”Meillä on täysi kliininen autonomia” – Hammaslääkärit kertovat, miksi työnantajalla on väliä

"On helppo tulla töihin, kun taustatuki on kunnossa"

- Valmistuttuani ystäväni pyysi minua sijaisekseen Mehiläiselle puolen vuoden ulkomaanmatkansa ajaksi. Silloin oli vaikeampi työtilanne, joten suostuin innolla sijaisuuteen. Niinhän siinä sitten kävi, että 22 vuotta myöhemmin olen edelleen talossa.

Marja Hokkanen on pitkän linjan hammaslääkäri, jolle lääketiede tulee jo verenperintönä. - Suvustamme tulee myös käsillä tekemisen taito. Se on minulle tietynlaista ammattiylpeyttä.

Ammatti-identiteetti ei nuorelle noviisille kehittynyt kuitenkaan pelkän verenperimän mukana.

- Muistan, että aloittelevana hammaslääkärinä saattoi jännittää vastaanotolla yksin oleminen iltaisin. Särkypotilaita ja hampaan poistoja, eikä kollegoita missään.

Marja lisää, että nykyään tällaista tilannetta harvemmin joutuu kohtaamaan. Vastaanotot ovat isompia, joten kokeneempia kollegoita löytyy lähellä.

- Rohkeasti tekemällä se ammattitaito kehittyy, hän sanoo muistellen omaa matkaansa hammaslääkärinä.

- Myös työ itsessään on muuttunut näiden vuosien aikana. Tekniikka ja materiaalit ovat kehittyneet valtavasti. Mehiläisellä onneksi onkin aina päässyt hyödyntämään sitä uusinta tekniikkaa – sillä saralla ei säästellä.

- Eikä koulutusten osalla, hän jatkaa. - Mehiläinen esimerkiksi tarjosi ensimmäisenä ammatinharjoittajalle mahdollisuutta osallistua lakisääteisiin röntgenkoulutuksiin. Tausta työn tekemiselle on meillä kaikin puolin kunnossa.

Marja mainitsee, että tekniikan lisäksi vuosien myötä ovat muuttuneet myös työn tekemisen muodot. - Siinä missä ennen piti valita joko tai, voi nykyään esimerkiksi yhdistää julkisen ja yksityisen puolen töitä.

Julkisen ja yksityisen puolen rajapinnassa pääsee hammaslääketieteen monipuolisimmalle paikalle

Julkisen ja yksityisen puolen yhdistämistä on hyödyntänyt Aileen Handolin, joka tekee hammaslääkärin töitä Mehiläisellä yhteensä neljässä eri paikassa. - Itse olen oikeastaan enemmän tehnyt meillä julkisen puolen töitä.

Aileen aloitti hammaslääkärin uransa Mehiläisellä keikkatyöläisenä. Hän kokeili välissä muitakin työnantajia, mutta päätyi palaamaan Mehiläiselle. - Työn tekeminen on ollut täällä niin joustavaa. Tarjolla on myös valtavasti eri vaihtoehtoja.

Hän on tehnyt hammaslääkärin töitä niin vankilassa, puolustusvoimissa, Kellokosken ja Haartmanin sairaaloissa, eri kunnissa kuin myös valinnanvapauskokeilussa Hyvinkäällä.

Tykkään siitä, että saan valita minä päivinä ja minä aikoina teen töitä.

Hän lisää, - Näin on ollut helppo yhdistää työt ja pienten lasten äitinä toimiminen. Vuoroja pystyy sumplimaan tarvittaessa nopeallakin aikataululla – tämä joustavuus on ollut minulle tärkeää.

Yhdistämällä työt yksityisellä ja julkisella puolella, pääsee myös näkemään alaa avarammin. - Asiakaskunta on hyvin laaja, joten työkin on hyvin monipuolista, Aileen sanoo.

Isossa talossa saa keskittyä kliiniseen työhön

Marja on siirtänyt koko praktiikkansa Mehiläiseen. - Kyllähän se kertoo paljon. Itselleni on tärkeää, että täällä saan keskittyä täysin kliiniseen työhön. Mehiläisen muut ammattilaiset hoitavat ajanvarauksen, laskutuksen ja muut juoksevat asiat.

Aileen nyökkäilee perässä. - Itse olen arvostanut myös sitä, että saan tehdä työtä hyvin itsenäisesti eikä kukaan puutu siihen, miten työtä teen. Täällä kunnioitetaan hammaslääkärien kliinistä autonomiaa.

Hän jatkaa, - Toisaalta meillä on myös älyttömän hyvää yhteistyötä talon sisällä. Laajana terveydenhuollon toimijana helpottaa niin potilasta kuin hammaslääkäriä, että koko hoitopolku sujuu parhaimmillaan saman katon alla. Voimme tarvittaessa konsultoida erikoishammaslääkäreitä aina kirurgeista parodontologeihin.

Muistellessaan uransa alun yksinäisiä iltoja pienellä vastaanotolla Marja pystyy samaistumaan tähän, - Matalan kynnyksen konsultointi on tosiaan ollut positiivinen muutos Mehiläisen laajentuessa merkittävästi hammaslääketieteen saralla. Voimme täällä pohtia yhdessä parhainta ratkaisua.

Haluaisitko kuulla lisää Mehiläisen tarjoamista mahdollisuuksista hammaslääkäreille? Käy jättämässä yhteystietosi täällä.

Hae hammaslääkäriksi.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Lisää aiheesta