Löysä polvi tukevaksi
Jos urheilija kuulee naksahduksen polvestaan vaikkapa pallopelin tuoksinassa ja polvi tuntuu myöhemmin löysältä, kyseessä voi olla leikkaushoitoa vaativa eturistisiderepeämä.
Eturistiside repeää tavallisimmin polven vääntöliikkeille altistavissa urheilulajeissa tai arjen tapaturmissa, joissa polviniveleen kohdistuu kontrolloimaton kierto. Tapaturman jälkeisenä päivänä polvi tuntuu turvonneelta, kipeältä ja jäykältä, mikä saa monet hakeutumaan lääkäriin.
Alkututkimuksessa viitteitä eturistisiteen repeämästä antaa polven löysyys etu-takasuunnassa ja lähes aina tuoreeseen repeämään liittyy veripolvisuus. Ensivaiheessa mahdolliset murtumat suljetaan pois röntgenkuvauksella ja itse eturistisiderepeämä ja siihen liittyvät liitännäisvammat varmennetaan magneettitutkimuksella.
Lääkärin arvioon nopeasti
Turun Mehiläisessä työskentelevä ortopedi Ari Itälä pitää tärkeänä, että potilas aloittaa polven kuntoutuksen heti tapaturman jälkeen fysioterapeutin ohjauksessa, jotta polven liikelaajuus ja polviniveltä tukevien lihasten toiminta saadaan mahdollisimman nopeasti palautettua entiselleen.
- Seuraamme polven tilaa ja mikäli huomaamme polvessa löysyysoireita, kuten muljahtelua tai pettämisen tunnetta, edessä on leikkaus. Mikäli löysyysoiretta ei havaita, polvi paranee kuntoutuksella, jolloin leikkausta ei tarvita.
Leikkaukseen päädyttäessä polvea ei mielellään hoideta heti alkuvaiheessa, vaan vasta runsaan kuukauden kuluttua vammautumisesta. Tässä vaiheessa polvi on jo kivuton ja siihen on palautunut kuntoutuksen ansiosta täysi liikelaajuus sekä lihashallinta.
Selkäydinpuudutuksessa tapahtuvassa tähystysleikkauksessa käytetään joko yhden tai kahden siirteen tekniikkaa. Käytettävä tekniikka valitaan potilaskohtaisesti ja päätökseen vaikuttavat mm. polvinivelen luinen rakenne ja polven kiertolöysyyden aste. Molemmissa tekniikoissa polven sisäsyrjältä tai takareidestä otetaan kaksi koukistaja-jännettä jännesiirteiksi. Nämä säiekimput ortopedi kuljettaa luutunneleita pitkin sääriluusta reisiluuhun ja kiinnittää ne tunneleihin joko elimistöön liukenevilla ruuveilla tai luun kuorikerrokseen tukeutuvilla ripustimilla.
Kuntoutus tärkeää
Mikäli potilaalla esiintyy liitännäisvammoja, nekin korjataan samalla kertaa. Lopputuloksen eli polven mahdollisimman hyvän toiminnan kannalta on olennaista, että eturistiside asemoidaan juuri oikeaan kohtaan ja jännesiirteiden laatu on hyvä.
Tampereen Mehiläisessä työskentelevä ortopedi Timo Järvelä hoitaa potilaitaan etupäässä tuplasiirretekniikalla. Hän on tuonut tekniikan Suomeen ja kouluttanut kollegoja sekä luennoinut aiheesta ympäri maailmaa.
- Osaavissa käsissä toimenpiteet ovat turvallisia. Ortopedin työ on tarkkaa käsityötä, jossa on tiedettävä tismalleen, mihin kohtaan siirteet pitää kiinnittää. Muuten polvi ei toimi, Järvelä tähdentää.
Polven toiminnallisuuden kannalta tärkeää on myös leikkauksen jälkeinen kuntoutus ja polven aktiivinen käyttö.
Leikkauksen jälkeen potilas saa käyttöönsä kyynärsauvat yleensä kahdeksi viikoksi. Pystyessään kävelemään ontumatta hän voi luopua sauvoista.
3-4 kuukauden kuluttua potilas aloittaa asteittain juoksuharjoittelun ja aikaisintaan puolen vuoden kuluttua hän voi harrastaa urheilulajeja, joihin liittyy alttius hallitsemattomiin kiertoihin polven alueella. Liikuntaa lisätään asteittaisesti, koska jännesiirteiden lujuus kasvaa vaiheittain paranemisprosessin myötä. Leikkausten tulokset ovat hyviä, sillä tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia leikatuista potilaista kokee polven yhtä toimivaksi kuin ennen vammaa.
Lisätietoja liikunnassa syntyneiden vammojen hoidosta saat hakeutumalla oman paikkakuntasi Mehiläiseen.