Allergologi

Allergologi on erikoislääkäri, joka on saanut lisäkoulutuksen allergisiin sairauksiin. Allergologi hoitaa sekä aikuisia että lapsia. Lasten allergisissa sairauksissa voi kääntyä myös lasten allergologian puoleen.

Allergologin erikoisalaa ovat muun muassa:

  • ruoka-aineallergiat
  • allergiset ihosairaudet
  • eläimiin, siitepölyyn ja lääkeaineisiin liittyvät allergiat
  • siedätyshoidot
  • henkeä uhkaavat allergiset reaktiot eli anafylaksiat
  • astma

Mitä allergologi tekee?

Allergologi selvittää haastattelemalla oireet ja suunnittelee tarvittavat tutkimukset, kuten verikokeet, ihopistokokeet tai esimerkiksi ruokavalio- tai hoitovoidekokeilut. Kehittyneillä verikokeilla voidaan selvittää myös vakavien allergisten reaktioiden aiheuttajat.

Lue lisää: Allergiatestaus

Hoidoksi allergologi voi määrätä esimerkiksi hoitovoiteita, silmätippoja ja nenäsumutteita, lääkityksiä ja siedätyshoitoa. Siedätyshoito kestää tyypillisesti useamman vuoden, ja sitä annetaan sekä pistoksina että tabletteina.

Allergologi voi myös ohjeistaa, miten ruoka-aineallergioihin liittyviä oireita voi vähentää käsittelemällä raaka-aineita. Tarkoitus on välttää ruokavalion kaventumista.

Milloin allergologin vastaanotolle?

Allergologille kannattaa hakeutua, jos kärsii esimerkiksi nuha- ja silmäoireista, suun ja nielun kutinasta tai kutisevasta ihottumasta. Etukäteen kannattaa panna merkille, jos oireet liittyvät tiiviisti esimerkiksi tiettyyn vuodenaikaan, tietyn raaka-aineen syömiseen tai muuhun yhdistävään tekijään.

Esimerkiksi seuraavat oireet ovat hyviä syitä hakeutua allergologille:

  • Allergiset nuha- ja silmäoireet
  • Ruokailuun liittyvät oireet, kuten nielun ja suun turvotus tai kutina
  • Iho-oireet, kuten kutiseva ihottuma

Allergologille voi hakeutua myös astmaoireiden, kuten hengitysvaikeuksien vuoksi. Monilla astmaatikoilla on myös allergiaa. Astman asiantuntijoita ovat keuhkosairauksien erikoislääkärit.

Asiantuntijana artikkelissa allergologi ja erikoislääkäri Timo Helin.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ilmari Böss
KNK-tautien ja allergologian erikoislääk.
Elina Heikkilä
LT, ihotautien- ja allergologian erikoislääkäri
Hannele Heikkilä
LT, Iho- ja sukupuolit. erl, DOS
9.7
Timo Helin
Sisät.ja keuhkosairauksien erik.lääk
9.8