Mehiläisen ja Tampereen yliopiston tutkimus: Eturauhassyöpää kartoittavissa tutkimuksissa käyvät miehet tarvitsevat lisää sosiaalista tukea
13.11.2023
Mehiläisen ja Tampereen yliopiston yhteistutkimuksen tulosten mukaan eturauhassyöpää kartoittavissa PSA-mittauksissa käyvillä miehillä on merkittävä tarve sosiaaliselle tuelle – eli tiedolliselle, emotionaaliselle ja välineelliselle tuelle. Tuen tarpeen taustalla oli tutkimukseen osallistuneiden miesten kokema epäluottamus terveydenhuollon osaamista ja terveydenhuoltoon pääsemistä kohtaan.
Eturauhassyöpää epäillään usein kohonneen PSA-arvon perusteella, mutta kohonnut PSA-arvo ei aina tarkoita syöpää. Kohonneet PSA-arvot johtavat usein PSA-mittauskierteeseen, joka voi aiheuttaa miehissä huolta, ahdistusta ja syöpäpelkoa.
- Keskeisenä havaintona tutkimuksessa todettiin, että tiedollinen tuki on puutteellista. Miehet kaipasivat luotettavaa tietoa PSA-arvon merkityksestä ja sen suhteesta eturauhassyöpään. He kokivat, että tietoa ei ole tarpeeksi saatavilla ja toivoivat saavansa sitä erityisesti terveydenhuollon ammattilaisilta yksilölliset tarpeet huomioiden, toteaa hankkeen johtaja dosentti Hanna Ojala Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.
- Tutkimustulos korostaa keskustelun merkitystä ammattilaisen ja miehen välillä ennen PSA-mittausta ja erityisesti sen jälkeen. Ammattilaisen tulee pystyä selittämään tilanne ja jatkosuunnitelma miehen ymmärtämällä tavalla sekä huomioimaan tilanteeseen liittyvä huoli, sanoo urologian erikoislääkäri Henrikki Santti Mehiläisestä.
Tutkimus kohdistui 55–66-vuotiaisiin miehiin, joilla oli eturauhassyövän sukurasite ja useampi PSA-mittaus taustalla. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena. Miehet rekrytoitiin käynnissä olevasta väestöpohjaisesta eturauhassyöpää koskevasta tutkimushankkeesta.
Miehet kokivat epäluottamusta terveydenhuollon osaamista ja sinne pääsemistä kohtaan. Tämä lisäsi huolia ja pelkoja, mikä aktivoi emotionaalisen tuen tarpeen. Tutkimuksen perusteella riittävä tiedollinen tuki voisi vähentää muiden sosiaalisen tuen muotojen tarvetta.
- Jotta miesten sosiaalisen tuen tarpeisiin voitaisiin vastata paremmin, olisi tarpeen lisätä tietoisuutta ja tarjota erilaisia tietopaketteja sekä miehille itselleen että terveydenhuollon ammattilaisille koskien PSA-arvoa ja siihen liittyviä aihepiirejä sekä ikääntyvän miehen kohtaamista terveydenhuollossa, kertoo väitöskirjatutkija Laura Lahti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.
Tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa miesten sosiaalisen tuen tarpeista PSA-mittauskierteessä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää terveydenhuoltojärjestelmän ja palveluiden parantamiseen, jotta miesten tukeminen olisi tarpeiden mukaista PSA-arvoihin ja eturauhassyöpään liittyvissä kysymyksissä.
- Potilaita rohkaistaan lisääntyvästi käyttämään sähköisiä palveluita. Tiedon jakamisessa digitaaliset kanavat tarjoavatkin uusia mahdollisuuksia perinteisten vastaanottojen oheen, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.
- Kuitenkin potilaat kokevat herkästi epävarmuutta tilanteensa ja tutkimustulostensa kanssa, jos vuoropuhelu hoitavan tahon kanssa jää puuttumaan. Sen vuoksi tiedon löytämistä oikealla hetkellä ja mahdollisuutta esittää kysymyksiä asiantuntijalle olisi tärkeää helpottaa, päättää Hotakainen.