Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja vammojen ennaltaehkäisy huippu- ja harrastelaskijoilla
Meille kaikki ovat huippu-urheilijoita -sarjan neljännessä jaksossa Urheilu Mehiläisen ortopedi Sikri Tukiainen sekä alppihiihdon lajijohtaja Tommi Viirret keskustelevat Suomen alppi- ja freestylelaskijoiden kokonaisvaltaisen terveyden ylläpitämisestä ja edistämisestä. Lisäksi he jakavat TOP 5 vinkkiä harrastelaskijalle, joilla voi ennaltaehkäistä vammoja laskettelurinteessä.
Kuuntele, katsele tai lue jakso alta. Haastattelijana uutisankkuri Peter Nyman.
Kuva: PTB-Creative
Kuuntele podcast
Katso video
Testauspaketeilla saadaan tärkeää tietoa laskijoiden terveydestä
- Suomessa tilanne on hyvä, laskijat ovat olleet terveitä ja päässeet treenaamaan hyvin! Erityisesti Mehiläisen yhteistyön kautta tullut testauskonsepti on auttanut pääsemään paremmin kiinni urheilijoiden yksilölliseen harjoitusprosessiin, Tommi Viirret iloitsee.
Testauksen kohteena ovat kestävyys- ja voimaominaisuudet ja lajispesifit testit tasapainon, kehonhallinnan sekä liikkuvuuden karttoittamiseksi. Tarkoituksena on ymmärtää paremmin, miten kehossa oleva kapasiteetti saataisiin parhaiten realisoitua käyttöön. Testit ovat tärkeässä roolissa vammojen ennaltaehkäisyssä.
- Lääkärin näkökulmasta kiinnostus testien tuloksissa kohdistuu aina kehon epätasapainoon, liikunnallisiin ominaisuuksiin ja yleiseen toiminnallisuuteen. Myös ongelmat unessa, levossa sekä naisurheilijoiden hormonaalisessa toiminnassa on myös hoidettava kuntoon, jotta urheilija olisi kokonaisvaltaisesti terve, kuvailee Sikri Tukiainen.
Ennaltaehkäisevän harjoittelun seurauksena loukkaantumiset on saatu minimiin
Ennaltaehkäisevät toimet ovat olleet suurin kiitoksen kohde laskijoilla, sillä alppihiihdon huipputasolla loukkaantumiset ovat yleisiä. Onkin hyvin tärkeää pysyä kartalla urheilijoiden tilanteesta ja mahdollisista riskitekijöistä.
Teknologia on tuonut lisää mahdollisuuksia huomioida riskejä, mutta suurin positiivinen muutos on kuitenkin tapahtunut harjoittelumallissa.
- Enää ei mietitä vain jalkojen voimaa, vaan ymmärretään keskivartalon tuen merkitys ja muutenkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeys urheilijoiden terveydenhuollossa, Sikri kiittelee.
Nuorten laskijoiden tulee rakentaa rauhassa hyvä pohja ennen huipputasolle siirtymistä
Nuoren tulee opetella maltilla ja pitkäjänteisesti oikeat liikeradat ja -tekniikat. Lisäksi on muistettava myös riittävä lepo.
- Kun nuori on kasvanut aikuisen mittaan ja treenaaminen aloitetaan suuremmilla teholla ja niillä välineillä kun pitääkin, on perusteiden olevan kunnossa, jotta keho on mahdollisimman valmiita muutokseen, kertoo Tommi.
- Monipuolista harjoittelua ei pidä myöskään unohtaa. Juniorin kasvava tukiranka ja keho ei ole valmis ottamaan yksipuolista ja jatkuvaa rasitusta vastaan. Siksi harjoittelun tukena on tärkeää olla muita täydentäviä treenimuotoja. Hyviä tällaisia ovat liikkuvuutta ja keskivartalon hallintaa lisäävät lajit, kuten voimistelu, jalkapallo ja pilates, listaa Sikri.
Olosuhteisiin ei laskija voi vaikuttaa
- Mäessä olosuhteisiin ei voi mitenkään vaikuttaa ja ne vaihtelevat jatkuvasti. Tämä onkin suuri vammoille altistava tekijä lajissa. On tärkeää treenata erilaisissa olosuhteissa, jotta urheilija on valmis kaikelle, muistuttaa Sikri.
Sumu, lumisade ja kostea ilma ovat huonoja olosuhteita laskijalle, jolloin loukkaantumisriski on suurin. Näissä tilanteissa valmentajan tulisi aina kriittisesti arvioida, onko urheilija harjoitellut tarpeeksi vastaavissa olosuhteissa ja millainen valmius hänellä on laskea.
Matkustamisesta lisähaastetta urheilijoille
Matkustaminen, etenkin pitkät lentomatkat, vaikuttavat myös urheilijaan. Pitkien matkustusten jälkeen tulisi ensimmäiset päivät ottaa aina rennommin ja antaa keholle aikaa sopeutua esimerkiksi aikaeroon. Ravinnon monipulisuuteen kiinnitetään matkoilla myös tarkasti huomiota.
Loukkaantumiseen jälkeen pitää urheilijan palautua rauhassa ennen rinteeseen palaamista
Tärkeintä palautumisesta on hidas eteneminen ja lääkäri usein joutuukin jarruttelemaan innokasta urheilijaa, jottei kentälle lähdettäisi liian nopeasti.
- Halu palata vammautumisen jälkeen lajin pariin on urheilijoilla kova, eikä paranemisprosessia maltettaisi hoitaa loppuun asti. Fysioterapeutin ja valmentajan kanssa pyritäänkin suunnittelemaan korvaava treeniohjelma, jotta urheilija pysyisi motivoituneena palautumisprosessin ajan, Sikri kuvailee.
Polvi-, selkä- ja päävammat laskijoiden yleisimpiä vammatyyppejä
Kilpalaskijoilla polvivammat ovat kaikista yleisimpiä, mutta myös pää- ja selkävammoja tulee usein. Harrastelaskijoilla tulee enemmän törmäyksiä, joiden takia tulee myös yläraajavammoja.
- Harrastelijoilla vammoja tulee melkein aina liiallisen vauhdin takia. Kannattaa myös muistaa, että jalkojen ja keskivartalon lihaskunto ja taitotaso ei ole välttämättä sama kuin 20 vuotta sitten, Sikri ja Tommi muistuttavat.
Asiantuntijoiden TOP 5 vinkkiä harrastelaskijalle
1. Laita aina kypärä päähän ja käytä tarkoituksenmukaisia sekä omaan taitotasoon soveltuvia välineitä.
2. Muista aina alkulämmittely – etenkin jos takana on pitkä automatka
3. Huomioi olosuhteet ja oma taitotaso – käy tarvittaessa hiihtokoulussa päivittämässä osaamisesi
4. Lähde rinteeseen hyvällä mielellä ja selvin päin
5. Laske turvallisia reittejä ja ota kavereita mukaan!