Tupakointi sairastuttaa suun

Toisinaan Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Roman Rajalan vastaanotolle tulee potilas, joka tupakoi, mutta ei ole vielä pannut merkille polttamisen vaikutuksia suun terveyteen. Ikää potilaalla voi olla vain kolmekymmentä vuotta ja terveydentila hyvä. Järkytys on suuri, kun paljastuu, että hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti on levinnyt oireettomana niin pitkälle, että ainoa hoito on yhden tai useamman hampaan poisto.

– Monelle sellainen on aika iso juttu käsiteltäväksi. Hampaan poisto on usein ensimmäinen konkreettinen osoitus tupakoinnin vaikutuksista, Rajala sanoo.

Tupakointi moninkertaistaa riskin sairastua parodontiittiin. Tupakoitsijalla iensairaudet etenevät nopeammin. Lisäksi yleinen ientulehdus eli gingiviitti jää usein huomaamatta, koska tupakoinnin vuoksi ikenien verenkierto heikkenee eikä ientulehdus siksi näy vuotavina ikeninä. Näin ientulehdus pääsee salakavalasti kehittymään parodontiitiksi.

Parodontiitti ei ole vain suun sairaus, sillä sen on todettu olevan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja aivoinfarktiin. Parodontiitin aiheuttavia mikrobeja on löydetty tutkimuksissa joka puolelta elimistöä.

Muutamakin tupakka vaikuttaa

Parodontiitin hoito aloitetaan puhdistamalla hampaiden pinnat ja ientaskut. Hampaiden puhtaana pysyminen vaatii ylläpitoa, joten potilaan itse on erittäin tärkeä sitoutua hampaiden hyvään omahoitoon. Joskus tulehduksen hoitoon tarvitaan myös antibioottikuuria, ja jos tulehdus on edennyt pitkälle, osa hampaista saatetaan joutua poistamaan. Poistettujen hampaiden tilalle ei välttämättä saa edes implantteja, sillä tupakoivalle ja parodontiitista kärsivälle niitä ei voida laittaa huonon luutumisen vuoksi.

Jos parodontiitti todetaan varhain, hyvällä hoidolla tulehduksen saa pysähtymään, vaikka tauti ei täysin häviä elimistöstä eikä menetettyjä kudoksia saa takaisin. Parodontiitin parantuminen edellyttää myös tupakoinnin lopettamista.

– Tupakoijan kohdalla hoito on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Tupakoitsijan kudokset eivät halua parantua, Rajala sanoo.

Parodontiitin pysäyttämisessä tupakoinnin lopettaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin kaikki muu hoito yhteensä. Myös vähentäminen auttaa, mutta jo muutama tupakka päivässä vaikuttaa ikeniin.

– Siinä on yllättävän iso ero, polttaako muutaman päivässä vai ei ollenkaan, Rajala kertoo.

Tupakka ja alkoholi ovat huono pari

Parodontiitin lisäksi tupakointi aiheuttaa toki paljon muitakin riskejä suun terveyteen. Tupakoijan henki haisee, hampaat tummuvat, huulet saattavat värjäytyä keltaisiksi, kieli voi tummentua lähes mustaksi – ja tietysti riskinä ovat erittäin vakavat sairaudet, kuten keuhkosyöpä ja keuhkoahtaumatauti.

Lisäksi tupakointi nostaa suusyövän riskiä noin kuusinkertaiseksi. Erityisen vaarallista on juoda alkoholia ja polttaa samaan aikaan. Alkoholi rikkoo suun limakalvoa, jolloin tupakansavun myrkylliset aineet pääsevät suoraan elimistöön.

– Tällöin suusyövän riski nousee jopa monikymmenkertaiseksi. Se on huono uutinen terassi- ja bilepolttajille, Rajala sanoo.

Myös nuuskan käyttö vaikuttaa suun terveyteen. Hampaat värjäytyvät, ikenet vetäytyvät ja paksuuntuvat mekaanisesta ärsytyksestä, jonka nuuskan pitäminen huulen alla aiheuttaa. Kun ikenet vetäytyvät, hampaat reikiintyvät ja vihlovat helpommin. Nuuskaaminen voi myös lisätä suolistosyövän riskiä.

Suun terveyteen voi vaikuttaa, vaikka tupakoi

Edes hampaiden hyvä omahoito ei välttämättä pelasta tupakoijaa esimerkiksi parodontiitilta, mutta hammasharjaa ei kannata heittää nurkkaan vain sen vuoksi – päinvastoin.

– Hampaista huolehtiminen on järkevin asia, jonka tupakoitsija pystyy tekemään suun terveyden eteen, Rajala sanoo.

Moni tupakoiva haluaa lopettaa. Jos näin on, apua saa ihan läheltä: nimittäin hammaslääkäriltä.

– Yllättävän usein tapahtuu niin, että kun tupakoinnin haitat tulevat esille vastaanotolla, asiakas onnistuu sen tiedon myötä lopettamaan. Hammaslääkärissä tupakoinnin haitat tuntuvat niin konkreettisesti, Rajala kertoo.

Miten tupakoinnin lopetus onnistuu?

  1. Varmista, että todella haluat lopettaa. Se on onnistumiselle välttämätöntä.
  2. Kysy apua hammaslääkäriltä esimerkiksi lopettamisen suunnitteluun, nikotiinikorvaushoitoon tai reseptilääkkeisiin. Tärkeää nikotiinikorvaushoidossa on, että aloitusannos on riittävän suuri.
  3. Muista, että vaikka nikotiinilla itsellään on joitakin haitallisia vaikutuksia, ne ovat minimaalisia verrattuna tupakointiin.
  4. Auttaisiko tieto motivaatioon? Kysy hammaslääkäriltä, miten tupakointi vaikuttaa ja toisaalta miten lopettaminen vaikuttaa suun terveyteen.
  5. Hyödynnä hammaslääkärikäyntejä. Jos ikenet ovat tulehtuneet, niitä joudutaan hoitamaan useamman kerran. Hoitokäynteihin voi suhtautua samalla kuin kontrollikäynteinä tupakoinnin lopettamiseen, jolloin apua saa pitkin matkaa.

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta   tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Tutustu Mehiläisen hinnastoon.

Myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:

Hammaslääkäri Roman Rajala
Suomen Hammaslääkäriliitto 
Terveyskirjasto 
Duodecim 
Sydänliitto 

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta