Nuoren urheilijan hyvinvointi

Lääkäri Riina Komonen erikoistuu urheilulääketieteeseen

Urheilu Mehiläisen liikuntalääketieteeseen erikoistuva yleislääkäri Riina Komonen keskustelee nuoren urheilijan hyvinvoinnista ja useista siihen vaikuttavista tekijöistä, kuten treenimäärästä, ruokavaliosta, palautumisesta ja monipuolisuudesta. Näitä tekijöitä kartoitetaan mm. Urheilijan ja Liikkujan terveystarkastuksissa. Haastattelijana uutisankkuri Peter Nyman.

Kuuntele podcast

Katso video

Hyvä hoitosuhde perustuu urheilijan ja lääkärin väliseen luottamukseen

Useimmiten nuori urheilija tulee ensimmäisen kerran urheilulääkärin vastaanotolle Urheilijan tai Liikkujan terveystarkastukseen. Erityisesti yhteistyöurheilijoita tavataan vuosittain samoissa merkeissä: lähtökohtaisesti terveenä ja ilman vammoja.

- Kun nuori urheilija tulee liikuntalääkärin vastaanotolle, on ensisijaisen tärkeää luoda mukava ilmapiiri ja hyvä sekä luottamuksellinen hoitosuhde, joka kantaa vuosia eteenpäin. Tällöin nuoren on helpompaa keskustella avoimesti kuulumisistaan ja muista mahdollisista huolistaan lääkärin kanssa ja ottaa yhteyttä lääkäriin tarvittaessa, Riina Komonen kertoo.

Liikuntalääkärin vastaanotolla tehdään terveystarkastuksia ja hoidetaan sairauksia

Fokus Urheilijan terveystarkastuksessa on sekä fyysisen että henkisen terveydentilan kartoituksessa. Jos urheilija ei tule vastaanotolle ennalta sovitun terveystarkastuksen takia, on käynnin syynä useimmiten kipu, infektio tai väsymys.

– Terveystarkastuksen sisältö on pitkälti sama ammattiurheilijoille ja aktiiviliikkujille, mutta tausta jonkin verran vaikuttaa siihen, mistä tilannetta lähdetään katsomaan. Ammattiurheilijan terveystarkastuksessa käydään esimerkiksi tarkemmin läpi lajia ja sen tuomia haasteita, kertoo Riina Komonen.

- Nuorten urheilijoiden osalta myös muiden sairauksien kuten esimerkiksi astman, niiden hoitotasapainon ja hoidossa käytettävien lääkkeiden selvittäminen on tärkeää kuten myös aikaisempien vammojen läpikäynti ja niiden nykytila. Naisilla selvitetään tämän lisäksi myös hormonitoimintaa ja siinä mahdollisesti esiintyviä häiriöitä, Riina selvittää.

– Kokonaisvaltaisen perustutkimuksen lisäksi terveystarkastuksessa kaikilta kartoitetaan myös treenin, ruokailun ja levon määrää. Moni nuorista urheilijoista opiskelee tai työskentelee ammattiurheilun ohella, joten on tärkeää huomioida kokonaiskuormitusta arvioidessa, onko urheilijalla elämässä muita kuormittavia tekijöitä liikunnan rasittavuuden lisäksi, kertoo Riina.

Palautumisella on iso rooli, mutta joskus joukkueen etu menee oman edun edelle

Palautumisen tärkeydestä puhutaan nykyään enemmän. Eroja on kuitenkin siinä, miten hyvin yksilö- tai joukkueurheilussa ehditään palautua. Yksilöurheilussa kehotetaan urheilijaa kuuntelemaan omaa kehoaan, mutta joukkuelajeissa mennään toisinaan enemmän joukkueen mukana ja ajatellen joukkueen parasta. Myös oma motivaatio voi olla esteenä hidastaa.

- Innokkaiden urheilijoiden haasteena voi olla sanoa, etten nyt jaksa tai pysty. Tehdään helposti viimeiseen asti, Riina toteaa.

Seurat ja valmentajat kiinnittävät kuitenkin palautumiseen yhä enemmän huomiota.

– Nyt kasvava sukupolvi kuulee palautumisesta puhuttavan jatkuvasti, joten he ottavat sen herkemmin huomioon, mikä on hyvä asia. Kun koetaan ettei palauduta ja suoritukset huononevat, niin moni alkaa miettiä, missä ongelma on, Riina sanoo.

Monipuolisuus liikunnassa on tärkeää läpi elämän

Monipuolinen liikunta on tärkeää kaikille. Etenkin nuorien kohdalla monipuolisuuden mukana opitaan liikunnan perustaidot. Liikunnan monipuolisuus on merkittävä asia myös nuorilla rasitusvammojen ehkäisyssä.

- On hyvin tärkeää, ettei nuorena aleta tehdä yksipuolista treeniä vain tietyillä liikeradoilla ja maneereilla. Kannattaa harrastaa paljon erilaisia lajeja, jotta keho saa erilaista ärsykettä ja oppii.

- Kehoa pitäisi kuormittaa eri tavoin eli ei riitä, että rasittaa vain lihaksia vaan tulisi myös harjoittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä. Tästä saadaan paljon liikunnan terveyshyötyjä, jotka toimivat myös monissa sairauksissa ihan hoitomuotoinakin. Lisäksi on hyvä haastaa hermostoa, jotta oppii uusia taitoja, Riina muistuttaa.

- Myös ikääntyvillä ihmisillä liikunnan monipuolisuus on tarpeellista. Iän myötä lihasvoima vähenee ja tasapaino heikkenee, jolloin niiden ylläpidosta tulee entistä tärkeämpää.

Monipuolisia liikuntayhdistelmiä ovat esimerkiksi voimaharjoittelun ja kestävyyden vuorottelu. Jos oma harrastus on vahvasti taitoon perustuva laji, kuten muodostelmaluistelu, on voimaharjoittelu sille hyvää vastapainoa.

Keholle kannattaa tarjota erilaisia ärsykkeitä. Näitä ärsykkeitä voi saada myös muualta kuin urheiluharrastuksesta, sillä ne voivat tukea myös palautumista.

– Esimerkiksi musiikki on hyvä harrastus, joka tarjoaa liikkujalle erilaista ärsykettä ja tarjoaa poispääsyn fyysisistä ärsykkeistä.

Liikkujan terveystarkastus sopii kaikille aktiiviliikkuville ikään katsomatta

Liikkujan kokonaisvaltainen terveystarkastus sopii oikeastaan kaikille ja toimii aktiiviliikkujan perusterveystarkastuksena tai vuosihuoltona. Liikkujan terveystarkastukseen kuuluvat laboratoriokokeet ja sydänfilmi. Näiden lisäksi otetaan ferritiini- eli rautavarastoarvot.

– Terveystarkastus räätälöidään aina yksilön mukaan. Voidaan esimerkiksi ottaa kolesteroliarvot tai verenpaine, jos siihen nähdään syytä.

- Ammattiurheilijoille tarkastus voi olla hieman erilainen ja pidempikestoinen, sillä esimerkiksi aiempia vammoja saattaa ammatikseen urheilevilla olla enemmän ja perustietojen kartoitus vie enemmän aikaa.

Riina Komonen pitää vastaanottoaan Töölön Mehiläisessä. Liikkujan terveystarkastuksia tehdään Urheilu Mehiläisen toimipisteissä ympäri Suomea.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.4
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6

Lisää aiheesta