Työfysioterapeutti

Työfysioterapeutti on työterveyden ammattihenkilö, joka on erikoistunut työterveyteen, ergonomiaan ja fyysisen toiminta- ja työkyvyn edistämiseen. Työfysioterapeutti tekee Mehiläisen työterveyden tiimissä suunnitelmallista yhteistyötä työterveyslääkärin, työterveyshoitajan ja työterveyspsykologin sekä asiakasyrityksen kanssa työntekijöiden työkyvyn ja terveyden edistämiseksi.

Työfysioterapeutti antaa ohjeita ja neuvontaa työergonomiaan ja työkuormituksen hallintaan, joilla voi ennaltaehkäistä sekä välttää tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Työfysioterapeutin rooli osana työterveyden tiimiä on tärkeä, sillä tuki- ja liikuntaelinongelmat ovat edelleen yksi yleisimmistä sairauspoissaolojen syistä. Ongelmat ovat luonteeltaan usein pitkäkestoisia ja näkyvät yrityksille merkittävinä kustannuksina madaltaen henkilöstön tuottavuutta ja kasvattaen työkyvyttömyyseläkkeen riskiä. Yhden sairauspoissaolopäivän keskimääräinen kustannus työnantajalle on noin 350 €.

Työfysioterapeutti on vuoden 2022 alusta lähtien toiminut työterveyden ammattihenkilönä, joka mahdollistaa tuki- ja liikuntaelinvaivojen vaikuttavan, kustannustehokkaan ja ennaltaehkäisevän toiminnan. Työfysioterapeutin vastaanotolle voi hakeutua jatkossa ilman työterveyslääkärin tai -hoitajan lähetettä.

Mitä työfysioterapeutti tekee?

Työfysioterapeutti antaa ergonomiaohjausta ja ennaltaehkäisevää ohjausta ja neuvontaa työnteon tueksi. Työfysioterapeutti muun muassa:

  • Tukee ja arvioi työntekijän työkykyä ja tekee tarvittaessa työn muutostarpeiden arvion.
  • Toimii työntekijöiden tukena työskentelyasentoihin ja työtapoihin liittyvissä asioissa ja antaa neuvoja, miten tuki- ja liikuntaelinvaivoja voi välttää.
  • Auttaa myös korvaavan työn ja työn muokkausmahdollisuuksien suunnittelussa.
  • On aktiivisesti mukana yritysyhteistyössä, työpaikkaselvityksissä ja toiminnan suunnittelussa.

Työfysioterapia on Kela1-luokassa korvattavaa toimintaa ja se sisältyy työterveyden sopimuksiin. Työfysioterapeutin vastaanotolle voi tulla Mehiläisen toimipisteisiin tai varata puhelin- tai videovastaanottoajan.

Katso video, missä Antti Pursio kertoo työfysioterapeutin työstä.

Työfysioterapeutin ja fysioterapeutin kattavat palvelut

Mehiläisen työfysioterapeutit tarjoavat valtakunnallisesti erilaisia palveluita, valmennuksia ja luentoja yksilöiden ja työyhteisöjen hyvinvoinnin tueksi. Alla mainittujen palveluiden käyttöönotosta sovitaan aina erikseen asiakasyrityksen kanssa.

Työfysioterapeutin suoravastaanotto

Työfysioterapeutin suoravastaanotto on tarkoitettu ensisijaisesti akuuttien tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. Suoravastaanotolle voi mennä ilman lähetettä ja sen tavoite on mahdollistaa nopea hoitoon pääsy, ehkäistä kivun ja työkyvyttömyyden pitkittymistä sekä varmistaa työntekijän aikainen ja turvallinen työhön paluu.

Suoravastaanotolla työfysioterapeutti antaa kotihoito-ohjeita ja neuvoja kivunlievitykseen. Suoravastaanoton pitämiseen lisäkoulutuksen saanut työfysioterapeutti voi suositella käsikaupasta saatavia kipulääkkeitä sekä kirjoittaa tarvittaessa sairauspoissaolotodistuksen. Ennen sairausloman kirjoittamista työfysioterapeutti arvioi aina työn muokkausmahdollisuudet, jotta sairauslomalta vältyttäisiin.

Lue lisää: Sujuvasti ja nopeasti työfysioterapeutin vastaanotolle

OmaMehiläisen Digiklinikka

OmaMehiläisen Digiklinikalla saa nopeasti ja helposti neuvoja ja lisätietoja tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Työfysioterapeutit ovat tavoitettavissa Digiklinikalla joka päivä kello 7-19 ja muina aikoina palvelussa vastaavat yleislääkärit tai sairaanhoitajat.

Kiireettömissä asioissa voit lähettää yrityksesi nimetylle työfysioterapeutille viestin Työterveys-välilehdeltä ja saat vastauksen 1-3 työpäivän kuluessa.

Lue lisää Työfysioterapeutin etäpalveluista.

Digivalmennukset elämäntapamuutoksiin

Digituetut valmennukset ovat vaihtoehtoinen, matalan kynnyksen tapa tukea työntekijän hyvinvointia. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen ehkäisyn tukena toimivat esimerkiksi 12 viikon mittaiset Lähde liikkeelle ja Liikunta tavaksi -valmennukset.

Lue lisää: Digivalmennukset

Luennot ja valmennukset

Mehiläisen työfysioterapeutit toteuttavat erilaisia luentoja ja valmennuksia muun muassa fyysisen ja toimistotyön ergonomiaan, taukoliikuntaan ja äänenhuoltoon. Tutustu palveluihin ja pyydä tarjous Mehiläisen Työhyvinvoinnin palvelukaupasta.

Lue lisää: Työhyvinvoinnin palvelukauppa

Fysioterapia

Fysioterapia on terveyden, toimintakyvyn ja liikkumisen kehittämistä, jonka avulla voidaan esimerkiksi hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja sekä erilaisia liikunta- tai rasitusvammoja. Perinteisen fysioterapian ja työfysioterapian erottaa se, että työfysioterapeutti keskittyy laajemmin työn kuormitusvaikutukseen, ergonomiaan ja aktiivisiin hoitokeinoihin.

Lue lisää: Fysioterapia

Asiantuntijat ja toimipisteet

Susanna Aalto
Työfysioterapeutti
9.8
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6
Olli Ceder
Työfysioterapeutti, Fysioterapeutti
9.5
Mikko Eerola
OMT-fysioterapeutti

Lisää aiheesta