Oikomishoito eli hampaiden oikominen

Hampaiden oikomishoito voi olla tarpeellista sekä toiminnallisista, että esteettisistä syistä.

Voit varata ajan oikomiseen erikoistuneelle hammaslääkärille, joka tekee yksilöllisen tarkastuksen perusteella päätöksen oikomishoidosta.

Varaa OIKOMISHOIDON KONSULTAATIO

Hampaiden oikomishoitoa tehdään kaiken ikäisille, mutta parhaat tulokset saadaan, kun hoito aloitetaan lapsena. Tällöin varsinaisen oikomisen lisäksi voidaan ohjailla myös leukojen kehitystä.

Virheellinen purenta yleisin syy oikomishoitoon

Yleisin syy oikomishoitoon on hampaiston ahtaus. Purentavirheet aiheutuvat usein perinnöllisistä tekijöistä, mutta hampaiden virheasentoja voivat aiheuttaa myös esimerkiksi lapsena pitkään jatkunut tutin käyttö tai aikuisena hampaiden menettäminen.

Virheellinen purenta kannattaa hoitaa, sillä se voi haitata pureskelua ja aiheuttaa kipua pään ja kasvojen alueelle. Jos purentavirhe on vaikea, pelkkä oikomishoito ei välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös leuan leikkaustoimenpiteitä. Myös hampaita saatetaan joutua poistamaan, jotta kaikki hampaat saadaan mahtumaan hammaskaarelle.

Oikomishoitoa tehdään myös esteettisistä syistä, jolloin vinot hampaat pyritään saamaan asettumaan suoriksi. Myös esteettisen hammashoidon tavoitteena on aina toiminnallisesti mahdollisimman hyvä purenta.

Lue lisää:
Esteettisessä hammashoidossa voidaan muuttaa hampaiden ulkonäköä ja korjata toiminnallisia ongelmia

Millaista oikomishoito on?

Oikomiseen käytetään suuhun laitettavia, irrotettavia ja kiinteitä kojeita eli hammasrautoja. Irrotettavat kojeet voivat olla esimerkiksi Invisalign-muovikalvot, jotka poistetaan suusta syömisen ajaksi ja puhdistamista varten. Lapsilla voidaan käyttää öisin pidettäviä irtokojeita, jotka ohjaavat leukojen kasvua oikeaan suuntaan.

Kiinteä oikomiskoje voi tarkoittaa esimerkiksi takahampaisiin kiinnitettyjä renkaita, hampaiden pinnalle liimattavia kiinnikkeitä sekä niihin kumilenkein kiinnitettyä metallista kaarilankaa.

Hoidon aikana hampaiden puhdistus on tavallistakin tärkeämpää. Plakki ja ruoantähteet jäävät helposti kiinni kiinteisiin rautoihin, ja irrotettavien kalvojen alla bakteereilla on suotuisat olot lisääntyä.

Huomaamattomat hammasraudat

Nykyään hammasraudat ovat usein melko huomaamattomia. Hampaiden päälle liimattavat kiinnikkeet voivat olla esimerkiksi valkoiset tai kirkkaat aiemmin käytettyjen metallinväristen sijaan. Myös läpinäkyvät Invisalign-kalvot ovat helppokäyttöiset ja hyvin huomaamattomat.

Oikomishoito aikuisena

Vaikka oikomishoitoa tehdään tavallisimmin lapsena, myös aikuisten hampaita voidaan oikoa. Aikuisen kohdalla hoito voi olla jopa nopeampaa, sillä silloin ei tarvitse odottaa esimerkiksi leuan kasvua tai hampaiden puhkeamista. Aikuisen hammas siirtyy kuitenkin hitaammin kuin lapsella, eikä vauhtia voi jouduttaa. Oikomishoito voi kestää vain muutaman kuukauden tai jopa kolme vuotta.

Aikuiset hakeutuvat oikomishoitoon useimmiten hampaiden asentovirheiden, eli vinojen hampaiden vuoksi. Hammaslääkäri taas saattaa ohjata asiakkaan oikojalle huonon purennan takia. Vinoja hampaita ei oiota pelkästään esteettisistä syistä, sillä myös vinojen hampaiden puhdistaminen voi olla vaikeaa.

Aikuisille käytetään sekä kiinteitä oikomiskojeita että irrotettavia Invisalign-kalvoja. Oikomishoidosta kiinnostuneen kannattaa varata ensikäynti oikojahammaslääkärille tai kalvo-oikomiseen perehtyneelle hammaslääkärille, joka arvioi parhaiten sopivan hoidon.

Varaa aika invisalign-oikomishoitoon

Oikomishoidon jälkeinen ylläpitohoito

Kun oikomishoito on valmis ja hampaat halutuilla paikoillaan, alkaa oikomishoidon viimeinen vaihe, eli ylläpitohoito. Hampaat pyrkivät palaamaan vanhoille paikoilleen, joten oikomistuloksen säilyttäminen vaatii ylläpitoa. Usein se tarkoittaa huomaamattomia, hampaiden taakse kiinnitettyjä retentio- eli tukilankoja tai irrotettavia yökojeita. Ylläpitohoitoa kannattaa jatkaa niin kauan kuin haluaa lopputuloksen säilyvän.

Oikomishoidon hinta

Oikomishoidolle ei ole yhtä hintaa. Oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri tekee päätöksen oikomishoidosta aina yksilöllisen tarkastuksen ja huolellisen suunnitelman perusteella sekä antaa mahdollisuuksien mukaan kustannusarvion koko hoidollesi.

Tutustu eri maksutapoihin

Varaa aika oikomishoidon erikoishammaslääkärille tai kalvo-oikomiseen perehtyneelle hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla numeroon 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Varaa OIKOMISHOIDON KONSULTAATIO

Tutustu myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikkaan, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

SIIRRY SUUN DIGIKLINIKALLE

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus76 €
60,50 €

Hinta ei sisällä poliklinikkamaksua (27,30€)

Varaa aika hammastarkastukseen

Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva109 €
100 €
89 € (kelakorvauksen jälkeen, lääkärin lähetteellä 80 €)

Panoraamatomografia

Hammaskiven poistoalk. 101 €
alk. 96 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hinnat 101-178,80 €, omavastuu 96-160,80 €.

Varaa aika hammaskiven poistoon

Tutustu eri maksutapoihin

Hampaan paikkausalk. 95,70 €
alk. 85,70 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hinnat 95,70-260,90 €, omavastuu 85,70-237,90 €.

Hampaan keraaminen paikkausalk. 256,70 €
alk. 239,70 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hinnat 256,70-710,10 €, omavastuu 239,70-636,00 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Hampaan keraaminen kruunualk. 566 €
alk. 566 €

Laboratoriokulut eivät sisälly hinta-arvioon.

Hinnat 566,00-734,30 €, omavastuu 566,00-734,30 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Puudutusalk. 36,80 €
alk. 33,80 €

Hinnat 36,80-37,90 €, omavastuu 33,80-34,90 €.

Lohkeamaalk. 95,70 €
alk. 85,70 €

Hinnat 95,70-260,90 €, omavastuu 85,70-237,90 €.

Hampaan poistoalk. 103 €
alk. 93 €

Hinnat 108,40-730,10 €, omavastuu 98,40-668,10 €.

Tutustu eri maksutapoihin

Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisualk. 90 €
alk. 90 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Hinnat 90-420 €, omavastuu 90-420 €.

Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon

Tutustu eri maksutapoihin