Mycoplasma genitalium

Mycoplasma genitalium on seksin välityksellä tarttuva bakteeri, joka aiheuttaa oireiltaan klamydian tyyppisen tulehduksen. Eniten tartuntoja löydetään 20–30-vuotiailla. Klamydia on yleisin sukupuoliteitse tarttuva mikrobitauti, mutta viime vuosina myös mycoplasma genitalium on yleistynyt yhdeksi merkittäväksi seksitaudin aiheuttajaksi. Sitä ei kuitenkaan osata epäillä tai testata yhtä usein kuin klamydiaa. Näiden lisäksi muita Suomessa tavattavia seksitauteja ovat esimerkiksi klamydia, tippuri, kuppa, genitaaliherpes, HIV, B- ja C-hepatiitti, trikomoniaasi, papilloomavirusinfektiot sekä satiainen ja syyhy.

Mycoplasma genitaliumin oireet

Mycoplasma genitalium aiheuttaa infektion, joka tarttuu seksin välityksellä ja on oireiltaan samantyyppinen kuin klamydiainfektio. Taudinkuva voi vaihdella täysin oireettomasta hankalaan virtsaputken ja kohdunkaulan tulehdukseen.

Kuten klamydia, mycoplasma genitalium -tulehdus saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä arpeuttamalla naisilla munajohtimia ja vaurioittamalla miehillä lisäkiveksiä.

Mycoplasma genitaliumin tutkiminen

Mycoplasma genitalium -tartunta todetaan limakalvolta pumpulipuikolla otetusta näytteestä. Jos naisella on virtsaputken tai kohdunkaulan tulehdus, mutta virtsaputkesta ja kohdunkaulasta tehdyt klamydia- ja tippuritutkimukset antavat negatiivisen tuloksen, on tärkeä tutkia näyte myös mycoplasma genitaliumin osalta.

Mycoplasma genitaliumin hoito

Bakteeritulehdus on hoidettavissa antibiooteilla, mutta lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja tavataan myös melko usein. Noin neljän viikon kuluttua suositellaan otettavaksi jälkitarkastusnäyte, jotta hoidon onnistuminen voidaan varmistaa. Myös suojaamatonta seksiä tulee välttää, kunnes jälkitarkastusnäyte on negatiivinen. Myös seksikumppani kannattaa tutkia ja hoitaa samanaikaisesti.

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Lähteet: Dosentti Sakari Jokiranta (Yhtyneet Medix Laboratoriot), Käypä hoito (Seksitaudit, 2018)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.6
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.6
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
10
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
joulukuu 2021viikko 48