Nilkan nyrjähdys

Nilkan nyrjähdys on yleinen tuki- ja liikuntaelinvamma. Suurin osa nyrjähdyksistä on lieviä ja hoituu ilman lääkärikäyntiä.

Nilkan nyrjähdyksen syyt ja oireet

Tavallisesti nilkka nyrjähtää urheillessa. Useimmiten nilkan nyrjähdysvammassa nilkka kääntyy sisäänpäin, minkä seurauksena uloimmat nivelsiteet vaurioituvat. Tyypillisiä oireita ovat nilkassa tuntuva kipu sekä mahdollinen turvotus ja veripahkan muodostuminen.

Lievässä vammassa nilkan nivelsiteet venyttyvät. Nivelsiteet voivat vaurioitua myös laajemmin tai revetä. Luun vaurio eli esimerkiksi kehräsluun murtuma tai nilkan murtuma on mahdollista, jos kipu on niin voimakasta, ettei painon varaaminen jalalle onnistu.

Lue myös: Nilkan nivelsiteen vaurion leikkaushoito

Nyrjähtäneen nilkan hoito

Nyrjähtäneen nilkan hoidossa tärkeää ovat kylmä, kohoasento, lievä paine eli kompressio sekä lepo. Kylmähoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan. Kylmähoidoksi sopii erityinen kylmäpakkaus tai esimerkiksi pyyheliinan sisään kääritty jää- tai pakastepussi. Kylmää pidetään nyrjähtänyttä nilkkaa vasten kerrallaan 15–20 minuuttia, tarvittaessa useamman kerran päivässä.

Lievä nilkan venähdys paranee itsessään 1–2 viikossa. Paranemisaikana on hyvä käyttää nilkkatukea, joka estää nilkan sivusuuntaista vääntymistä.

Lääkärin vastaanotolle tulee hakeutua, mikäli vammaan liittyy huomattavaa turvotusta, ihonalaista verenvuotoa, nilkan luissa on arkuutta sormella koputtaessa tai jalalle ei pysty kivun takia varaamaan painoa.

Mikäli nilkka tuntuu epätukevalta parin kuukauden jälkeen nyrjähdyksestä tai nilkka tuntuu kömpelöltä tai pettävän, saattaa nilkka vaatia fysioterapeutin kuntoutusta. Usein riittää ortopedin suorittama nilkan tutkimus ja oireiden huolellinen kartoitus.

Varaa aika lääkäriin Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla myös yhteydessä Mehiläisen Digiklinikkaan.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6

Lisää aiheesta