Alkoholimarkkeritesti osoittaa terveydelle haitallisen alkoholinkäytön

Pitkään kestänyt runsas alkoholinkäyttö vaarantaa merkittävästi terveyttä. Verestä tehtävällä alkoholimarkkeritestillä saadaan tietoa terveyttä vahingoittavasta alkoholinkäytöstä.

Mistä testissä on kyse?

Alkoholimarkkeritestilla mitataan veren fosfatidyylietanolipitoisuutta (B-PEth). Kyseistä yhdistettä muodostuu verenkiertoon ainoastaan alkoholinkäytön seurauksena. Verestä mitattava fosfatidyylietanoli kuvastaa testiä edeltäneen kahden–neljän viikon aikana nautitun alkoholin määrää.

Testi on ainutlaatuinen ja luotettava tapa mitata ja arvioida alkoholinkulutusta. Aikaisemmin alkoholinkäytön testaaminen on perustunut epäsuoriin laboratoriokokeisiin, kuten maksakokeisiin, joiden luotettavuus vaihtelee suuresti henkilöiden välillä.

Terveydelle haitallisen alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa.

Kenelle testi on tarkoitettu?

Testi on luotettava tapa tarkastella omaa alkoholinkulutusta. Testi sopii jokaiselle omaa terveyttä ja alkoholinkäyttöä pohtivalle. Testillä voidaan myös sulkea pois alkoholin liikakäytön epäily esimerkiksi maksa-arvoja tutkittaessa.

Tutkimukseen hakeutuminen

Alkoholimarkkeritestiin pääsee Mehiläisen laboratorioissa ilman lääkärin lähetettä. Katso laboratorioiden aukioloajat toimipisteiden sivuilta.

Lue myös:

Mitä laboratoriotutkimus maksaa?

Laboratoriokokeisiin valmistautuminen

Testitulosten tulkinta

Laboratoriokokeiden tulokset tulevat OmaMehiläiseen ja jäävät sinne talteen. Testituloksissa ilmoitetaan veren fosfatidyylietanolipitoisuus (B-PEth) lukuarvolla. Testitulos sisältää myös lyhyen sanallisen kommentin.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Asiantuntijana artikkelissa Kristina Hotakainen, laboratoriosektorin johtaja.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jaana Alatalo
Laboratoriohoitaja
Birgit Asell-Johansson
Laboratoriohoitaja
Päivi Gummerus
Laboratoriohoitaja
Susanna Heikka
Laboratoriohoitaja, vastaanottosihteeri
lokakuu 2021viikko 42