Näin kerrot lapselle laboratoriotutkimuksista

Kun tulet lapsen kanssa laboratoriotutkimuksiin, voit kertoa hänelle jo etukäteen, miten se etenee. Lapsen jännitystä voi vähentää tieto siitä, mitä laboratoriossa tapahtuu.

Kerro lapselle laboratoriotutkimuksista

1. Laboratoriotutkimus tehdään, jotta lääkäri osaa kertoa mikä asia aiheuttaa sairauden. Kyse voi olla esimerkiksi viruksesta, bakteereista tai joskus veressä voi olla esimerkiksi liian vähän punasoluja. Verinäytteenotto on hyvin tärkeää, jotta lääkäri osaa auttaa.

2. Laboratorion henkilökunta kertoo, miten laboratoriossa tulee käyttäytyä. Heidän sääntöjään ja kieltojaan pitää noudattaa. Laboratorion tavaroihin ei saa koskea.

3. Verikoe sattuu hieman, koska verisuonet ovat ihon alla ja iho aistii kipua. Kipu ei kuitenkaan ole vaarallista ja ei haittaa vaikka vähän itkettäisikin.

4. Ole ihan paikallaan, niin näytteenotto on ohi nopeasti ja sattuu mahdollisimman vähän.

5. Lopuksi lääkäri kertoo, miten jatkohoidon suhteen tulee toimia.

Vinkkejä aikuiselle

1. Lapsen olo on turvallisempi, kun aikuisella on varmat otteet. Jos lapsi on jo isompi ja osaa toimia yksin, aikuisen ei välttämättä tarvitse olla mukana näytteenotossa.

2. Pidäthän lapsesta hyvin kiinni näytteenoton ajan. Paikallaan olo on monissa näytteissä hyvän laadun edellytys ja näytteenotto on nopeammin ohi.

3. Kun näytettä otetaan, lapsen jännitystä voi lieventää keskustelemalla jostain toisesta aiheesta, kuten harrastuksista tai jostain mukavasta kokemuksesta. Muista kehua lasta hänen reippaasta toiminnastaan!

4. Kun olet rekisteröitynyt OmaMehiläiseen , voit yhdistää lapsen tiedot samaan tiliin. Näin saat lapsen laboratoriotulokset OmaMehiläiseen säilöön. Tulokset tulevat OmaMehiläiseen sen jälkeen, kun lääkäri on katsonut ne tai viikon kuluttua niiden valmistumisesta.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.6
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 41