Aivotärähdys

Aivotärähdys on hyvin lievä aivovamma. Aivotärähdyksestä on kyse, kun päähän kohdistuneen iskun jälkeen ihminen ei mene tajuttomaksi, eikä menetä muistiaan yli kymmeneksi minuutiksi, eikä kouristele. Hänellä voi olla lievä päänsärky, väsymystä, pahoinvointia ja hän voi oksentaa kerran pari.

Aivotärähdys aiheuttaa aina vamman aivoille, mutta vamma on ohimenevä. Jos ihminen on aivotärähdyksen yhteydessä hetkenkin tajuttomana tai muistiaukko on pidempi kuin 10 minuuttia, lääkärin arvio on tarpeen. Lääkärin arvio on tarpeen myös vanhukselle, heille, jotka käyttävät verenhyytymiseen vaikuttavaa lääkettä ja heille, joilla on verenvuototaipumus.

Aivotärähdyksen jälkeen ei saa jäädä yksin, eikä seuraavaa yötä saa olla yksin.

Varaa aika yleislääkäripäivystykseen

Aivotärähdys lapsella

Lapsi on saanut aivotärähdyksen, jos hän on lyönyt päänsä, mutta tajunta on säilynyt ja muisti toimii. Lapsi voi olla aivotärähdyksen jälkeen väsynyt, kalpea, huonovointinen ja oksennella.

Mikäli iskua seuraa tajuttomuus, kova päänsärky, raju oksentelu tai lapsi on sekava, on aiheellista lähteä heti lääkäriin. Lapsi pitää herättää pari kertaa seuraavana yönä ja tarkistaa, että aistit ja liikkuminen toimivat normaalisti.

Lue lisää: Tietoa lasten tapaturmista

Aivotärähdyspotilaan arvio kotona

Tärkeintä on selvittää, onko ihminen ollut tajuttomana päähän kohdistuneen iskun jälkeen. Muistiaukon pituutta voi selvittää kyselemällä ihmiseltä tapahtumajärjestyksessä, muistaako hän, mitä tapahtui. Muistaako hän esimerkiksi, kuinka kaatui ja löi päänsä, muistaako hän, mistä heräsi ja muistaako hän esimerkiksi, kuinka hän tuli kotiin ulkona tapahtuneen kaatumisen jälkeen.

Aivotärähdyksen oireet

Aivotärähdyksen jälkeen oireina voi olla

  • päänsärkyä,
  • pahoinvointia,
  • huimausta,
  • väsymystä
  • ja lyhytkestoista, lievää sekavuutta.

Oireet helpottavat usein jo muutamassa tunnissa. Jos oireet ovat voimakkaita, päänsärky pahenee, ihmisen yleisvointi on huono, hänellä on kävely- tai tasapainovaikeuksia tai hän on sekava ja unelias, lääkärikäynti on välittömästi tarpeen. Esimerkiksi Mehiläisen Yleislääkäripäivystys auttaa suoraan ilman ajanvaraustakin, kun on päästävä kiireellisesti hoitoon.

Varaa aika yleislääkäripäivystykseen

Lue lisää: Huimaus – maailma pyörii ja tasapaino pettää

Lääkäriin on lähdettävä myös, jos oireina on käsissä tai jaloissa on tunnottomuutta tai lihasheikkoutta, ihminen näkee kaksoiskuvia tai näössä on muita häiriöitä tai hänellä on vaikeuksia puhua ja ymmärtää puhetta normaalisti. Tällaiset oireet ja oireiden paheneminen viittaavat muuhun kuin tavalliseen aivotärähdykseen.

Aivotärähdyksen jälkioireet

Aivotärähdyksen jälkeinen päänsärky, huonovointisuus ja muut oireet voivat kestää joitakin päiviä. Jos oireita tai jälkioireita on vielä kahden viikon jälkeen tai niitä ilmenee uudelleen, se on syy lähteä lääkäriin.

Aivotärähdyksen hoito

Aivotärähdyksen jälkeen kannattaa levätä ja välttää kovaa rasitusta ja alkoholinkäyttöä pari päivää. Särkyyn voi käyttää tarvittaessa ilman reseptiä saatavia särkylääkkeitä.

Aivotärähdyksen jälkeen ei saa jäädä yksin ja toisen ihmisen täytyy herättää aivotärähdyksen saanut pari kertaa seuraavan yön aikana. Aivotärähdyksen saanut ei saa mennä yksin nukkumaan ja laittaa herätyskelloa herättämään häntä yöllä. Näin siksi, että jos oireet pahenevat yöllä, hän ei välttämättä herää kellon soittoon eikä pysty välttämättä hakemaan apua.

Aivotärähdyksen tutkiminen

Potilasta tutkiessaan lääkäri kyselee tarkasti, mitä on tapahtunut, varmistaa potilaan orientaation aikaan, paikkaan ja itseensä, tutkii aivohermojen toiminnan ja tarkastaa koordinaation, jänneheijasteet ja sen, että käsissä ja jaloissa ovat voimat tallella.

Kun potilas on saanut iskun päähänsä, lääkäri tutkii myös, että kallon luut ovat napakat, ettei korvakäytävistä tule verta tai ettei ihmisellä ole mustelmia silmien alapuolella tai korvien takana. Nämä merkit voivat viitata kallonmurtumaan. Lisäksi lääkäri tarkastaa, onko potilaalla mahdollisia muita vammoja. Tarpeen mukaan tehdään pään tietokonekerroskuvaus ja muut kuvantamistutkimukset.

Aivotärähdyksestä toipuminen

Aivotärähdyksestä toipuu yleensä täysin oireettomaksi muutamassa päivässä. Töihin voi mennä 1–3 päivän kuluttua. Jos pään vammaan on liittynyt tajuttomuus, tai muisti on mennyt pidemmäksi ajaksi kuin 10 minuutiksi, toipuminen voi kestää muutamia viikkoja.

Aivotärähdyksen seuranta kotona

Tilannetta voi seurata rauhassa kotona, jos oireet hiljalleen vähenevät ja häviävät. Lääkärin arvio on tarpeen aina vanhuksille, verenohennuslääkitystä käyttäville ja heille, joilla on verenvuototaipumus. Aivotärähdyksen saanut ei saa olla kuitenkaan yksin kotona, eikä hän saa nukkua seuraavaa yötä yksin kotona.

Teksti: Akuuttilääketieteeseen erikoistuva yleislääkäri Laura Patrikainen.

Lue lisää:

Milloin lapsen kanssa lääkäriin?

Tapaturmat

Mehiläinen Yleislääkäripäivystys

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3