Inna päätyi mielenterveysalalle psykiatrisella osastolla vietetyn kesätyön innoittamana - Liity ammattilaisten joukkoomme

Mehiläinen haluaa vastata mielenterveyspalveluiden kovaan tarpeeseen ja rekrytoi nyt psykoterapeutteja ympäri Suomen. Psykoterapeutit Inna Kinnunen ja Maaret Von Wright kertoivat Duunitorille, miksi hakeminen kannattaa.

Räätälöity työnkuva ratkaisi päätöksen

"Psykoterapeutti on työssään elämän ydinkysymysten äärellä. Ei tarvitse kierrellä eikä kaarrella, ei piiloutua verhon taakse. Kun asiakas asettuu eteesi, puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä."

Inna Kinnunen päätyi mielenterveysalalle psykiatrisella osastolla vietetyn kesätyön innoittamana. Jo psykologian opintojen aikaan oli selvää, että psykoterapia on hänen tiensä merkitykselliseltä tuntuvan roolin äärelle. Nyt Inna on työskennellyt aikuisten lyhytterapian parissa jo kuuden vuoden ajan.

Mehiläiselle hän päätyi kollegan suosituksesta, joka kertoi, että Mehiläisen psykoterapiayksikössä on todella hyvä ilmapiiri ja kivoja ihmisiä.

"Kävin vinkin jälkeen juttelemassa tulevan esihenkilöni Maaretin kanssa. Olin jo pitkään halunnut monipuolistaa työnkuvaani ja yllätyin, miten hyvin Mehiläinen pystyi tähän vastaamaan."

Inna kertoo olevansa erityisen tyytyväinen, että sai muokata työpaletistaan omannäköisen. Eri mittaisten lyhytpsykoterapioiden lisäksi hän tekee konsultointia Mehiläisen työterveyspalveluiden puolelle.

Innan esihenkilön Maaret Von Wrightin tie psykoterapeutiksi ei ollut yhtä suoraviivainen. Pohjakoulutukseltaan kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Maaret innostui lukemaan psykologiaa kaupallisen alan töidensä ohessa. Samalla hän pikkuhiljaa siirtyi HR-tehtävien kautta konsultointiin, lopulta valmistuen työnohjaajaksi ja psykoterapeutiksi.

Nyt hän työskentelee Mehiläisellä psykoterapiapalveluiden esihenkilönä ja vastaavana työterveyspsykologina. Takana on jo yli kahdeksan vuotta talossa, mutta aika on kuulemma mennyt nopeasti.

"Organisaatio on kehittynyt tänä aikana niin huimasti, että oma ura on samalla edennyt vauhdilla. Aloitin Mehiläisellä puolipäiväisenä työterveyspsykologina oman vastaanottoni rinnalla, ja pikkuhiljaa minulle on avautunut erilaisia lisävastuita", Maaret kertoo.

Mahdollisuus tarttua uusiin ammatillisiin haasteisiin on ollut hänelle merkittävä syy talossa pitkään viihtymiseen.

"Täällä kannustetaan tekemään työstään sellainen kokonaisuus, joka vastaa omia mielenkiinnon kohteita ja elämäntilanteen tarpeita", Maaret lisää.

Työyhteisön tuella psykoterapeutin ei tarvitse pärjätä yksin

Inna ja Maaret ovat molemmat työskennelleet ennen Mehiläistä yksinyrittäjinä. Hyppy ison talon turvaan oli monella tapaa helpotus.

"Psykoterapeutin työ on välillä yksinäistä ja henkisesti kuormittavaa. Työyhteisön merkitys on jaksamisen kannalta todella tärkeä. Kollegoiden kesken pystyt jakamaan työn haasteita ja saamaan sellaista vertaistukea, jota ulkopuolisten on vaikea tarjota. Stressitaso vähenee heti, kun astelee kahvihuoneeseen", Inna sanoo.

Maaret on samaa mieltä: "Täällä psykoterapeutin ei tarvitse ikinä tuntea olevansa yksin. Meillä on psykiatreja, lääkäreitä ja mielialavalmentajia. Ympäriltä löytyy niin monenlaista ammattilaista ja osaamista, että aina löytyy se oikea ammattilainen, ketä voi konsultoida tai kenelle ohjata asiakas tarvittaessa eteenpäin", Maaret sanoo.

Inna lisää, että tämä on myös asiakkaalle valtava etu: "Hoidon laatu, oikeiden hoitopolkujen tarjoaminen ja hoitoon pääsemisen helppous otetaan Mehiläisellä yhteisesti erittäin vakavasti."

Maaret nostaa esille myös Mehiläisen muun tukiverkoston, joka mahdollistaa psykoterapeutin keskittymisen ydintyöhön. Kaikki hallinnolliset asiat hoidetaan psykoterapeutin puolesta.

"Ei tarvitse itse miettiä laskutusta, markkinointia tai työvälineitä. Meille on myös tärkeää, että potilasturvallisuus ja tietoturva ovat parhaalla mahdollisella tasolla – siitä huolehtii yli 100 ammattilaistamme tietohallinnossa."

Mehiläinen tarjoaa psykoterapeutille taloudellista turvaa

Mehiläinen tarjoaa psykoterapeutille turvallisen ansaintamallin ilman, että motivoivasta tulotasosta tarvitsee tinkiä.

Maaret kertoo, Mehiläisellä psykoterapeutti saa aina kiinteän palkan sekä sen päälle provisiot riippuen siitä kuinka paljon asiakkaita ottaa vastaan.

"Työsuhteessa olevana työntekijänä pääset nauttimaan myös loma-ajan palkoista ja lomarahoista. Turvaa tuo toki myös se, ettei tarvitse pelätä tulonmenetyksiä sairastumisen myötä. Puhumattakaan meidän erinomaisesta työterveyshuollosta."

Työsuhteisena pääsee nauttimaan myös loma-ajan palkoista ja lomarahoista.

Myös ammatinharjoittajana työskentely onnistuu, ja tällöin palkka on kokonaan sidonnainen vastaanotettujen asiakkaiden määrään.

Esihenkilönä Maaretin yksi tehtäviä on pitää huolta siitä, että jokaisella työntekijällä on mahdollisimman hyvät tilat ja työkalut työnsä tekemiseen.

"Ainakin itselle yksi tärkeä konkreettinen asia on, että jokaisella psykoterapeutilla on oma huoneensa, joka pysyy samana. Sinne voi tuoda kaikki omat materiaalinsa, mikä helpottaa kovasti", Inna mainitsee.

Katso myös psykoterapeuttien Anna Valjakan ja Johanna Rauman mietteitä psykoterapeutin työstä Mehiläisessä

Laaja asiakaskunta tuo motivaatiota kehittymiseen

Inna kertoo laajan asiakaskunnan olleen yksi kiinnostava tekijä Mehiläiselle hakeutumiseen.

"En halunnut poteroitua vain oman vastaanoton ja asiakaskunnan asettamiin rajoihin. Minua kiinnosti päästä katsomaan, mitä alalla tapahtuu ja minkälaisia tuulia puhaltaa esimerkiksi yritysmaailmassa. Mehiläinen oli täydellinen paikka juuri tähän."

Inna on ollut kiitollinen myös kattavasta työnohjauksesta ja kouluttautumismahdollisuuksista. "Vaikka jatkuva koulutuksissa ravaaminen onkin vähän sellainen psykoterapeuttien helmasynti", hän naurahtaa.

Laaja asiakaskunta ja keskittyminen laadukkaaseen asiakaskokemukseen ajavat Mehiläisellä jatkuvasti kehittämään työtä eteenpäin.

"Teemme täällä paljon töitä erilaisten hoitomuotojen ja palveluiden kehittämiseksi. Se on oiva paikka myös psykoterapeutille pohtia omia menetelmiä", Maaret sanoo.

Mehiläisessä psykoterapeutit voivat työskennellä myös etänä, mikä tuo työhön joustavuutta.

"Ja aina jos itselle herää jokin hyvä uusi ajatus, ei mikään estä viemästä sitä eteenpäin", Maaret lisää.

Mutta millaisia mielen hyvinvoinnin ammattilaisia Mehiläiselle sitten etsitään? Maaret kertoo mielenterveyspalvelujen olevan Mehiläiselle suhteellisen uusi, mutta nopeasti kasvava alue.

"Haluamme jatkossa tarjota mielenterveyspalveluja ihan jokaisessa yksikössämme, jokaisella Suomen kolkalla. Nyt etsimme etenkin Kelan pitkiä kuntoutuspsykoterapioita tekeviä yksilöpsykoterapeutteja.", Maaret sanoo.

Tutustu mielenterveyden avoimiin työpaikkoihin

Tämä artikkeli on kirjoitettu Duunitorin haastattelun pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Mehiläisen kanssa.