Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ja hoito

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi perustuu siihen, että kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia.

Näin varaat ajan kilpirauhasen vajaatoiminnan testiin

Kilpirauhasen vajaatoiminnan laboratoriokokeisiin voit tulla ilman lääkärin lähetettä. Jos haluat keskustella oireistasi ennen testiin hakeutumista, suosittelemme aluksi varaamaan ajan lääkärillemme. Tutkimus tehdään laboratoriossamme otetusta verinäytteestä. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan paitsi silloin, jos sinulla on jo aloitettu kilpirauhaslääkitys.

Varaa aika laboratorioon

Voit varata verkkoajanvarauksesta ajan mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon. Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelusta numerosta 010 414 00 (0,084 €/min). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat

Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu?

Useimmiten vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jolloin elimistö muodostaa vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Sairaus kehittyy hitaasti: kuukausien ja vuosien kuluessa. Ravinnolla tai muilla elintavoilla ei ole vaikutusta autoimmuunitulehduksen syntyyn.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Lista kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista on laaja. Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat vähitellen kuukausien tai vuosien kuluessa.

Tunnistatko voinnissasi joitakin näistä yleisimmistä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista?

  • väsymys
  • palelu
  • painonnousu
  • ummetus
  • sydämen sykkeen hidastuminen
  • ihon kuivuminen
  • kuukautiskierron häiriöt
  • hajamielisyys
  • alakuloisuus ja ahdistuksen kaltaiset oireet
  • turvotus silmissä, kasvoissa ja säärissä.

Vai onko sinulla vaikeuksia muistaa asioita? Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös muistihäiriöitä. Vajaatoiminnan oireet ovat hyvinkin yksilöllisiä; ne riippuvat mm. vajaatoiminnan kestosta, vaikeusasteesta, iästä ja muista mahdollisista sairauksista.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi todeta pelkästään oireiden perusteella, vaan sen toteamiseksi tarvitaan aina testi, eli laboratoriokoe.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan toteaminen

Jos kilpirauhasen vajaatoimintasi tutkitaan, voidaan se tehdä helposti laboratoriossa ottamalla verikoe: esimerkiksi mittaamalla tyreopiini- eli TSH-arvo sekä vapaa tyroksiini T4-V. Usein kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH-arvo nousee ja tyroksiinihormonin (T4-V) pitoisuus alenee.

Et voi aloittaa hoitoa tai lääkitystä itsenäisesti. Onkin tärkeää, että vajaatoiminta todetaan tutkimuksin ennen hoidon aloittamista. Kilpirauhasvalmistetta ei siis tule käyttää pelkän epäilyn perusteella.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan yleensä tyroksiinihormonitableteilla. Sairauteen ei voi vaikuttaa omilla elintavoilla, ruokavaliolla tai muulla itsehoidolla. Lääkäri tekee sinulle aina yksilöllisen hoitosuunnitelman potilaan kanssa ja seuraa hoidon vaikuttavuutta. Tyroksiinihoito jatkuu koko eliniän.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan testin hinta

Tutustu laboratoriotutkimusten hinnastoon ja tarkista kilpirauhastutkimusten (S-T4-V ja S-TSH) hinnat.

Laboratoriotutkimus sisältää:

Jatkotoimenpiteiden hinnat määräytyvät erikseen annettujen suositusten mukaisesti.

Varaa aika laboratorioon

Kilpirauhasen vajaatoiminnan testin tulokset

Testituloksistasi näet, millaiset ne ovat verrattuna kilpirauhastestien viitearvoihin. Mehiläisen lääkäri käy testituloksesi tarvittaessa läpi kanssasi tarkemmin, sillä yksilöllinen hoitosuunnitelma on aina tärkeä – pelkkä tulosten vertaaminen viitearvoihin ei riitä, kun hoitoa suunnitellaan.

Laboratorion testituloksesi tallentuvat OmaMehiläiseen. Voit käyttää OmaMehiläistä puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen tai voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.

Lähteet:
Terveyskirjasto , lisäksi artikkelia varten haastateltu Mehiläisen asiantuntijoita

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Marketta Ahonen
LKT, Yleislääkäri
9.7

Lisää aiheesta