Arpien korjaaminen

Arpi voi häiritä kantajaansa esteettisen tai toiminnallisen haitan vuoksi. Eri syistä syntyneitä arpia voidaan korjata erilaisilla menetelmillä.

Eroon arvista plastiikkakirurgian avulla

Tapaturman, leikkauksen tai palovamman seurauksena vaurioitunut iho korvautuu uudella kudoksella. Pinnalliset ihon vauriot korjaantuvat ja muuttuvat näkymättömiksi, mutta syvät haavat jättävät aina erilaisia arpia. Kokenut plastiikkakirurgi voi korjata eri syistä syntyneitä arpia erilaisilla menetelmillä.

Arven kasvutaipumus ja arven sijainti vaikuttavat siihen, miten leveä ja paksu arpi on. Venyvillä ihoalueilla, kuten selässä ja nivelten kohdalla, arvet leviävät enemmän.

Arven liikakasvu ja keloidiarpi

Arven liikakasvussa arpi on leveä, se kasvaa ja punoittaa ja nousee koholle. Tällaista arpea kutsutaan keloidiarveksi. Taipumus arpikudoksen liikakasvuun on perinnöllistä.

Keloidiarpia on tavallisimmin hartioissa, rintakehän alueella ja korvalehdissä. Leveitä ja kuoppamaisia arpia voi syntyä myös silloin, jos leikkaushaava on tulehtunut tai auennut.

Keloidiarpia voidaan hoitaa usealla menetelmällä. Poikkeavat arvet voidaan poistaa leikkaamalla. Ompeleiden poistamisen jälkeen uuden arven liikakasvua hillitään silikonilevyhoidolla. Tarvittaessa arpikohtaa hoidetaan lisäksi kortisonipistoksilla.

Pinnallisia arpia voidaan tasoittaa ihon kemiallisella kuorinnalla. Se on nopea ja helppo toimenpide, ja iho paranee noin viikossa. Lopputulos on täysin luonnollinen. Ihon oma ulkonäkö ei muutu, sillä ihoa ei polteta eikä ohenneta.

Plastiikkakirurgi voi korjata arpia myös laserhoidon avulla.

Arpien korjausleikkaukset

Arven korjausleikkaus on turvallisinta aloittaa arven kypsymisprosessin päätyttyä eli noin 6–12 kuukauden kuluttua arven syntymisestä. Mikäli arpea leikataan aiemmin, eli kypsymisprosessin aikana, saattaa seurauksena olla entistä hankalampi arpi.

Leveitä ja laajoja arpia voidaan pienentää leikkaamalla arpea pois. Plastiikkakirurgi sijoittaa leikkausarvet ihopoimujen suuntaisesti. Sisäisten tukiompeleiden avulla estetään arpea venymästä, jolloin leikkausarpi saadaan mahdollisimman huomaamattomaksi.

Kiristävät arvet voidaan korjata niin kutsutulla Z-plastialla, jossa ihoon tehtävä viilto on Z-kirjaimen muotoinen. Toimenpiteellä saadaan pienennettyä arven aiheuttamaa kosmeettista ja toiminnallista haittaa.

Syviä ja kuoppaisia arpia voidaan täyttää rasvansiirrolla tai omakudossiirteillä.

Lue myös: Plastiikkakirurgia ja esteettiset hoidot

Tule Mehiläisen plastiikkakirurgin arvioon ja hankkiudu eroon häiritsevistä arvista. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu myös Mehiläisen ammattitaitoisiin plastiikkakirurgeihin.  

Asiantuntijat ja toimipisteet

Timo Halonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
9.7
Heikki Penttilä
LT, Plastiikkakirurgian erik.lääkäri
Jussi Valtonen
LL, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Aino Rönnblad
LT, plastiikkakirurgi
9.7

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 43