Ajokorttitodistus

Nykyisin hoitavan lääkärin tulee arvioida potilaansa terveyttä myös ajokyvyn kannalta jatkuvasti. Erityinen lääkärintodistus ajoterveydestä (ns. Ajokorttitodistus) kirjoitetaan, kun Traficom tai poliisi sitä vaativat.

Lääkärintarkastukset ajoterveyden arvioimiseksi ovat päivittäistä toimintaa ja lääkärin vastaanotolle pääsee ilman jonotusta yleensä viimeistään seuraavana päivänä. Tarkastus sisältää lääkärin tutkimuksen, arvion terveydentilasta ja ajokorttitodistuksen. Varaa tätä tutkimusta varten normaali vastaanottoaika. Täytä esitietolomake ennen lääkärin ajokorttitarkastusta. Muistathan, että ajokorttitarkastuksessa tulee olla kuvallinen henkilötodistus (passi, ajokortti tai henkilötodistus) mukana. Ota mukaan myös mahdolliset silmälasisi.

Mitä lääkärintarkastukseen ajokorttia varten kuuluu?

Lääkärintarkastuksia tekevät pääasiassa yleislääkärit, mutta joskus tutkittava ohjataan vielä hakemaan erikoislääkärin lausunto, jos hänellä on sen laatuinen mahdollisesti ajoterveyteen vaikuttava sairaus, ettei sen arviointi onnistu yleislääkärin vastaanotolla. Lääkäreitä on ohjattu erityisesti kiinnittämään huomiota pitkäaikaisiin sairauksiin, lääkityksiin sekä mahdolliseen päihderiippuvuuteen taikka muistiongelmiin.

Näöntarkkuus ja näkökentät tarkistetaan aina, arvioidaan tiedonkäsittelytoimintoja (usein jonkin testin avulla) sekä punnitaan mahdollisten sairauksien ja lääkkeiden vaikutusta ajokykyyn. 70-75 ikävuoden kohdalla, ajokorttiluokasta riippuen, tarvitaan laajennettu lääkärintarkastus, jossa ikääntymisen, lääkkeiden ja sairauksien vaikutusta ajoterveyteen arvioidaan vielä perusteellisemmin.

Lääkärintodistus ensimmäistä ajokorttia varten

Ensimmäisen ajokortin saamiseksi ei aina tarvita lääkärintodistusta, vaan terveysvakuutus riittää. Jos sinulla kuitenkin on jokin sairaus, mikä saattaa vaikuttaa ajokykyyn, pyydetään sinua toimittamaan myös lääkärintodistus. Vastaavanlainen tilanne on ajokortin voimassaolon loppuessa 70 ikävuoden lähentyessä. Tällöinkään ei aina tarvita lääkärintodistusta. Jos haet ryhmän 2 ajokorttia (ns. kuorma-autokortti) tai ammattiajolupaa, tarvitaan aina lääkärintodistus.

Laajennettu lääkärintarkastus

Ajokortin uusimiseen tarvitaan laajennettu lääkärintarkastus henkilöautokortin (ryhmä 1) haltijoille ennen kuin 75 vuotta tulee täyteen ja kuorma-autokortin (ryhmä 2) taikka ammattiajoluvan haltijoille, kun 70 vuotta on täyttymässä, kun kyseessä on laajennettu ajokorttitodistus. Tämän lisäksi lääkärintarkastus on pakollinen aina myöhemmissä määräaikaisissa ajoterveystarkastuksissa. Määräaikaiset tarkastukset henkilöauton ajoluvan haltijoille ovat yleensä 5 vuoden ja kuorma-auton haltijoille 2 vuoden välein. Joskus määräaika voi olla lyhyempikin.

Laajennettuun lääkärintarkastukseen tarvitaan myös aiemmat sairauskertomus- ja lääkitystiedot, mitkä yleensä löytyvät OmaKannasta , kun on muistanut antaa suostumuksensa tietojen näkymiseen. Käytössä olevat silmälasit on hyvä olla mukana samoin kuin ajokortti.

Lue myös: Ajoterveystarkastus ajokorttia uudistaessa.

Kun kyseessä on laajennettu ajokorttitodistus, muista varata itsellesi pidempi vastaanottoaika tai kaksi peräkkäistä aikaa nettiajanvarauksesta. Ennen ajokorttitarkastukseen tulemista on tärkeää muistaa täyttää Trafin lähettämä esitietolomake .

Tarvitsenko lääkärin lähetettä ajokorttitodistusta varten?

Et tarvitse lääkärin lähetettä ajokorttitutkimukseen. Ajokorttitodistusten kirjoittaminen ei yleensä kuulu työterveyssopimuksiin, mutta varmista tämä vielä omasta työterveyssopimuksestasi. Täytä aina ennen vastaanotolle tuloa esitietolomake, mikä löytyy mm. Traficomin nettisivuilta . Ajokorttitodistus on voimassa enintään kuusi kuukautta lääkärillä käynnin jälkeen.

Ajoterveystarkastuksen tulokset

Ajokorttia haettaessa tai uudistettaessa tutkittava henkilö saa yhden kappaleen todistuksesta itselleen ja toisen Ajovarma Oy:lle toimitettavaksi. Hakija itse toimittaa yhden kappaleen todistuksesta Ajovarma Oy:n asiakaspalvelupisteeseen. Jos kyseessä on ryhmä 2 ajoluvan määräaikainen ikään perustuva tarkastus (50-, 55-, 60- tai 65-vuotiaille), lääkärin määräämä aikaistettu tarkastus tai poliisin pyytämä todistus, toimittaa lääkäri yhden kappaleen todistuksesta suoraan poliisille ja tutkittava saa myös itselleen oman kappaleen.

Ajanvaraus ajoterveystarkastukseen

Varaa Mehiläisen yleislääkärille joko normaali tai pidempi vastaanottoaika (laajennettua ajoterveystarkastusta varten yleensä tarvitaan pidempi aika). Varaa aikasi helposti verkkoajanvarauksesta tai OmaMehiläinen-sovelluksen kautta. Voit myös soittaa Mehiläisen ajanvarausnumeroon p. 010 414 00 (0,084 €/min).

Ajoterveystarkastuksen hinta

Ajokorttitodistuksen hinta on yleensä 27,40 euroa ja lisäksi tulee lääkärin käyttämään aikaan perustuva palkkio n. 30-80 euroa sekä poliklinikkamaksu ja Kanta-maksu. Yhteensä näistä tulee n. 80 – 130 euroa.

Lue lisää:

Ajokortti-info  

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7