Viekö iensairaus erektion?

Hampaisiin kertyvä bakteeriplakki on harmitonta ja huomaamatonta – kunnes ei enää ole. Kovettuessaan plakki tunkeutuu ikenien alle ja saa aikaan tulehduksen. Hampaisiin kertyvä bakteeriplakki tunkeutuu ikenien alle ja saa aikaan tulehduksen.

Harmiton ja ja huomaamaton bakteeriplakki

Harva erektiohäiriöstä kärsivä hakeutuu hammaslääkärille, eikä se ensimmäinen osoite olekaan. Ongelmaa kannattaa alkaa kartoittaa esimerkiksi yleislääkärin kanssa. Suun terveys kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

– Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa, sanoo Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta.

Useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys erektiohäiriön ja hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitin kanssa. Vaikka parondontiitti on monelle sanana vieras, siitä kärsii hyvin moni – osa tietämättään. Parodontiittia sairastaa puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Parodontiitti on vaarallinen sairaus, mutta se alkaa pienestä. Jos hampaiden pinnoille ja hammasväleihin kertyvää bakteeriplakkia ei puhdista perusteellisesti, ikenet tulehtuvat. Tavallinen ientulehdus kehittyy vähitellen parodontiitiksi. Bakteeriplakki tuhoaa ikenien alla olevia sidekudossäikeitä. Pahimmillaan parodontiitti saa hampaat irtoamaan.

Testaa tietosi suu-seuraussuhteista

Yllättävä pari: parodontiitti ja erektiohäiriö

Tutkimusten mukaan erektiohäiriö on yleisempi niillä, joilla on parodontiitti. Ainakaan vielä ei voida yksiselitteisesti väittää, että erektiohäiriö johtuu parodontiitista. Molempiin vaivoihin liittyvät samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti.

Eräässä turkkilaisen yliopiston tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että parodontiitin hoitaminen vähensi myös erektio-ongelmia.

Erkki Virta pitää yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena: kun bakteerit ja patogeenit kulkeutuvat suusta verenkiertoon, ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sen myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia.

– Vaarallisinta plakin kertyminen verisuoniin on sydämelle, mutta myös erektion näkökulmasta se on huono asia. Jos verisuonet ovat tukkeutuneet, veri ei pääse yhtä hyvin paisuttamaan penistä, Virta selittää.

Erektiosta voi puhua hammaslääkärissä

Tutkimuksia parodontiitin ja erektiohäiriön yhteydestä tarvitaan lisää. Erektiohäiriö on kuitenkin usein monen asian summa. Siksi myös hammaslääkärin tekemä tarkastus kannattaa lisätä hoitopalettiin.

Vaikka aihe on monelle vaikea, erektiohäiriö kannattaa ottaa puheeksi myös hammaslääkärissä.

– Erektio-ongelmat ovat herkkä aihe, joka tuntuu monesta olevan kaukana suun terveydestä. Olisi hienoa, jos ymmärrys parodontiitin riskeistä lisääntyisi, Virta sanoo.

Suun terveys on osa seksuaaliterveyttä

  1. Itsetunto. Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään: puhumiseen, syömiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kun suu on terve, ihmisellä on paremmat edellytykset hyvään itsetuntoon – ja todennäköisesti myös seksuaaliseen itsevarmuuteen.
  2. Bakteerit, virukset ja sienet. Suutelun ja seksin seurauksena suuhun päätyy monenlaisia bakteereja sekä viruksia esimerkiksi kumppanin suusta tai genitaalialueelta. Mitä terveempi suu on, sitä paremmin suun bakteerifloora eliminoi haitalliset bakteerit ja sienet. Riski seksitauteihin on toki aina olemassa, joten ehkäisystä tulee huolehtia.
  3. Hedelmällisyys ja raskaus. Lisääntymisterveyden kannalta suun terveys on erityisen tärkeässä roolissa. Parodontiitti voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta ja nostaa riskiä ennenaikaiseen synnytykseen. Eräässä tutkimuksessa parodontiitti liitettiin myös siittiöiden huonoon liikkuvuuteen.

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:
Periodontal status of males attending an in vitro fertilization clinic 
Treating Gum Disease May Treat Erectile Dysfunction 
Exploration of the Association Between Chronic Periodontal Disease and Erectile Dysfunction From a Population-Based View Point 

Lisää aiheesta

Hammastarkastus – suun terveyden perusta
Lue lisää
Suuhygienisti – apusi suun terveyden vaalimisessa
Lue lisää
Terve suu, terveitä elinvuosia
Lue lisää