Alkoholin käyttö lomalla

Kuinka palata arkeen?

Rentoutumiseen liittyy monilla alkoholipitoisia juomia. Päihdevieroitusyksiköiden seurantojen mukaan monien mielestä alkoholi kuuluu lomailuun ja alkoholia kuluu usein huomaamatta esimerkiksi lomamatkoilla, ruoan kanssa, erilaisissa tapahtumissa jne. Moni onkin huomaamattaan alkoholin suurkuluttaja. Monikaan ei ajattele, että yksi janojuomana juotu olut vastaa alkoholimäärältään ravintolassa myytävää snapsilasillista väkevää alkoholia ja 12 olutta vastaa puolta litraa väkevää alkoholia. Olut tai lonkero ei ole vähemmän haitallista kuin väkevä alkoholi.

Alkoholin turvallista käyttörajaa on hankala määrittää

Alkoholiongelma on eräs yhteiskunnan merkittävistä terveysuhkista. Alkoholin riskikäyttäjiä on Suomessa noin puoli miljoonaa. Duodecimin Alkoholiongelmaisen Käypä hoito -suosituksen  mukaan alkoholin turvallista käyttörajaa on vaikea määrittää. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan alkoholin käyttö ylipäätään lyhentää elinikää.

Alkoholinkäytön riskirajat

Korkean riskin raja on miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä voidaan katsoa hälytysrajaksi, jolloin alkoholinkäyttöön viimeistään tulisi puuttua, koska näillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi.

Kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Kyseiset annosmäärät vaikuttavat jo mm. maksa-arvoihin.

Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0–1 annosta ja miehillä 0–2 annosta päivässä. Perusteena suomalainen ja pohjoismaalainen ravitsemussuositus.

Lue lisää:

Juotko liikaa? -Uusi testi alkoholin käytön mittaamiseen

Tilapäinenkin alkoholin liikakäyttö on haitallista

Mikäli alkoholin käyttö on esimerkiksi lomalla ollut runsasta, sitä vähennettäessä vieroitusoireet ovat mahdollisia. Hikoilu, vapina, unihäiriöt, yleinen ärtymys ja alavireisyys vatsavaivoineen ovat yleisiä krapulaoireita. Sydämen rytmihäiriöt, kuulo -ja näköharhat sekä alkoholiepileptiset kouristukset puolestaan ovat vakavampia ja päivystyksissä hoidettavia vieroitustiloja.

Jos alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen ei onnistu ilman apua, tukea tulisi hakea rohkeasti, esimerkiksi omasta työterveyshuollosta. Kohtalotovereita riittää, sillä terveydenhuollon asiakkaista miehistä viidennes ja naisista joka kymmenes on alkoholin ongelmakäyttäjä.