Munhälsan skyddar hjärtat

Avståndet mellan munnen och hjärtat är kort. En dold inflammation i munnen kan till och med orsaka en hjärtinfarkt.

Om du har hål i en tand är din första tanke säkert att boka tid till tandläkaren. Men om tandköttet börjar blöda när du borstar tänderna eller använder tandtråd – är inte det helt vanligt? Det borde inte vara det.

– Om tandköttet blöder är det inflammerat. Hos vissa är tandköttet i hela munnen inflammerat, vilket är lika farligt som om man låter bli att sköta om ett sår lika stort som handflatan, berättar Johanna Kukila, ledande tandläkare vid Hammas Mehiläinen Forum.

Få oroar sig för ett rodnande tandkött. Det är ändå en minst lika bra orsak att boka en tandläkartid som om man har tandvärk.

Parodontit utgör en risk för hjärtat

En obehandlad tandköttsinflammation kan leda till parodontit. Det innebär att tandsten och bakterieplack som kommer in under tandköttet orsakar en inflammation som förstör den bindvävnad som fäster tänderna i käken. En långt framskriden parodontit orsakar tandlossning.

Parodontit är en riskfaktor vad gäller många allvarliga sjukdomar, men är särskilt farlig för hjärtat. Bland annat risken för hjärt- och hjärninfarkt, åderförkalkning och hjärtmuskelinflammation ökar.

– De som insjuknar i en hjärtsjukdom har vanligtvis en tydligt sämre munhälsa, säger Kukila.

Dessutom har parodontit även sammankopplats med diabetes.

Orsaken till de allvarliga följderna är att de farliga sjukdomsalstrarna inte förblir i munnen. Via blodomloppet förs de vidare i hela kroppen. Enligt Kukila har patogener för parodontit hittats på alla ställen i kroppen.

Patogenerna är redan i sig en risk, men dessutom orsakar de en tyst inflammation i kroppen, som har ett samband med många olika sjukdomar. En tyst inflammation uppkommer när kroppens immunförsvar försöker bekämpa patogenerna.

De som redan har en hjärtsjukdom är i verklig fara. För dem medför inflammationer i munnen sannolikt allvarliga följder.

En tandköttsinflammation kan vara symtomfri

Parodontit och en tidigare tandköttsinflammation kan ge symtom i form av rodnande och svullet tandkött. Hos några blöder tandköttet när man borstar tänderna eller rengör mellanrummet mellan tänderna. Hos många ger tandköttsinflammation inga symtom. Därför har bakterierna det ofta bra en längre tid innan man lägger märke till situationen.

Parodontit kan också förbli obemärkt hos någon som borstar tänderna slarvigt och låter bli att rengöra mellanrummen mellan tänderna.

– Då kommer tandborsten aldrig åt tandköttet så att det skulle börja blöda, säger Kukila.

Ett bra sätt att säkerställa tandköttets hälsa är att regelbundet besöka tandläkare och med hjälp av en munhygienist kontrollera att den egna borstningstekniken fungerar. Regelbunden borttagning av tandsten hos en munhygienist hjälper till att hålla tandköttet friskt.

Parodontit är farligt för hjärtat

Långt framskriden parodontit orsakar skador i munnen och kan leda till allvarliga hjärtsjukdomar. Parodontit ökar risken att insjukna i:

  • hjärtinfarkt
  • kranskärlssjukdom
  • åderförkalkning
  • hjärtsvikt
  • hjärtklaffsinflammation

Boka tid till en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten

010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Här hittar du Mehiläinens prislista.

Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.

Källor:

Finlands Tandläkarförbund 

Tandläkartidningen 

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning72 €
56,50 €
Röntgen av tänderna och käken103 €
94 €
83 € (efter FPA-ersättning, med remiss från läkare 74 €)
Panoramatomografi
Borttagning av tandsten96-170 €
91-152 €
Besök hos munhygienist 30–45 min.
Tandlagning 91-248 €
81-225 €
En till tre ytor
Keramisk fyllning244-675 €
227-601 €
En till tre ytor
Tandkrona 538-698 €
538-698 €

Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.

Bedövning 35-36 €
32-33 €
Spricka 91-248 €
81-225 €
Tandläkarens prisuppskattning
Tandutdragning 103-694 €
93-632 €
Tandläkarens prisuppskattning
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning 86-399 €
86-399 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation