Suun terveys suojaa sydäntä

Suusta sydämeen ei ole pitkä matka. Suussa piilevä tulehdus voi johtaa jopa sydäninfarktiin.

Jos hampaassa on reikä, on ensimmäinen ajatus varata aika hammaslääkäriin. Entä jos ikenestä vuotaa verta hampaita harjatessa tai langatessa – eikö se ole ihan tavallista? Ei pitäisi olla.

– Jos ien vuotaa, siellä on tulehdus. Joillakin ikenet koko suun alueelta ovat tulehtuneet, mikä on yhtä vaarallista kuin kämmenen kokoinen hoitamaton haava, sanoo hammaslääkäri Johanna Kukila.

Harva osaa huolestua punoittavasta ikenestä. Se on kuitenkin vähintään yhtä hyvä syy varata hammaslääkäriaika kuin se, että hammasta särkee.

Testaa tietosi suu-seuraussuhteista

Parodontiitti on riski sydämelle

Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin. Siinä ikenen alle etenevä hammaskivi ja bakteeriplakki aiheuttavat tulehduksen, joka tuhoa hampaita luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Pitkälle edennyt parodontiitti saa hampaat irtoamaan.

Parodontiitti on monien vakavien sairauksien riskitekijä, mutta erityisen vaarallinen se on sydämelle. Se lisää riskiä muun muassa sydän- ja aivoinfarktin, valtimonkovettumataudin ja sydänlihastulehduksen riskiä.

– Sydäntautiin sairastuneilla on yleisesti selvästi heikompi suun terveys, Kukila sanoo.

Lisäksi parodontiitti on yhdistetty myös diabetekseen.

Syy vakaviin seurauksiin on, etteivät vaaralliset taudinaiheuttajat jää suuhun. Ne kulkeutuvat verenkierron mukana ympäri kehoa. Kukilan mukaan parodontiitin patogeenejä on löydetty tutkimuksissa joka puolelta elimistöä.

Patogeenit ovat riski jo itsessään, mutta lisäksi ne aiheuttavat elimistössä matala-asteista tulehdusta, jolla on yhteys moniin sairauksiin. Matala-asteinen tulehdus syntyy, kun kehon immuunipuolustus yrittää puolustautua patogeenejä vastaan.

Suurimmassa vaarassa ovat valmiiksi sydänsairaat. Heille suun tulehdukset aiheuttavat todennäköisimmin vakavia seurauksia.

Ientulehdus voi olla oireeton

Parodontiitti ja sitä edeltävä ientulehdus voivat oireilla punoittavina ja turvonneina ikeninä. Osalla ikenet vuotavat verta harjaamisen tai hammasvälien puhdistuksen aikana. Monella ientulehdus on kuitenkin täysin oireeton. Siksi bakteereilla on usein mukavat oltavat pitkään, ennen kuin tilanne huomataan.

Parodontiitti saattaa jäädä piiloon myös sellaiselta, joka harjaa huolimattomasti ja jättää hampaanvälit puhdistamatta.

– Silloin harja ei vain koskaan osu ikeniin siten, että ne vuotaisivat verta, Kukila sanoo.

Hyvä keino varmistua ikenien terveydestä on käydä hammaslääkärillä säännöllisesti ja tarkistaa suuhygienistin avulla, että oma puhdistustekniikka on toimiva. Säännöllinen hammaskiven puhdistus suuhygienistillä auttaa pitämään ikenet terveinä.

Parodontiitti on vaarallinen sydämelle

Pitkälle edennyt parodontiitti aiheuttaa vaurioita suussa ja voi johtaa vakaviin sydänsairauksiin. Parodontiitti nostaa riskiä sairastua:

  • sydäninfarktiin
  • sepelvaltimotautiin
  • valtimonkovettumatautiin
  • sydämen vajaatoimintaan
  • sydänläppätulehdukseen

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:
Suomen Hammaslääkäriliitto 
Hammaslääkärilehti 

Lisää aiheesta

Hammastarkastus – suun terveyden perusta
Lue lisää
Terve suu, terveitä elinvuosia
Lue lisää
Viekö iensairaus erektion?
Lue lisää