Kuume

Virusinfektio on kuumeen yleisin syy. Kuumetta voi kuitenkin esiintyä myös muiden kuin infektiotautien yhteydessä. Pelkkä kuumeen korkeus ei myöskään suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta. 

Kuume tarkoittaa ruumiinlämmön nousemista normaalia korkeammalle. Kuume ei ole itsenäinen tauti, vaan oire kehossa olevasta taudista. Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta. Kuumeen yleisin syy on viruksen aiheuttama flunssa eli nuhakuume.

Lääkärin kannattaa hakeutua mikäli korkea, yli 38,5 asteen kuume on kestänyt useamman päivän tai mikäli kuumeeseen liittyy muita oireita.

Mikä on kuumeen raja?

Aikuisen lämpötilassa esiintyy yksilöllistä vaihtelua. Normaalin lämmön yläraja on useimmiten aamulla 36,5–37,5 astetta. Illalla lämpö voi olla normaalisti puoli astetta aamua korkeampi. Rasitus ja liikunta nostavat ruumiinlämpöä lihasten tuottaman lämmön vuoksi.

Kuumeen rajana voidaan siis pitää 37,5 asteen ylittävää lämpöä aamulla ja 37,8 asteen ylittävää lämpöä illalla.

Lapsen kuume voi poiketa huomattavasti aikuisen kuumeesta.

Lue lisää: Lapsen ja vauvan kuume

Mistä lämpötila kannattaa mitata?

Kotioloissa lämpö mitataan yleisimmin kainalosta tai korvasta. Korvalämpö voi olla hieman kainalolämpöä korkeampi. Lisäksi korvasta mittaamiseen voi liittyä erilaisia virhelähteitä.

Mistä kuume johtuu?

Virusinfektio on kuumeen yleisin syy. Kuumetta voi kuitenkin esiintyä myös muiden kuin infektiotautien yhteydessä. Pelkkä kuumeen korkeus ei myöskään suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta.

Virusinfektion yhteydessä aikuisen kuume voi nousta yli 39 asteeseen. Lämmön nouseminen jopa 40 asteeseen ei yleensä ole vaarallista, mutta tekee olosta väsyneen ja voipuneen. Elimistölle alkaa aiheutua vaurioita, jos kuume nousee yli 42 asteeseen.

Nopea lämmönnousu liittyy myös moniin muihin tulehdussairauksiin, kuten bakteeri- ja alkueläininfektioihin. Myös muun muassa virusten aiheuttamiin suolistotulehduksiin, kuten ruokamyrkytykseen, liittyy usein kuumetta.

Infektiotautien lisäksi kuumetta voi esiintyä muun muassa sidekudossairauksien ja joidenkin syöpämuotojen yhteydessä.

Kuumeen hoito

Jos kyseessä on flunssa, riittää kuumeen hoidoksi lepo ja riittävä nesteiden juominen, sillä kuumeessa ihminen haihduttaa tavallista enemmän nestettä. Oloa voi helpottaa tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla, joka on turvallisin kuumetta alentava lääke.

Lue myös: Flunssa eli nuhakuume

Milloin lääkäriin?

Lääkärin kannattaa olla yhteydessä, mikäli korkea, yli 38,5 asteen kuume on kestänyt useamman päivän tai mikäli kuumeeseen liittyy muita oireita, kuten:

  • kurkkukipua
  • nielemisvaikeuksia
  • vatsakipua
  • virtsaamisvaivoja.

Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä myös, mikäli kuume nousee uudelleen oltuaan jo useamman päivää poissa.

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos kuumeeseen liittyy nopea yleiskunnon heikkeneminen, yhden tai useamman nivelen punoitusta ja kuumotusta tai kuumeilu on alkanut ulkomaan matkalla tai välittömästi matkalta palattua, eikä kyse vaikuta olevan flunssasta.

Varaa aika yleislääkärille

Lue erilliset toimintaohjeet, jos epäilet koronavirustartuntaa.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3

Lisää aiheesta