Sijoiltaan mennyt solisluu

Solisluu menee sijoiltaan tyypillisesti kaatumistilanteissa. Olka-solisluunivelen sijoiltaan meno voi tapahtua hartialle kaatuessa esimerkiksi kontaktiurheilussa tai silloin, kun kaatuu pyörällä hartia edellä.

Sijoiltaan menneen solisluun oireina ovat äkillinen kipu ja solisluun pään turvotus. Lievässä tapauksessa oireena on vain olka-solisluunivelen kipu. Hankalassa tapauksessa solisluun pää voi törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkua etu-taka-suunnassa olkapäätä liikuttaessa.

Sijoiltaan menneen solisluun korjaaminen

Nivelen sijoiltaan menot voidaan luokitella viiteen eri asteeseen. Ensimmäisen ja toisen asteen vaivat hoidetaan aina ilman leikkaushoitoa. Kolmannen asteen sijoiltaan menossa solisluun pää on noussut selvästi ylös paikoiltaan. Myös näistä suurin osa paranee itsestään ajan kanssa, ja vahingoittuneeseen kohtaan jää ainoastaan pieni kyhmy.

Neljännen ja viidennen asteet vammat aiheuttavat usein niin suurta vaivaa, että ne joudutaan kiinnittämään paikoilleen leikkauksella. Jos solisluu törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkuu haitallisesti olkapään liikkeissä, voidaan solisluu kiinnittää uudelleen paikoilleen. Kiinnitykseen on useita eri menetelmiä. Modernissa tekniikassa kiinnitys suoritetaan tähystystoimenpiteenä. Tällöin korppilisäkkeen revenneet nivelsiteet rakennetaan uudelleen pitämään solisluuta paikoillaan.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Ville Alanen
LL, käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Eero Arajärvi
LKT, ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.3
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.6
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*