Oikomishoito

Hampaiden oikomishoito voi olla tarpeellista sekä toiminnallisista että esteettisistä syistä. Hampaiden oikomishoitoa tehdään kaiken ikäisille, mutta parhaat tulokset saadaan, kun hoito aloitetaan lapsena. Tällöin varsinaisen oikomisen lisäksi voidaan ohjailla myös leukojen kehitystä.

Virheellinen purenta yleisin syy oikomishoitoon

Yleisin syy oikomishoitoon on hampaiston ahtaus. Purentavirheet aiheutuvat usein perinnöllisistä tekijöistä, mutta hampaiden virheasentoja voivat aiheuttaa myös esimerkiksi lapsena pitkään jatkunut tutin käyttö tai aikuisena hampaiden menettäminen.

Virheellinen purenta kannattaa hoitaa, sillä se voi haitata pureskelua ja aiheuttaa kipua pään ja kasvojen alueelle. Jos purentavirhe on vaikea, pelkkä oikomishoito ei välttämättä riitä, vaan tarvitaan myös leuan leikkaustoimenpiteitä. Myös hampaita saatetaan joutua poistamaan, jotta kaikki hampaat saadaan mahtumaan hammaskaarelle.

Oikomishoitoa tehdään myös esteettisistä syistä, jolloin vinot hampaat pyritään saamaan asettumaan suoriksi. Myös esteettisen hammashoidon tavoitteena on aina toiminnallisesti mahdollisimman hyvä purenta.

Lue lisää:
Esteettisessä hammashoidossa voidaan muuttaa hampaiden ulkonäköä ja korjata toiminnallisia ongelmia

Millaista oikomishoito on?

Oikomiseen käytetään suuhun laitettavia, irrotettavia ja kiinteitä kojeita eli hammasrautoja. Irrotettavat kojeet voivat olla esimerkiksi Invisalign-muovikalvot, jotka poistetaan suusta syömisen ajaksi ja puhdistamista varten. Lapsilla voidaan käyttää öisin pidettäviä irtokojeita, jotka ohjaavat leukojen kasvua oikeaan suuntaan.

Kiinteä oikomiskoje voi tarkoittaa esimerkiksi takahampaisiin kiinnitettyjä renkaita, hampaiden pinnalle liimattavia kiinnikkeitä sekä niihin kumilenkein kiinnitettyä metallista kaarilankaa.

Hoidon aikana hampaiden puhdistus on tavallistakin tärkeämpää. Plakki ja ruoantähteet jäävät helposti kiinni kiinteisiin rautoihin, ja irrotettavien kalvojen alla bakteereilla on suotuisat olot lisääntyä.

Huomaamattomat hammasraudat

Nykyään hammasraudat ovat usein melko huomaamattomia. Hampaiden päälle liimattavat kiinnikkeet voivat olla esimerkiksi valkoiset tai kirkkaat aiemmin käytettyjen metallinväristen sijaan. Myös läpinäkyvät Invisalign-kalvot ovat helppokäyttöiset ja hyvin huomaamattomat.

Oikomishoito aikuisena

Vaikka oikomishoitoa tehdään tavallisimmin lapsena, myös aikuisten hampaita voidaan oikoa. Aikuisen kohdalla hoito voi olla jopa nopeampaa, sillä silloin ei tarvitse odottaa esimerkiksi leuan kasvua tai hampaiden puhkeamista. Aikuisen hammas siirtyy kuitenkin hitaammin kuin lapsella, eikä vauhtia voi jouduttaa. Oikomishoito voi kestää vain muutaman kuukauden tai jopa kolme vuotta.

Aikuiset hakeutuvat oikomishoitoon useimmiten hampaiden asentovirheiden, eli vinojen hampaiden vuoksi. Hammaslääkäri taas saattaa ohjata asiakkaan oikojalle huonon purennan takia. Vinoja hampaita ei oiota pelkästään esteettisistä syistä, sillä myös vinojen hampaiden puhdistaminen voi olla vaikeaa.

Aikuisille käytetään sekä kiinteitä oikomiskojeita että irrotettavia Invisalign-kalvoja. Oikomishoidosta kiinnostuneen kannattaa varata ensikäynti oikojahammaslääkärille tai kalvo-oikomiseen perehtyneelle hammaslääkärille, joka arvioi parhaiten sopivan hoidon.

Oikomishoidon jälkeinen ylläpitohoito

Kun oikomishoito on valmis ja hampaat halutuilla paikoillaan, alkaa oikomishoidon viimeinen vaihe, eli ylläpitohoito. Hampaat pyrkivät palaamaan vanhoille paikoilleen, joten oikomistuloksen säilyttäminen vaatii ylläpitoa. Usein se tarkoittaa huomaamattomia, hampaiden taakse kiinnitettyjä retentio- eli tukilankoja tai irrotettavia yökojeita. Ylläpitohoitoa kannattaa jatkaa niin kauan kuin haluaa lopputuloksen säilyvän.

Oikomishoidon hinta

Oikomishoidolle ei ole yhtä hintaa. Oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri tekee päätöksen oikomishoidosta aina yksilöllisen tarkastuksen ja huolellisen suunnitelman perusteella sekä antaa mahdollisuuksien mukaan kustannusarvion koko hoidollesi.

Varaa aika oikomishoidon erikoishammaslääkärille tai kalvo-oikomiseen perehtyneelle hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla numeroon 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Tutustu myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikkaan, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

SIIRRY SUUN DIGIKLINIKALLE

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta