Kasvojenkohotus

Kasvojenkohotus on plastiikkakirurginen toimenpide, jolla tarkoitetaan yleensä alakasvoihin, kaulaan ja leukalinjaan kohdistuvaa kohotusta (eng. face lift). Lisäksi kasvojen kohotus voi käsittää myös keskikasvojen, otsan ja/tai kulmakarvojen kohotuksen tai näiden yhdistelmän. Kasvojenkohotus on leikkaustoimenpide, jonka suorittaa plastiikkakirurgian erikoislääkäri.

Kasvojenkohotuksen avulla nuorennetaan usein ikääntymisen myötä muuttunutta ilmettä, joka näkyy selkeimmin juuri kasvoilla.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Kenelle kasvojenkohotus sopii?

Kasvojenkohotus voi olla paikallaan, jos oma peilikuva ei tunnu vastaavan omaa ikää. Kasvojenkohotuksia tehdään sekä naisille että miehille. Useimmiten kasvojen kohotusleikkaukseen tulevat ovat 45–70-vuotiaita. Kasvojenkohotus voi tuoda hyviä tuloksia myös yli 70-vuotiaalle.

Kasvojenkohotuksella, face lift, alakasvon ja kaulan kohotus, voidaan muokata:

  • posken ihoa, joka laskeutuu alaleukaluun reunalle
  • roikkuvaa ja löysää ihoa leuan alla ja kaulalla
  • nenän kulmasta suupieleen ulottuvia juonteita
  • roikkuvaa ihoa ja syviä poskien alueiden ryppyjä
  • ja lisäksi poistaa ylimääräistä rasvakudosta

Lääkärin kanssa on hyvä keskustella toimenpiteen sopivuudesta, mikäli sinulla on korkea verenpaine, veren hyytymishäiriö, ongelmia haavojen paranemisen kanssa, arven liikakasvua eli ns. arpikeloideja.

Hyviä tuloksia kasvojenkohotuksella

Useimmat kasvojenkohotusleikkauksessa käyneet ovat erittäin tyytyväisiä tuloksiin. Paraneminen kestää kuitenkin jonkin aikaa, joten lopulliset tulokset nähdään useiden kuukausien kuluttua leikkauksesta.

Tulosten pysyvyys riippuu monesta tekijästä, kuten henkilön genetiikasta sekä elämäntavoista. Kasvojenkohotus ei pysäytä ikääntymistä, mutta tulokseen ollaan yleensä tyytyväisiä useiden vuosien ajan.

Valmistautuminen kasvojenkohotukseen

Kasvojenkohotuksen ensimmäinen askel on tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Vastaanottokäynnillä käydään läpi hoidon esteettiset tavoitteet ja odotukset sekä mieltä askarruttavat asiat. Plastiikkakirurgi arvioi myös yleistä terveyttä. Käynnillä kartoitetaan aikaisemmat ja nykyiset sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, ravintolisät ja luontaistuotevalmisteet, aikaisemmat leikkaukset ja hoidot sekä päihteiden käyttöä ja tupakointia.

Huomattava, yli 15 kilon laihtuminen voi vaikuttaa leikkaustuloksiin. Tämän vuoksi lääkäri käy läpi myös mahdollisia painonpudotukseen liittyviä suunnitelmia.

Plastiikkakirurgi tutkii käynnin aikana kasvojen luustoa ja syväkudoksia sekä niiden paksuutta, ihon juostavuutta ja ryppyjen ja poimujen syvyyttä. Myös hiusraja tutkitaan. Lääkäri suunnittelee myös leikkauksessa tehtävän hienovaraisen viillon sijoitusta.

Varaa aika plastiikkakirurgille

Lisätoimenpiteitä samalla kerralla

Tarvittaessa kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä on mahdollista tehdä myös muita toimenpiteitä.

Kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä voidaan tehdä myös silmäluomien leikkaus. Siinä muokataan ylemmän silmäluomen roikkumista tai pienennetään silmän alla olevia silmäpusseja.

Otsan ja kulmakarvojen kohotusleikkauksessa (eng. brow lift) poistetaan kulmakarvojen laskeutumisen aiheuttamaa toiminnallista ja ulkonäköhaittaa.

Miten kasvojenkohotus tehdään?

Kasvojenkohotus voidaan tehdä useammalla eri tekniikalla. Leikkaava lääkäri valitsee käytettävän tekniikan yhdessä pohdittujen esteettisten tavoitteiden ja yksilöllisten ominaisuuksien mukaan.

Yleensä leikkausviilto piilotetaan luonnollisten ryppyjen ja poimujen kohdalle. Viilto alkaa yleensä ohimon alueella hiusrajan takaa ja jatkuu korvan edestä korvanipukan ympäri korvan taakse ja osittain takaraivon hiusalueelle.

Leikkauksessa kasvojen iho erotellaan syvistä kudoksista. Syvät ja löysät sidekudokset kohotetaan takaisin alkuperäiselle paikalleen, jolloin kasvojen ääriviivat paranevat. Löysä iho asetellaan taakse ylöspäin ja ylimääräinen iho poistetaan. Pieni rasvaimu alaleuan alla voi myös olla tarpeen.

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Anestesialääkäri seuraa fyysistä tilaa leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Kasvojen kohotusleikkaus voi vaatia yhden yön viettämisen Mehiläisen sairaalan vuodeosastolla tai heräämössä.

Toipuminen kasvojen kohotusleikkauksesta

Välittömästi leikkauksen jälkeen kasvoille laitetaan sidos. Sen tehtävänä on estää turvotusta ja kudosvuotoa. Ihon alle voidaan sijoittaa pienet laskuputket eli dreenit nesteen ja veren kerääntymisen estämiseksi. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä kipua, jota hoidetaan kipulääkkeillä.

Paranemisen tahti on yksilöllistä. Useimmiten leikkauksen jälkeisenä päivänä kasvojen alueella on joitain mustelmia sekä turvotusta, jota voidaan vähentää pitämällä pää koholla.

Ensimmäisen viikon aikana leikkauksen jälkeen kasvojen sidos poistetaan. Myös ompeleet poistetaan, ellei leikkauksessa ole käytetty itsestään sulavia ompeleita. Turvotus voi olla voimakasta. Pää tulee pitää nukkuessa koholla, jotta turvotus vähenee. Ensimmäisen viikon aikana voi tehdä kevyitä arkiaskareita ja suihkussa käyminen on sallittua.

Suurin osa mustelmista häviää kahden viikon kuluessa leikkauksesta, mutta toipumiseen on hyvä varata aikaa noin 3–4 viikkoa.

Kohotusleikkauksen riskit

Tuhansille miehille ja naisille tehdään vuosittain kasvojenkohotusleikkaus hyvin tuloksin. Leikkaukseen liittyy kuitenkin aina riskejä. Plastiikkakirurgi käy riskit läpi vastaanottokäynnin aikana, minkä jälkeen toimenpiteeseen menoa tulee harkita rauhassa. Plastiikkakirurgin antamien ohjeiden noudattaminen on tärkeää leikkaukseen valmistauduttaessa. Näin varmistetaan paras mahdollinen leikkaustulos.

Ajanvaraus ja hinnasto

Mikäli harkitset kasvojen kohotusleikkausta, varaa aluksi arviointiaika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Voit varata ajan Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika plastiikkakirurgille

Tutustu Mehiläisen sairaalahinnastoon. Isompia toimenpide-, tutkimus- tai leikkauskuluja voi maksaa myös erämaksulla.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Stephan Dietz
Plastiikkakirurgi,kirurgian erikoislääkäri
9.7
Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Sarianna Joukainen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Terhi Järvinen
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.6

Lisää aiheesta