kinesioteippaus, kahvakuula

Kinesioteippaus on yksi fysioterapiassa käytetty hoitomuoto. Sen perusteena on ihon ja ihonalaisen kudoksen liikkumisen vaikutus koettuun kipuun ja sen hoitoon. Kivun hoidon lisäksi teippauksella voidaan vaikuttaa nivelten liikelaajuuteen, nivelten ja lihasten toimintaan, ryhtiin sekä tukea kehon verenkierto- ja lymfajärjestelmää.

- Vastaanotolla käytän kinesioteippausta muun muassa lihasten rentouttamiseen, ryhdin ja asennon korjaamiseen sekä tukena leikkauksen tai vamman jälkeisessä hoidossa. Näissä teippauksesta on hyviä kokemuksia, fysioterapeutti Helena Linnanmäki kertoo.

Erilaisia kinesioteippaustekniikoita

Kinesioteipin käyttö pohjautuu aina fysioterapiassa esitietoihin, havainnointiin ja kliinisiin testeihin. Niiden perusteella valitaan oikea teippaustekniikka. Myös sillä on vaikutusta, kuinka paljon teippiä kiristetään, missä suunnassa se asetetaan kudoksiin nähden ja ovatko kudokset tai nivel venyneessä vai rentoutetussa asennossa.

Kinesioteippauksessa käytetään erilaisia teippaustekniikoita, jotka perustuvat teipin ihon kaltaisten ominaisuuksien hyödyntämiseen. Teippi on venyvää ja joustavaa sekä paremmin hengittävää kuin kova urheiluteippi. Se ei myöskään ärsytä ihoa ja on mukavampi käyttää.

Kinesioteippausta voi käyttää myös omatoimisesti esimerkiksi nilkan ja polven hoidossa, kun oppii teippauksen perusperiaatteet. Fysioterapeutti voi ohjeistaa omatoimisen teippauksen harjoittelussa. Kinesioteipin käyttöaika on noin 3 - 8 päivää, ja se kestää suihkussa käymisen ja saunomisen.

Kinesioteippaus parantaa suoritusta ja nivelten toimintaa

Urheilussa, esimerkiksi jalkapallossa, teippauksella voidaan parantaa suoritusta. Rasitus- ja urheiluvammoissa teipin avulla voidaan tukea nivelten toimintaa ja edistää kudosten paranemista sekä vähentää turvotusta ja kipua. Leikkauksen jälkeen kinesioteippi voi parantaa nivelen asentotuntoa ja antaa tukea kuntoutuksessa.

Kinesioteipistä apu kuntoutukseen

Fysioterapiassa kinesioteippi toimii hienosti myös asennon korjaamisessa, jolloin teippi tukee oikeanlaista asentoa ja auttaa asiakasta omatoimisessa kuntoutuksessa. Akuutin kivun tai vamman hoidossa teipillä voidaan myös rauhoittaa tilannetta vähentämällä kudosärsytystä ja kipukohtaan kohdistuvaa kuormitusta.

Kinesioteippauksen vaikutus on paljolti subjektiivinen kokemus, eikä sitä voi aina ennustaa etukäteen. Teippausta kannattaa kuitenkin kokeilla, koska haittoja siitä ei juurikaan ole. Ihon allergiset reaktiotkin ovat harvinaisia.

Asiantuntijana artikkelissa fysioterapeutti Helena Linnanmäki Mehiläisestä.