Kaikki irti lyhyestä hiihtolomasta – työterveyspsykologin vinkit
Lehdistötiedote 17.2.2017
Suomessa hiihtoloma kestää perinteisesti viikon, mutta useilla loma saattaa jäädä muutamaan päivään. Miten lyhyt loma rentouttaa parhaiten? Miten saada lomasta irti paras anti omaan hyvinvointiin? Lue Mehiläisen työterveyspsykologi Axel Aminoffin vinkit.
1. Älä ajattele työtä loman aikana
Työ valuu pois mielestä, kun sitä ei tee. Rentoutumista puolestaan hidastaa se, jos mietit ja pohdit työtehtäviä lomasi aikana. Päätä siis tietoisesti, että et ajattele työhön liittyviä asioita.
2. Älä aikatauluta lomaa samoin kuin arkea
Tiukka aikataulu voi muuttua velvoittavaksi ja velvoitteet puolestaan voivat aiheuttaa stressiä. Aikataulu saattaa auttaa rytmittämään rajallisen loman kestoa itselle hyödyllisesti, mutta älä suunnittele liian paljon. Tee mieluummin liian vähän.
3. Tee jotain tavallisuudesta poikkeavaa
Työstä irtautumisessa auttaa arkirytmin rikkominen. Lähde vaikka reissuun, mökille tai sukulaisille kylään. Älä kuitenkaan pyri suorittamaan, vaan sen sijaan nautiskele tekemällä asioita, joista pidät.
4. Varmista hyvä unirytmi – sekä lomalla että arjessa
Riittävä, säännöllinen ja virkistävä uni on lomalla ja arjessa yhtä tärkeä asia. Lomalla ei varsinaisesti pysty nukkumaan varastoon, vaikka tällaisesta usein leikkimielisesti puhutaan.
Unta voi käyttää mittarina. Jos lomalla tuntee olonsa uupuneeksi ja unta tarvitsee tavallista enemmän, kannattaa pohtia ja selvittää tarvittaessa asiantuntijoiden kanssa sitä, millainen tasapaino omassa elämässä on normaalissa arjessa.
5. Järjestele keskeneräiset asiat töissä ennen lomaa
Töistä irtautumisessa auttaa, kun kiireisimmät hoidettavat ja kesken jääneet työt ovat jollain tavalla järjestyksessä työpaikalla. Vältä korvaamattomuuden illuusion luomista itsellesi. Useissa tapauksissa lomatuuraukset ja työtehtävien aikatauluista sopiminen ovat vain järjestelykysymyksiä.
6. Ilmoita, että lomailet
Työt puskevat väistämättä mieleen, jos vastaat lomalta puhelimeen tai sähköpostiin. Ilmoita työyhteisössä lomastasi, jolloin sinun ei odoteta olevan tavoitettavissa. Käytä hyväksesi sähköpostin poissaolotoimintoa, puhelinvastaajaa ja muita työpaikallasi sovittuja käytäntöjä.
7. Jätä loman jälkeiseen työpäivään aikaa rauhalliseen aloitukseen
Älä budjetoi ensimmäistä loman jälkeistä päivää liian täyteen tapaamisia ja työtehtäviä. Jätä itsellesi aikaa laskeutua rauhassa takaisin arjen rytmiin.
8. Ota lomaa myös kiinnostavasta työstä
Ruumiille ja mielelle on terveellistä tehdä muutakin, kuin työtä. Tämä on usein ilmeistä työssä, josta ei pidä, mutta myös kiinnostavasta ja mukaansatempaavasta työstä on välillä terveellistä pitää lomaa.
Vinkit antoi Mehiläisen työterveyspsykologi Axel Aminoff.