
Mehiläisen data: Yli 80 % saa apua fysioterapiasta – kipu vähenee ja toimintakyky paranee

Lehdistötiedote 8.5.2025
Mehiläisen fysioterapiassa kävi vuonna 2024 noin 40 000 itsemaksavaa henkilöasiakasta, jotka kävivät keskimäärin kolme kertaa fysioterapiassa. Näistä suurin osa oli erilaisiin tuki- ja liikuntaelinoireisiin liittyviä käyntejä. Mehiläisen valtakunnallinen asiakasdata* osoittaa, että jopa yli 80 % saa fysioterapiasta apua. Fysioterapia on kuitenkin käsitteenä monelle edelleen vieras.
– Mehiläisen datan mukaan tyypillisimmät tuki- ja liikuntaelinoireet, joilla hakeudutaan lääkärin vastaanotolle ovat erilaiset selkävaivat, pehmytkudosoireet hartioissa ja raajoissa sekä niveliin liittyvät vaivat. Näistä vaivoista suurimmassa osassa Käypä Hoito -suositus suosittaa hoidoksi fysioterapiaa, toteaa Mehiläisen johtava tule-fysioterapeutti Juha Pannula.
Fysioterapia edistää ja ylläpitää liikunta- ja toimintakykyä. Fysioterapeutti hoitaa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja ja toimintahäiriöitä sekä auttaa ehkäisemään ja kuntouttamaan erilaisia rasitus- ja urheiluvammoja. Fysioterapia auttaa myös parantamaan liikkumis- ja toimintakykyä, kun vamma tai neurologinen sairaus hankaloittaa arkea.
– Fysioterapia on monelle käsitteenä edelleen vieras. Fysioterapian perimmäinen tarkoitus on pitää ihminen liikkeessä niin, että hän pysyy toiminta- ja työkykyisenä. Fysioterapeutti auttaa, kun kehossa kolottaa, ihminen tarvitsee kuntoutusta tai haluaa ehkäistä erilaisia vaivoja. Oireilun syy tutkitaan ja hoito ja harjoitteet suunnitellaan yksilöllisesti arkeen ja mahdollisuuksiin sopiviksi – myös ilman lääkärin lähetettä, Pannula sanoo.
Data osoittaa: Asiakkaat kokevat saavansa apua
Mehiläisen PEI-kyselyllä (Patient Enablement Instrument) mitataan hoidon vaikutuksia potilaan kokemuksen kautta. Kysely osoittaa, että yli 80 % Mehiläisen asiakkaista kokee pärjäävänsä oireensa tai sairautensa kanssa paremmin tai paljon paremmin fysioterapiakäynnin jälkeen.
– Tyypillinen fysioterapiaan tuleva asiakas kokee fyysistä haastetta toimintakykyynsä liittyen. Oirekuvat, joilla hoitoon hakeudutaan ovat usein päänsärky tai huimaus, niskakivut, olkapään kivut, selän erilaiset kiputilat, lonkan ja pakaran alueen kivut, sekä polven ja nilkan ongelmat. Hoitoon hakeudutaan myös traumaperäisten vammojen kuntoutuksessa, kuten liikenneonnettomuuden tai tapaturman jälkeen, Pannula kertoo.
– Nykyajan kiireisessä maailmassa on tärkeää tunnistaa, että tuki- ja liikuntaelinoireet voivat johtua myös psyykkisestä kuormituksesta, joka ilmenee fyysisinä oireina. Psykofyysinen lähestymistapa voi tarjota merkittävää apua näiden vaivojen hoidossa. Fysioterapian hyöty perustuu osittain siihen, että hoitotilanteessa on aikaa kohdata ongelmat rauhassa ja kokonaisvaltaisesti, hän päättää.
Yleisimmät vaivat Mehiläisen fysioterapeuttien vastaanotolla
- selkäsairaudet
- pehmytkudossairaudet
- nivelrikot
- tuki- ja liikuntaelinvammat
*) Asiakasdata sisältää PROM-mittarien (kivun kokemus, koettu vapaa-ajan haitta sekä koettu työkyvyn haitta) vastaukset aikavälillä 1.1.2024 - 23.4.2025 päättyneistä fysioterapiajaksoista, joiden kesto on ollut vähintään 30 vrk.