Psykologipalveluiden ammatinharjoittajien uratarinat

Mehiläisen Psykologipalveluiden verkostoon kuuluu lähes 2000 psykologia ja teemme aktiivisesti yhteistyötä yli sadan psykologiammatinharjoittajan kanssa – ympäri Suomen. Tutustu Psykologipalveluiden ammatinharjoittajien uratarinoihin.

Mirja Tujula

- Valmistuin psykologiksi vuonna 1990 Helsingin yliopistosta. Aloitin urani työskentelemällä yli 10 vuotta erilaisissa henkilöstöhallinnon tehtävissä ja sittemmin perusopetuksen koulupsykologina niin ikään yli 10 vuotta. Näiden molempien osa-alueiden sisällä olen saanut tarttua hyvin monenlaisiin työtehtäviin.

Aloitin täysipäiväisenä yrittäjänä Mehiläisessä huhtikuussa 2022. Kypsyttelin mielessäni erilaisia työvaihtoehtoja muutamia kuukausia ennen kuin osallistuin Mehiläisen Psykologipalveluiden rekryinfoon.

Teen sekä säännöllistä koulupsykologin työtä että tutkimuskeikkaa. On hienoa, että voi itse keskittyä työtehtävien hoitamiseen, kun asiakashankinta, sopimukset jne. hoituvat Mehiläisen kautta. Vaikka yrittäjyyden alkuun liittyy paljon byrokratiaa, saa Mehiläisen kokeneilta asiantuntijoilta apua kaikenlaisissa kysymyksissä. Olen todella iloinen, että uskalsin lähteä ammatinharjoittajaksi. Olen saanut jakaa omaa osaamistani ja tietysti joka päivä oppii uutta.

Kaj-Erik Andersson

- Olen valmistunut psykologiksi Turun yliopistosta vuonna 2015, ja sen jälkeen työskennellyt perusopetuksen ja toisen asteen opiskelijoiden parissa. Oppilashuollossa työskentelyn ohessa päädyin myös tekemään osa-aikaisesti nettiterapiaa, minkä myötä tuli otettua ensiaskeleet kohti osa-aikaisena ammatinharjoittajana toimimista.

Mehiläisen kanssa päädyin tekemään yhteistyötä, kun minulle tarjoutui mahdollisuus kokeilla osa-aikaista koulupsykologin työtä ammatinharjoittajana. Vakituisen psykologityön vaihtaminen osa-aikaiseen ja lyhyeen työkomennukseen epäilytti aluksi, mutta jo noin puolen vuoden päästä löysin itseni työskentelemästä ammatinharjoittajana täysipäiväisesti. Työmahdollisuuksia on siitä lähtien riittänyt jatkuvaan täysipäiväiseen työskentelyyn.

Näin jälkikäteen ajateltuna monet ammatinharjoittajuuteen liittyvät huolet ja epävarmuudet osoittautuivat kohdallani turhiksi. Kun asiakashankinta, sopimusten teot ja muut vastaavat asiat on kaikki ulkoistettu, ei työssä ole tarvinnut keskittyä muuhun kuin vain siihen, minkä parhaiten osaa. Siis psykologin työhön itseensä.

Minna-Maija Koski

- Olen alkujani espoolainen psykologi ja kolmen lapsen äiti. Valmistuin psykologiksi vuonna 2015 Turun yliopistosta. Opintojen puolessa välissä pidin välivuoden ja lähdin au pairiksi Cayman saarille Grand Caymanille. Valmistumiseni jälkeen olen toiminut THL:llä tutkimusavustajana, koulupsykologina Helsingin kaupungilla ja kesällä 2018 muutimme perheeni kanssa Pelloon, josta sain pestin kunnan psykologina.

Täyspäiväisenä ammatinharjoittajana aloitin 2020 tammikuussa Mehiläisen (entisen Poijun) kautta. Tein muutaman työkeikan jo loppuvuodesta 2019 kokeilumielessä. Kokeilu kannatti, sillä en ole päivääkään katunut yrittäjäksi siirtymistä. Aiempien töiden kautta olin saanut melko hyvän kokemuksen tutkimusten tekemiseen, joten uskalsin lähteä tekemään tutkimuskeikkoja ostopalveluna eri paikkakunnille. Mehiläisen kautta se on ollut todella helppoa. Olen päässyt tutkimuskeikkojen puolesta tutustumaan varsin monipuolisesti Lappiin, mm. Utsjoella olen käynyt mutkan, jos toisenkin. Pidän liikkuvasta ja vaihtelevasta työstä, olen tehnyt sekä säännöllistä työtä, että keikkatyötä.

Tällä hetkellä päätyöni on työterveydessä, mutta tykkään sen verran koulupsykologin hommista, että niitä ehtii sopivasti tehdä ns. päivätyön ohella. Työkeikat ovat olleet todella virkistävä irtiotto perusarjesta; on mahtavaa päästä tutustumaan uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Mehiläisellä on ollut kattavasti tarjolla työmahdollisuuksia, jotka olen pystynyt sovittamaan omaan elämäntilanteeseeni.

Aki Vainikainen

- Olen pitkän linjan psykologi Leppävirralta, Pohjois-Savosta. Olen työskennellyt psykologina mm. Puolustusvoimissa, ammatillisessa kuntoutuksessa ja kaikista pisimpään kehitysvamma-alalla. Kehitysvamma-ala oli lopulta se psykologian erityisalue, mihin paneuduin kunnolla ja koen olevani siinä asiantuntija.

Tehtyäni pitkään virkatöitä, ajatus ammatinharjoittajuudesta alkoi tuntua houkuttelevalta vuoden 2017 tienoilla. Mehiläiseen (silloiseen Poijuun) otin yhteyttä erään loman jälkeen, hieman työmotivaatiota juuri tuossa kohtaa keräillen. Muistaakseni googlasin hakusanoilla “psykologi” ja “ammatinharjoittaja”. Osumat viittasivat Poijuun ja siitä yhteistyö käynnistyi. Nyt olen toiminut jo kolme vuotta täysin työllistyneenä ammatinharjoittajana Mehiläisen kautta. Olen saanut hienoja työtilaisuuksia kehitysvamma-alalta, terveydenhoidosta, ammatillisesta kuntoutuksesta sekä sivistystoimesta koulupsykologina. Itse olen valinnut pidempiä toimeksiantoja, mutta lyhyempikin keikkailu näyttää onnistuvan.

Yhteistyö on ollut minulle erittäin mieluisaa. Minulla on kokemus, että ammatinharjoittajista huolehditaan poikkeuksellisen hyvin. Ammatinharjoittajan tilanteesta ollaan aidosti kiinnostuneita ja ongelmatilanteet pyritään ratkomaan nopeasti. Parasta kuitenkin on ollut, että itse voi keskittyä varsinaiseen työhön ilman stressaamista kilpailutuksista tai sopimuksista.

Psykologi Fanny Skog

- Valmistuin psykologiksi Åbo Akademista kesällä 2019. Opiskelun ohella työskentelin Raide ry:llä ehkäisevän päihdetyön parissa, vierailin kouluissa ympäri Suomen ja pidin luentoja mm. riippuvuudesta ja kannabiksesta. Harjoittelun suoritin Ahvenanmaalla lasten- ja nuorten psykiatrisella vastaanotolla, ja jatkoin myös työskentelyä hetken samojen työtehtävien parissa harjoittelun jälkeen.

Olen myös ehtinyt työskennellä Turun kasvatus- ja perheneuvolassa, sekä koulu- ja opintopsykologina Turussa mm. lukiossa, ammattikoulussa, ala-asteella ja eskarissa. Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti TYKS:in nuorisopsykiatrian vastaanotolla Turun työryhmässä, sekä ammatinharjoittajana Mehiläisen, sekä oman toiminimen kautta. Pidän myös kursseja lasten ja nuorten psykologiasta ja lasten neuropsykologiasta psykologian opiskelijoille Åbo Akademilla ja Åbo Akademin avoimen yliopiston kautta.

Päädyin työskentelemään Mehiläisen (silloisen Poijun) kautta vähän sattumien kautta keväällä 2021. Olin juuri irtisanoutunut vakituisesta työpaikasta koulu- ja opintopsykologina. Olin noin vuosi sitten perustanut oman toiminimen ja aika ei tuntunut riittävän niihin hommiin kokopäivätyön ohella. TYKS:illä vapautui osa-aikainen pesti, joten päätin olla rohkea ja katkaista ei toimivan ja kuormittavan työkuvion. Ajatuksena oli ottaa rennosti ja nähdä mihin tie kuljettaa. Samalla tuli mainos vastaan somessa Mehiläisestä ja päätin tarttua tilaisuuteen ja sillä tiellä olen. Haaveena on tehdä töitä pelkästään ammatinharjoittajana Mehiläisen ja oman toiminimen kautta. Kaipaan vaihtelua, haasteita ja sitä, että saan hallita omaa työkalenteriani ja työkuormaani. Näin ollen tämä työkuvio sopii minulle erinomaisesti.

Sinustako ammatinharjoittaja Psykologipalveluihin?

Tarjoamme monipuolisia ja mielenkiintoisia psykologintöitä sekä hyvän ansainnan tehdystä työstä. Voit liittyä osaksi Mehiläisen psykologiverkostoa, vaikka et vielä olisikaan ammatinharjoittaja. Mehiläisen kautta psykologiammatinharjoittajana toimiminen on helppoa ja annamme sinulle täyden tuen ja osaamisemme.

Lue lisää ja ota yhteyttä

Mehiläisellä mielenterveyden ammattilaiset tekevät merkityksellistä työtä tukien asiakkaita mielen haasteissa. Panostamme voimakkaasti matalan kynnyksen avun tarjoamiseen sekä mielenterveyden palveluiden vaikuttavuuden parantamiseen. Asiakastyötä tukevat laadukkaat työvälineet ja tukiprosessit, vahva tietoturva, lisäkoulutukset ja kehittymismahdollisuudet sekä tiivis ja koko ajan kehittyvä yhteistyö mielenterveyden ammattilaisten välillä. Työ Mehiläisen mielenterveyspalveluiden ammattilaisena tarjoaa mahdollisuudet merkittävän työn tekemiseen ja kehittymiseen.

Lisää aiheesta