Potilaan ja lääkärin yhteistyöllä syntyy paras tulos
Ortopedi Helena Ervasti kohtaa työssään niin lapsia kuin ikäihmisiäkin, mutta eniten kuitenkin keski-ikäisiä työssäkäyviä.
– Etenkin nivelrikosta kärsivien määrä kasvaa väestön ikääntyessä, hän sanoo.
Yli miljoona suomalaista sairastaa jotain tuki- ja liikuntaelinten sairautta. Työkyvyttömyyttä aiheuttavat etenkin selkäsairaudet ja nivelrikko. Töölön Mehiläisessä vastaanottoaan pitävä ortopedi Helena Ervasti haluaa puuttua ongelmiin hyvissä ajoin ennen kuin tilanne on kehittynyt proteesileikkausta vaativaksi.
– Rappeumasairauksista yleisin on nivelrikko, jonka hoitoon potilaan täytyy osallistua aktiivisesti. On ensiarvoisen tärkeää, että potilas huolehtii lihaskunnon ylläpitämisestä. Proteesileikkauksiin turvaudutaan vasta sitten, kun mikään muu ei enää auta.
TULES-sairauksien (tuki- ja liikuntaelinsairaudet) ohella äkilliset tapaturmat ja rasitusvammat työllistävät ortopedia.
– Suuri osa tapaturmista on sellaisia, joissa joudutaan miettimään leikkausta, Helena Ervasti kertoo.
Ortopedi käyttää työssään erilaisia kuvantamismenetelmiä, kuten röntgeniä ja magneettikuvausta sekä ultraäänitutkimusta .
Tähystysleikkaukset (artroskopiat) ovat nivelten tavallisimpia toimenpiteitä. Nämä tehdään yleensä päiväkirurgisina toimenpiteinä. Ihoon tehtyjen pienten viiltojen kautta viedään tähystin ja instrumentit nivelen sisään. Näin voidaan siistiä rustopintoja ja korjata rikkoutunutta nivelkierukkaa, nivelsiteitä ja jänteitä.