Raudanpuute, anemia ja ferritiini

Perusverenkuva (B-PVKT) kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljastaen esim. vuodot, tulehdustilat, häiriöt veren muodostuksessa ja monia ravitsemukseen liittyviä seikkoja. Etenkin kasvuikäisillä, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja kestävyysurheilijoilla raudanpuute on tavallinen ja heikentää suorituskykyä huomattavasti aiheuttamalla anemiaa, eli matalaa hemoglobiinipitoisuutta. Rauta on välttämätöntä riittävälle hemoglobiinin muodostukselle, mutta raudanpuute näkyy vasta viiveellä anemiana verenkuvassa.

Raudanpuutteen synty ja anemia

Raudanpuute kehittyy tavallisimmin runsaiden kuukautisten tai muiden verenvuotojen (peräpukamat, vatsahaava tai muu maha-suolikanavan vuoto) seurauksena, mutta myös kovan kulutuksen esim. kestävyysurheilun aiheuttaman kovan rasituksen ja riittämättömän raudan saannin seurauksena (esim. imeytymishäiriöt, lääkitykset, erityisruokavaliot, kasvissyöjät). Ellei rautavajetta korjata, verisolujen ja hemoglobiinin muodostus kärsii ja lopulta todetaan anemia. Raudanpuuteanemiassa punasolut ovat pienikokoisia ja värittömiä ja nämä tyypilliset raudanpuutteen löydökset näkyvät perusverenkuvassa.

Verenkuvassa näkyvää anemiaa saattavat aiheuttaa myös B12 –vitamiinin sekä foolihapon puute, joiden syinä saattaa olla imeytymishäiriö tai tietyt lääkitykset ja joskus myös riittämätön ravinto. Näiden vitamiinien puutteessa punasolut ovat kuitenkin kooltaan suuria, ja vaikka samanaikaisesti todettaisiin anemia, on tilanne helppo erottaa raudanpuutteesta perusverenkuvaa tarkastelemalla.

Varmistus raudanpuutteesta anemian taustalla saadaan toteamalla matala ferritiinipitoisuus ja tarvittaessa myös kohonnut raudan sitomiseen osallistuvan transferriinireseptorin (S-TfR) määrä.

Ferritiini - elimistön rautavarastojen mittari

Varsinaista anemiaa aiemmin voidaan osoittaa rautavarastojen niukkuus tutkimalla ferritiinipitoisuus (S-Ferrit). Ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoa ja henkilöllä saattaa olla raudanpuutteen oireita (esim. väsymys, kalpeus, hengästyminen, hiusten lähtö) jo pitoisuuden ollessa ns. normaalin alueen alaosissa. Normaali ferritiini ei kuitenkaan aina merkitse riittäviä rautavarastoja, sillä ferritiinipitoisuus nousee myös akuuteissa ja kroonisissa tulehdussairauksissa (esim. nivelreuman tietyt vaiheet).

Matala tai viitealueen alaosissa oleva ferritiinipitoisuus on aihe korjata raudansaanti, kun mahdolliset muut raudanpuutteen syyt on poissuljettu.

Raudanpuutteen korjaaminen

Monipuolinen ja punaista lihaa sisältävä ruokavalio ovat perusta raudanpuutteen ehkäisemiselle, mutta selvän raudanpuutteen korjaaminen vaatii lääkityksen, eli rautatablettien nauttimista kuukausien ajan. Maitotuotteet heikentävät ja C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Siksi myös rautatabletit kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisen nesteen kanssa.

Miten tutkimukseen pääsee?

Verenkuvan ja ferritiinin (B-PVKT ja S-Ferrit) voi mittauttaa laboratoriossa ilman lähetettä. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen toimipisteeseen. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.

Eikö rautalääkitys tehoa?

Suun kautta nautitun raudan imeytyminen voidaan varmistaa Mehiläisen laboratorioissa tehtävällä raudan imeytymiskokeella. Koetta suositellaan erityisesti, jos vaste rautalääkitykselle on epävarma ja harkitaan suonensisäistä rauta-annostelua . Koetta ei tule tehdä akuutin sairauden ja tulehdustilan aikana.

Ennen koetta on oltava ravinnotta edellisestä illasta (10 tuntia) ja rautalääkitys tauotetaan 3–4 päivää ennen koetta. Tutkimus vaatii lääkärin lähetteen, ja sen hinta on 149 € (ilman Kela-korvausta).

Verenkuva- ja ferritiinitutkimuksen hinta

Laboratoriotutkimusten hinnastosta näet yleisimpien näytteiden ja tutkimusten hinnat ilman Kela-korvausta.

Mistä tulokset voi saada?

Laboratoriokokeiden osalta tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. OmaMehiläistä voit käyttää kännykälläsi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Tietokoneella toimivaan OmaMehiläinen-verkkoversioon pääset täältä .

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jaana Alatalo
Laboratoriohoitaja
Birgit Asell-Johansson
Laboratoriohoitaja
Päivi Gummerus
Laboratoriohoitaja
Susanna Heikka
Laboratoriohoitaja, vastaanottosihteeri

Lisää aiheesta

tammikuu 2022viikko 3