Valinnanvapauskokeilu
Valinnanvapauskokeilu yli 65-vuotiaille tiiviisti
- Valinnanvapauskokeilun aikana 65 vuotta täyttäneet voivat käyttää yksityisiä yleislääkäripalveluja enintään 3 kertaa vuodessa julkisten terveyspalveluiden hinnalla, alle 30 € käynti.
- Valinnanvapaus kattaa vuonna 2025 kaksi ja vuosina 2026 sekä 2027 kolme yksityistä lääkärikäyntiä.
- Valinnanvapauskokeiluun kuuluvat myös tietyt lääkärin määräämät laboratorio- ja kuvantamistutkimukset, joista asiakkaan maksettavaksi jää omavastuuosuus 50 % määritellystä hinnasta sekä näytteenottomaksusta.
- Kela-korvauksen saa käynnistä suoraan, korvausta ei tarvitse hakea erikseen.
Valinnanvapauskokeiluun kuuluvat palvelut
Valinnanvapauskokeilu kattaa yleislääkärin vastaanotot sekä toimipaikassa että etänä, esimerkiksi video- ja puhelinvastaanottoina. Lisäksi kokeiluun sisältyvät tietyt yleislääkärin määräämät tutkimukset, kuten verikokeet, virtsatutkimukset, sydämen EKG ja keuhkokuvat. Kela vahvistaa lopullisen listan korvattavista tutkimuksista ennen kokeilun alkamista.

Näin varaat valinnanvapauskokeiluun yli 65-vuotiaille tarkoitetun lääkärikäynnin
Voit varata ajan yleislääkärillemme valinnanvapauskokeilun käynnistyttyä verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse soittamalla asiakaspalvelumme numeroon 010 414 00 (pvm/mpm).
Varaa aika verkossa
Saavu yleislääkärin vastaanotolle 10 minuuttia ennen varattua aikaa. Voit ilmoittautua OmaMehiläinen-sovelluksella, näyttämällä henkilöllisyystodistusta (kuvallinen henkilökortti, passi tai ajokortti) ilmoittautumisautomaatilla tai ilmoittautumalla palvelupisteellä.
Jos asioit Mehiläisessä ensimmäistä kertaa, ilmoittaudu palvelupisteessä. Palvelupisteestä saat potilasrekisterin yhteiskäyttöä koskevan lomakkeen, jonka voit täyttää odottaessasi.
Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, ilmoittaudu ensisijaisesti OmaMehiläinen-sovelluksella. Tässä tapauksessa on myös hyvä käyttää kasvomaskia tartuntojen ehkäisemiseksi.
Yleislääkäri keskustelee kanssasi oireista ja terveydentilastasi, ja tekee tarvittavia fyysisiä tutkimuksia, esimerkiksi kurkun tai ihon tutkiminen, verenpaineen mittaus tai keuhkojen ja sydämen kuuntelu.
Perustutkimusten jälkeen lääkäri voi määrätä tarvittaessa jatkotutkimuksiin, kuten kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksiin diagnoosin ja hoidon tarkentamiseksi. Katso lista valinnanvapauskokeiluun kuuluvista laboratoriotutkimuksista.
Lääkäri tekee diagnoosin ja laatii hoitosuunnitelman, joka voi sisältää lääkityksen, elämäntapamuutokset, jatkotutkimukset tai ohjauksen toiselle terveydenhuollon ammattilaiselle.
Miten valmistaudun yleislääkärikäynnille?
Muistathan, että lääkäri ei voi tarkastella Kanta.fi-palvelussa olevia terveystietojasi ilman, että olet antanut siihen erillisen luvan Kanta.fi:ssä. Aiemmat terveystiedot ovat usein merkittävässä roolissa hoidon suunnittelussa ja potilasturvallisuuden varmistamisessa.
Voit myös kirjata ylös itselle tai palauttaa mieleen esimerkiksi seuraavia asioita, mikäli nämä koskevat sinua:
- Oireet ja sairaudet. Valmistaudu keskustelemaan nykyisistä oireista ja sairauksista, ja mahdollisista huolenaiheista.
- Lääkitys. Käytössäsi oleva lääkitys ja lääkeallergiat.
- Tutkimukset. Mahdolliset aiemmat tutkimukset ja mittaukset, kuten verenpaine-, verensokeri- tai PEF-puhallusseuranta, jotka yleensä löytyvät OmaKannasta, jos suostumus tietojen näkymiseen on myönnetty.
- Perinnölliset riskitekijät. Perinnölliset riskitekijät, kuten kuten muistisairaudet, syöpä, veritulppa lähisukulaisella tai lähisuvun muut sairaudet.
- Läheinen. Vastaanotolle voi tulla yhdessä läheisen tai perheenjäsenen kanssa, joka voi auttaa antamaan lisätietoja.
Usein kysyttyä valinnanvapauskokeilusta 65 vuotta täyttäneille
Valinnanvapauskokeilussa 65 vuotta täyttäneet pääsevät yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla eli 28,20 euron hintaan. Lääkärin ja hoitopaikan saa valita itse mukana olevista palveluntarjoajista. Myös yleisimmin tarvittavista ja erikseen määritellyistä laboratoriotutkimuksista saa 50 prosentin korvauksen.
Kalenterivuoden aikana korvataan kolme lääkärin yleislääkärinvastaanottokäyntiä.
Yleislääkärikäynnit:
Vuoden 2025 aikana korvataan kaksi yleislääkärikäyntiä, koska kokeilu alkaa vasta syyskuussa 1.9. alkaen.
Vuoden 2026 aikana korvataan kolme yleislääkärikäyntiä.
Myös vuoden 2027 aikana korvataan kolme yleislääkärikäyntiä.
Lisäksi tutkimuksia korvataan enintään kolmen määräyksen mukaisesti, koska vain kokeilun mukaisella lääkärin vastaanotolla määrätyt tutkimukset korvataan.
Kyllä voit. Huomioithan, että vuoden 2025 aikana korvataan yhteensä kaksi yleislääkärikäyntiä, ja vuoden 2026 aikana korvataan yhteensä kolme yleislääkärikäyntiä.
Kyllä. Aiemmat terveys- ja tutkimustiedot löytyvät yleensä OmaKannasta, jos suostumus tietojen näkymiseen on myönnetty. Myös Mehiläisessä asioinnin yhteydessä kirjadut tiedot päivittyvät OmaKantaan.
Valinnanvapauskokeilun tavoitteena on parantaa 65 vuotta täyttäneiden perusterveydenhuollon tasoisten terveyspalveluiden saatavuutta, vahvistaa asiakkaiden valinnanvapautta sekä mahdollistaa yhdenvertaisemman hakeutumisen myös yksityiseen terveydenhuoltoon, mikä osaltaan voi vähentää hyvinvointialueiden kuormitusta. Kokeilun tavoitteena on myös kehittää Kela-korvauksia (mm. hintakattojen kokeileminen) ja lisätä korvausten vaikuttuvuutta osana terveydenhuollon kokonaisuutta.
Valinnanvapauskokeilussa korvataan yleislääkärin vastaanottokäynnit yksityisessä terveydenhuollossa sellaisten palveluntuottajien osalta, jotka ovat tehneet sopimuksen Kelan kanssa. Korvauksen saa jo hoitopaikassa esittämällä Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen. Hoitopaikka vähentää korvauksen suoraan lääkärikäynnin hinnasta.
Asiakkaan maksettavaksi jää vain omavastuu, jonka määrä on enintään julkisen terveydenhuollon asiakasmaksu eli 28,20 euroa. Käynneistä ei peritä erillisiä toimistomaksuja, poliklinikka- tai Kanta-maksuja. Lisäksi kokeilussa korvataan puolet kokeilun mukaisilla lääkärin vastaanottokäynneillä määrätyistä kokeiluun kuuluvista tutkimuksista ja näytteenottomaksusta.