Potilas- ja henkilötiedot

Nopein ja vaivattomin tapa omien potilastietojen ja muiden henkilötietojen hallintaan on OmaMehiläinen palvelu, jonka kautta pääset tarkastelemaan omia tietojasi sekä hallitsemaan tietojen käyttöön liittyviä suostumuksia ja kieltoja. Saat halutessasi Mehiläisen lääkäri-, hammaslääkäri- ja diagnostiikkapalveluiden potilastiedot itsellesi. Potilastietoina voidaan toimittaa esimerkiksi lääkärikäyntien potilaskertomukset ja Mehiläisessä otetut tutkimuskuvat, kuten röntgenkuvat.

Potilastietojen tilaaminen

OmaMehiläinen-digipalvelussa tai maksuttomassa OmaMehiläinen mobiilisovelluksessa  näet Mehiläisen käynteihin liittyvät käyntitekstit, tutkimustulokset sekä röntgen- ja magneettikuvat. Voit myös tulostaa itsellesi kertomustekstit ja tutkimustulokset OmaMehiläisen kautta. OmaMehiläiseen pääset joko kirjautumalla verkkopankkitunnuksillasi osoitteessa oma.mehilainen.fi  tai lataamalla mobiililaitteelle OmaMehiläinen-sovelluksen ja kirjautumalla sen käyttäjäksi. Maksuttoman mobiilisovelluksen voit ladata App Storesta   tai Google Playsta .

OmaMehiläisessä voit myös katsoa muita terveystietojasi, varata lääkäriajan tai käydä Digiklinikan lääkärillä ja uusia reseptin.

Mehiläisen tuottamien julkisesti rahoitettujen sosiaalipalveluiden tai julkisen terveydenhuollon palveluiden toimintaan liittyvien henkilötietojen osalta pyydämme olemaan yhteydessä kyseisen kunnan sosiaali- ja terveystoimeen, joka toimii kyseisten tietojen rekisterinpitäjänä.

Mikäli olet itsemaksavana asiakkaana Mehiläisen hoivayksiköissä, voitte tarkastaa tietonne vapaamuotoisella kirjallisella pyynnöllä kyseiseen hoivapalveluiden toimintayksikköön.

Kelan kansalliseen Kanta-palveluihin siirrettyjä potilastietoja voit tarkastella sekä antaa niiden käyttöön liittyviä suostumuksia ja kieltoja Omakannassa . Toivomme, että asiakkaat käyvät merkitsemässä Omakantaan suostumuksen potilastietojensa näyttämiseen ennen vastaanotolle tuloa. Potilastiedon arkistoon tallennetut potilastiedot ovat potilaan suostumuksella sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon käytössä valtakunnallisesti. Suostumuksen jälkeen asiakas voi tehdä kieltoja tietojen luovutuksista Potilastiedon arkistosta. Ota Omakanta käyttöösi.  

Jos haluat potilaskertomuksen tai tutkimuskuvat itsellesi paperilla, toimi näin:

Ohjeet asiakirjapyynnön tekemiseen sähköisesti:

 1. Kirjaudu OmaMehiläinen-digipalveluun tai maksuttomaan Omamehiläinen-mobiilisovellukseen .
 2. Aloita uusi keskustelu Digiklinikan asiakaspalvelussa (keskustelu on maksuton) ja kirjoita keskustelukenttään vapaamuotoisesti asiakirjapyyntösi.

Suosittelemme ensisijaisesti tekemään asiakirjapyynnöt OmaMehiläisen kautta.

Halutessasi voit myös tehdä asiakirjapyynnöt kirjallisesti, ohjeet alla:

Ohjeet asiakirjapyynnön tekemiseen kirjallisesti:

 1. Tulosta Potilastietojen tilauslomake  verkkosivuiltamme tai pyydä lomake lääkärikeskuksestamme.
 2. Täytä lomake ja tuo se mihin tahansa Mehiläisen lääkärikeskukseen (katso Mehiläisen toimipisteet tästä ).
 3. Tuodessasi tilauslomakkeen esitäthän samalla kuvallisen henkilötodistuksen. Näin varmennamme henkilöllisyytesi ja varmistamme, että käsittelemme oikean henkilön tietoja.
 4. Postitamme tiedot sinulle kotiin 1–4 viikon kuluessa.

Henkilöllisyyden osoittamiseen käyvät seuraavat asiakirjat:

 • Passi (myöntäjänä Euroopan talousalueen (ETA) jäsenvaltio, Sveitsi tai San Marinon viranomainen)
 • Kuvallinen henkilökortti (matkustaja-asiakirjaksi hyväksyttävä henkilökortti, alaikäisen henkilökortti, ulkomaalaisen henkilökortti tai väliaikainen henkilökortti)
 • Ajokortti (Suomen viranomaisen myöntämä)
 • Muukalaispassi tai pakolaisen matkustuskirja, jonka haltijanhenkilöllisyys on voitu luotettavasti varmistaa ja jonka Suomen viranomainen on myöntänyt

Lokitietojen tarkastaminen

Asiakkaalla on oikeus tarkistaa lokitiedot potilastietojen käsittelystä. Tarkastaminen on veloituksetonta kerran vuodessa.

Lokitietojen perusteella on nähtävissä, kuka tietoja on käsitellyt, käsittelyn ajankohta, sekä käsittelyn syy. Voit tilata lokitiedot tekemällä vapaamuotoisen lokitietopyynnön OmaMehiläinen-digipalvelussa tai maksuttomassa Omamehiläinen-mobiilisovelluksessa .

Lokitiedot on myös mahdollista tilata kirjallisesti alla olevalla lomakkeella. Lokitietojen tilauslomake

Täytä lomake ja tuo se mihin tahansa Mehiläisen lääkärikeskukseen (katso Mehiläisen toimipisteet tästä ). Tuodessasi tilauslomakkeen esitäthän samalla kuvallisen henkilötodistuksen. Näin varmennamme henkilöllisyytesi ja varmistamme, että käsittelemme oikean henkilön tietoja.

Henkilöllisyyden osoittamiseen käyvät seuraavat asiakirjat:

 • Passi (myöntäjänä Euroopan talousalueen (ETA) jäsenvaltio, Sveitsi tai San Marinon viranomainen)
 • Kuvallinen henkilökortti (matkustaja-asiakirjaksi hyväksyttävä henkilökortti, alaikäisen henkilökortti, ulkomaalaisen henkilökortti tai väliaikainen henkilökortti)
 • Ajokortti (Suomen viranomaisen myöntämä)
 • Muukalaispassi tai pakolaisen matkustuskirja, jonka haltijanhenkilöllisyys on voitu luotettavasti varmistaa ja jonka Suomen viranomainen on myöntänyt

Postitamme tiedot sinulle kotiin 1–4 viikon kuluessa.

Kansallisen potilastietojen arkiston osalta lokitiedot ovat nähtävissä kanta.fi   verkkopalvelussa.

Pyydä selvitys tai ilmoita poikkeamasta

Mikäli epäilet potilastietojen väärinkäytöstä, voit pyytää meitä selvittämään asiaa tekemällä vapaamuotoisen selvityspyynnön OmaMehiläinen-digipalvelussa tai maksuttomassa Omamehiläinen-mobiilisovelluksessa . Tarkemmat ohjeet löydät osiosta ”Ohjeet sähköisen asiakirjapyynnön tekemiseen”.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä vapaamuotoisen kirjallisen selvityspyynnön. Pyynnössä tulee olla yksilöitynä henkilötunnuksesi sekä ajankohta tai muu tapahtuma, johon selvityspyyntö liittyy. Tilatessasi lokitiedot, toimitamme lokitietojen mukana ohjeet selvityspyynnön tekemiseen. Tarkemmat ohjeet löydät osiosta ”Ohjeet kirjallisen asiakirjapyynnön tekemiseen”.

Mikäli havaitset tietoturvapoikkeaman, joka vaatii välittömiä tai kiireellisiä toimenpiteitä, ota ensisijaisesti yhteyttä sinua hoitaneeseen yksikköön tai henkilökuntaan. Muissa kiireettömissä tietoturvaan liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä meihin Mehiläisen palautekanavan  kautta valitsemalla palautteen aiheeksi ”tietosuoja”.

Virheellisten tietojen oikaisu

Asiakkaalla on oikeus vaatia virheellisten tietojen oikaisua. Yhteystietojen osalta voit korjata tiedot omatoimisesti OmaMehiläinen-verkkopalvelun kautta.

Muiden tietojen ja potilastietojen osalta voit olla yhteydessä sinua hoitaneeseen henkilökuntaan ja vaatia virheellisten tietojen oikaisua.

Voit myös tehdä vapaamuotoisen oikaisuvaatimuksen OmaMehiläinen-digipalvelussa tai maksuttomassa Omamehiläinen-mobiilisovelluksessa . Tarkemmat ohjeet löydät osiosta ”Ohjeet sähköisen asiakirjapyynnön tekemiseen”. Oikaisuvaatimus voidaan myös esittää kirjallisesti, johon voit käyttää apuna sivun alalaidan lomaketta. Tarkemmat ohjeet löydät osiosta ”Ohjeet kirjallisen asiakirjapyynnön tekemiseen”.

Potilastietojen osalta mahdollinen korjaus tehdään niin, että alkuperäinen merkintä on tarvittaessa selvitettävissä. Tarkempia tietoja henkilötietojen käsittelystä Mehiläisessä löydät Mehiläisen tietosuojaselosteista osoitteessa www.mehilainen.fi/rekisteriseloste . Yleisiä ohjeita rekisteröidyn oikeuksista ja potilastietojen käsittelystä terveydenhuollosta löydät myös Tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta osoitteesta https://tietosuoja.fi/usein-kysyttya-terveydenhuolto 

Mehiläisen tuottamien julkisesti rahoitettujen sosiaalipalveluiden tai julkisten terveydenhuollon palveluiden osalta pyydämme esittämään korjauspyynnön kyseisen kunnan sosiaali- tai terveystoimeen, joka toimii kyseisten tietojen rekisterinpitäjänä.

Yhteystiedot

Kaikissa omiin potilas- ja henkilötietoihin liittyvissä asioissa voit kääntyä Mehiläisen Terveystietojen hallintatiimin puoleen.

Terveystietojen hallinta
terveystiedot@mehilainen.fi

Mikäli toimitat arkaluonteisia tietoja sähköpostitse, pyydämme käyttämään tarvittaessa Mehiläisen turvapostia.

Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta pyydämme osoittamaan henkilötietojen käsittelyyn liittyvät tiedustelut ja pyynnöt kunkin kunnan terveys- tai sosiaalitoimeen kunkin kunnan ohjeistamisen käytäntöjen mukaisesti.

Tietosuojavastaava

Mehiläisen tietosuojavastaavana toimii Kim Klemetti

tietosuoja@mehilainen.fi, vaihde 010 414 0112 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Lomakkeet

Omien tietojen tilauslomake
Lokitietojen tilauslomake
Omien tietojen korjaamista koskeva vaatimuslomake