Suonikohjut ja hoito

Suonikohjut ovat tyypillisin laskimovajaatoiminnan ilmentymä. Ulospäin ne näyttäytyvät säärissä ja reisissä esiintyvinä muhkuroina ja pullistumina.

Mikä aiheuttaa suonikohjut?

Suonikohjut johtuvat pintalaskimoiden läppien vajaatoiminnasta, joka vaikuttaa veren virtaukseen. Jalkojen laskimoverisuonten läppien pettäessä, veri lähtee virtaamaan väärin eli ylhäältä alaspäin. Tällöin ”laskimopuusto” laajenee synnyttäen sivuhaaroikseen suonikohjuja.

Suonikohjujen oireet

Suonikohjujen lisäksi laskimovajaatoiminta voi aiheuttaa hyvin vaihtelevia alaraajojen oireita kuten turvotusta, kutinaa, painontunnetta, lihaskramppeja ja kipua. Taipumus suonikohjujen syntymiseen on jossain määrin perinnöllistä. Pahimmillaan ne voivat johtaa säärihaavojen syntymiseen.

Laskimoperäisen säärihaavan ensioireita ovat ihottuma ja kovettumat. Kaikista säärihaavoista yli 80 % johtuu laskimovajaatoiminnasta. Noin 90 %:lla laskimoperäistä säärihaavaa sairastavista potilaista on pintalaskimoiden vajaatoiminta, joko yksin tai yhdessä syvälaskimovajaatoiminnan kanssa.

Suonikohjujen tutkiminen ja hoitotavan valinta

Suonikohjut näkyvät pintaan, mutta niiden aiheuttajana olevat laskimorungot ei. Niiden näkemiseksi tarvitaan ultraäänitutkimus. Sen avulla etsitään ne reitit, joissa veri pääsee virtaamaan väärään suuntaan. Sen perusteella kokenut verisuonikirurgi pystyy valitsemaan potilaalle parhaan hoitomuodon. Joskus suonikohjuja hoidetaan myös kosmeettisista syistä.

Suonikohjujen hoito

Hyvä suonikohjuhoito on yksilöllinen ja potilaalle räätälöity. Kun toimenpide on potilaalle oikea, toipuminen on nopeaa ja suonikohjujen uusiutumisriski pieni. Esittelemme yleisimmät modernit hoidot. Tutustu menetelmiin tarkemmin:

Näitä eri hoitomuotoja voidaan myös yhdistellä, ja usein niin tehdäänkin.

Sinulle sopiva hoitotapa valitaan yhdessä verisuonikirurgin kanssa. Näin voidaan ottaa huomioon yksilölliset toiveet ja varmistaa tuloksekas hoito. Varaa rohkeasti aika verisuonikirurgille!

Suonikohjuleikkauksen hinta

Näet sairaalan hinnastosta alkaen-hinnan suonikohjujen leikkaukselle. Lopullinen hinta riippuu yksilöllisesti suunnitellusta toimenpiteestä. Voit myös tiedustella tarkemmin eri toimenpiteiden hinta-arvioista verkkoajanvarauksen  chatissä tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.

Ajanvaraus suonikohjujen hoitoon

Kaikki Mehiläisen sairaalat tekevät suonikohjututkimuksia ja -leikkauksia. Töölön Mehiläisessä toimii verisuonikirurgian huipputiimi.

Voit varata ajan verkossa verisuonikirurgille tai soittaa asiakaspalveluumme tai suoraan lähimpään sairaalaasi: www.mehilainen.fi/sairaalat

Temme yksilöllisen hoitosuunnitelman kanssasi ja saat hinta-arvion toimenpiteestä.

tammikuu 2023viikko 4