Usein kysyttyä koronavirustestauksesta

Koostimme tälle sivulle koronavirustestauksesta useimmin kysyttyjä kysymyksiä sekä niihin vastauksia.

Miten saan lähetteen koronavirustestiin?

Koronavirustestiin päästäksesi tarvitset lähetteen. OmaMehiläisen Digiklinikalla lääkäri arvioi oireesi ja laatii tarvittaessa lähetteen koronavirustestiin. Myös etävastaanotolta tai omalta työterveyshoitajaltasi voit saada lähetteen.

Toimi näin, kun tulet koronatestiin

Miten asioin Digiklinikalla alaikäisen lapseni tai perheenjäseneni puolesta?

Kun teet perheliitoksen OmaMehiläisessä, pystyt asioimaan Digiklinikalla alaikäisen lapsesi tai perheenjäsenesi puolesta ja näkemään hänen testituloksensa. Kun asioit Digiklinikalla toisen puolesta, muista aina valita tarkkaan, kenen tiedoilla asioit.

Näin teet perheliitoksen

Korvaako vakuutus koronavirustestin?

Useimmiten oma tai lapsesi sairaskuluvakuutus korvaa koronavirustestin, kun se on osa sairauden hoitoa ja siihen on lääkärin lähete. Tarkista etukäteen omista vakuutusehdoistasi tai vakuutusyhtiöltäsi, mitä palveluita vakuutuksesi korvaa.

Lue lisää vakuutusasioinnista

Miten toimin, kun olen tulossa koronavirustestiin?

Kun olet saanut lähetteen koronavirustestiin, selvitä sinua lähinnä oleva drive-in-testauspaikka tai hengitystieinfektioklinikan laboratorio ja tule testattavaksi. Huomioithan, että tarvitset aina lähetteen koronavirustestiin. Tutustu testauspaikan ohjeisiin ennen saapumistasi. Saat tarkemmat toimintaohjeet testauspaikalla.

Katso lähin drive-in-testauspaikka

Miten toimin, kun olen saanut lähetteen Mehiläisen koronatestaukseen kunnalta/kaupungilta?

Jos olet saanut lähetteen koronatestaukseemme kunnalta/kaupungilta, huomioithan, että useimmat drive-in-pisteemme toimivat ilman ajanvarausta. Saavu testaukseen kuitenkin ajankohtana, joka on ilmoitettu sinulle lähetteen yhteydessä. Vaikka näytteenotto tapahtuu Mehiläisen näytteenottopisteellä, näytteen analysointi tehdään kunnan/kaupungin laboratoriossa heidän aikataulujensa puitteissa.

Milloin ja mistä näen testituloksen?

Testituloksen näet OmaMehiläisessä 1-3 vuorokauden kuluttua. Odotathan siis kolme vuorokautta testituloksen valmistumista. Testejä analysoidaan joka päivä ympäri vuorokauden eli tulos voi tulla myös keskellä yötä. Alaikäisen lapsesi testituloksen näkyminen vaatii sen, että perheliitos OmaMehiläiseen on tehty. Express-testiasemalla otettujen näytteiden tulokset valmistuvat keskimäärin kuudessa tunnissa. Myös antigeenitesti valmistuu keskimäärin kuudessa tunnissa.

Huomioithan, että mikäli asioit Mehiläisen näytteenottopisteellä kunnan/kaupungin lähetteellä, näytteen analysointi tehdään kunnan/kaupungin laboratoriossa heidän aikataulujensa puitteissa. Mikäli tulos on positiivinen, tulos ilmoitetaan myös soittamalla. Huomioithan, että muualla kuin Mehiläisellä analysoidut tulokset eivät näy OmaMehiläinen palvelussa vaan Omakannassa.

Miten saan negatiivisesta tuloksesta todistuksen?

Jos tarvitset todistuksen koronatestituloksestasi, esimerkiksi matkailua tai muuta syytä varten, tulee se pyytää erikseen. Voit noutaa todistuksen testistä Mehiläisen lääkärikeskuksesta.

Lue tarkemmat ohjeet

Olen Mehiläisen työterveysasiakas – pääsenkö koronavirustestiin?

Kun testaus kuuluu työterveyssopimukseesi, saat työterveysasiakkaana lähetteen koronavirustestiin Digiklinikalta tai lääkärin/työterveyshoitajan etävastaanotolta. Lähetteen saatuasi toimi ohjeiden mukaan.

Mitä eroa on PCR- ja antigeenitestillä?

PCR-testi (Polymerase Chain Reaction) voidaan ottaa milloin vain, eli voi olla joko oireita tai testattava voi olla oireeton. Lisäksi testi voidaan ottaa missä vaiheessa sairastumista. PCR-testi on antigeenitestiä herkempi tunnistamaan koronaviruksen. Testitulos valmistuu keskimäärin 1–3 päivässä.

Antigeenitesti soveltuu testiksi silloin, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viisi vuorokautta. Antigeenitesti ei ole yhtä herkkä kuin PCR, mutta se on PCR-testiä nopeampi, koska tuloksen saa jo noin kuudessa tunnissa. Antigeenitesti soveltuu siis hyvin tilanteisiin, jossa testitulos halutaan nopeasti ja oireet ovat juuri alkaneet.

Kun saat lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta testiin, määrittää hän aina sen, kumpi testi olisi soveltuvampi. Sinun ei siis itse tarvitse osata pyytää mitään tiettyä koronavirustestiä. Molemmat testit otetaan samalla tavalla, eli nenänielusta otettavalla tikkunäytetestillä.