kaksi vuorokautta testituloksen valmistumista. Testejä analysoidaan joka päivä ympäri vuorokauden eli tulos voi tulla myös keskellä yötä. Alaikäisen lapsesi testituloksen näkyminen vaatii sen, että perheliitos OmaMehiläiseen on tehty. Express-testiasemalla otettujen näytteiden tulokset valmistuvat keskimäärin 6–8 tunnissa. Antigeenitestitulos valmistuu asiakkaan odottaessa, noin 30 minuutissa.

Miten saan negatiivisesta tuloksesta todistuksen?

Kun testituloksesi on valmistunut ja osoittautunut negatiiviseksi, saat negatiivisen koronatodistuksen sähköisenä automaattisesti OmaMehiläinen -palveluun, josta voit tulostaa todistuksen tarvittaessa. Sähköinen todistus on maksuton.

Sähköinen todistus ei välttämättä ole riittävä matkustusta varten. Suosittelemme matkailulähtöiseen tarpeeseen aina paperista kynäallekirjoitettua todistusta, jonka voit noutaa mistä tahansa Mehiläisen lääkärikeskuksesta. Voit saada todistuksen hakemalla sen paikan päältä lääkärikeskuksen vastaanottotiskiltä. Todistusta noutaessasi otathan henkilötodistuksen mukaasi. Lääkärikeskuksesta noudetun todistuksen hinta on 23 €.

Lue lisää negatiivisesta koronatodistuksesta

Olen Mehiläisen työterveysasiakas – pääsenkö koronavirustestiin?

Kun testaus kuuluu työterveyssopimukseesi, saat työterveysasiakkaana lähetteen koronavirustestiin Digiklinikalta tai lääkärin/työterveyshoitajan etävastaanotolta. Lähetteen saatuasi toimi ohjeiden mukaan.

Mitä eroa on PCR- ja antigeenitestillä?

PCR-testi (Polymerase Chain Reaction) voidaan ottaa milloin vain, eli voi olla joko oireita tai testattava voi olla oireeton. Lisäksi testi voidaan ottaa missä vaiheessa sairastumista. PCR-testi on antigeenitestiä herkempi tunnistamaan koronaviruksen. Testitulos valmistuu keskimäärin 1–2 päivässä.

Antigeenitesti soveltuu testiksi silloin, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viisi vuorokautta. Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä kuin PCR, mutta se on PCR-testiä nopeampi, koska tuloksen saa jo noin 30 minuutissa. Antigeenitesti soveltuu siis hyvin tilanteisiin, jossa testitulos halutaan nopeasti ja oireet ovat juuri alkaneet.

Kun saat lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta testiin, määrittää hän aina sen, kumpi testi olisi soveltuvampi. Sinun ei siis itse tarvitse osata pyytää mitään tiettyä koronavirustestiä. Molemmat testit otetaan samalla tavalla, eli nenänielusta otettavalla tikkunäytetestillä.

Nenänielusta otettavat PCR- ja antigeenitestit ovat myös EU:n hyväksymiä.

Lisää aiheesta