Potilaan hoitopolku Mehiläisen sairaalassa

Mehiläinen sairaalat

Tulossa leikkaukseen Mehiläisen sairaalaan? Sairaalassa potilaan hoitopolku suunnitellaan aina yksilöllisesti yhteistyössä leikkauksesta vastaavien ammattilaisten kanssa, mutta moni asia potilaan hoitopolussa on toimenpiteestä huolimatta melko samankaltainen aina ajanvarauksesta, leikkauksen valmisteluun ja toipumiseen saakka.

Mehiläisen sairaaloiden laatua, hoitopolun sujuvuutta ja hoidon vaikuttavuutta kehitetään jatkuvan parantamisen periaatteella.

Lue lisää: Laatu ja turvallisuus

Hoitopolun alku: leikkausajankohta ja ajanvaraus

Leikkauksen ajankohdan suunnitteluun vaikuttaa ensisijaisesti toimenpiteen lääketieteellinen kiireellisyys. Toki oma toiveesi huomioidaan aina ajankohtaa suunnitellessa.

Leikkausajankohdasta sopiminen tapahtuu joko leikkaavan lääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä tai niin, että leikkauskoordinaattori ottaa sinuun yhteyttä lääkärin tekemän leikkauslähetteen perusteella.

Voit myös itse ottaa yhteyttä sairaalaan joko puhelimitse tai sähköpostitse ja sopia leikkausajasta yhdessä leikkauskoordinaattorin kanssa lääkärin tekemän suunnitelman mukaisesti.

Katso sairaaloiden yhteystiedot!

Ennen leikkausta – leikkauksen valmistelu osana potilaan hoitopolkua

Kun leikkausaika on varattu, käydään kaikki leikkauksen valmisteluohjeet läpi leikkaavan lääkärin vastaanotolla, puhelimitse leikkaussalikoordinaattorin kanssa tai puhelimitse sinut leikkaukseen valmistelevan hoitajan kanssa.

Terveydentilaan kartoittava esitietolomake ja muut kirjalliset leikkauksen valmisteluohjeet toimitetaan sinulle ajoissa sähköpostilla ennen varsinaista leikkausajankohtaa.

Polvi-, käsi-, olkapää-, nilkka- ja selkäleikkausten sekä erilaisten jalkakirurgisten leikkausten hoidon vaikuttavuuden seurantaa koskevat kyselylomakkeet saat ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen sähköpostitse. Lisäksi kaikki tarvittavat kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset sekä fysioterapeutin vastaanottokäynnit suunnitellaan yhdessä lääkärin hoitosuunnitelman mukaisesti.

Tarkempi saapumisajankohta sairaalaan sovitaan leikkausajanvarauksen yhteydessä tai pian sen jälkeen. Mikäli oletkin estynyt saapumaan sairaalaan sovittuna ajankohtana, ilmoitathan siitä aina mahdollisimman pian sairaalan leikkaussalikoordinaattorille.

Leikkausta ennen tai vähintään edeltävänä iltana kannattaa käydä suihkussa, sillä toimenpidealueen iho tulee olla ehjä ja puhdas. Myös hiukset tulisi pestä.

Huomioitahan, että luontaistuotteiden käyttö tulee lopettaa pari viikkoa ennen toimenpidettä. Jos olet epävarma, mitä luontaistuotteilla tarkoitetaan, kysy lisää leikkausajankohdasta sopiessasi.

Tulossa sairaalaan – leikkauspäivänä

Varsinaisena leikkauspäivänä Mehiläisen henkilökunta valmistelee sinut leikkaukseen ja tapaat myös ennen leikkausta sinut leikkaavan lääkärin ja anestesialääkärin. Anestesiamuodon (nukutus tai puudutus) suhteen toiveesi huomioidaan aina silloin, jos se vain on leikkauksen sujumisen kannalta mahdollista.

Sairaalaan voit ottaa mukaan:

  • lapselle jokin tuttu lelu tai kirja
  • luettavaa, kuten lehtiä tai kirja
  • henkilökohtaiset apuvälineet, jos sellaisia on
  • vaatteet, jotka on helppo pukea päälle leikkauksen jälkeen
  • omat henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tarvikkeet: oma hammasharja, hammastahna, kampa/hiusharja jne.

Sairaalasta saat potilasvaatteet ja yleiset hygieniatuotteet, kuten saippuan.

Tulosta mukaasi esitietolomake ja tuo se täytettynä mukanasi, kun tulet sairaalaan. Jos tulet lapsen kanssa, tulosta lapsen esitietolomake ja tuo se täytettynä mukananne sairaalaan.

Toipuminen – leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen hoitosi jatkuu sairaalan heräämössä, jossa hoitaja on paikalla, kun heräät ja vointiasi seurataan. Sinulle tarjotaan syötävää ja juotavaa sairaalassa vointisi mukaan.

Kaikki jälkihoito-ohjeet käydään kanssasi läpi ennen kotiutumistasi. Mukaasi saat kirjalliset ohjeet, lääkereseptit ja tarvitsemasi lääkärintodistukset. Ohjeiden mukana saat myös yhteystiedot, jos leikkauksen jälkeen ilmenee jotain, mikä sinua askarruttaa.

Useimmiten kotiin pääsee jo leikkauspäivänä. Jos kyseessä on jokin isompi leikkaus, saattaa sairaalahoitosi jatkua Mehiläisessä siinä tapauksessa useita päiviä.

Myös leikkauksen jälkeen olet tervetullut Mehiläiseen hoitoon, esimerkiksi voit poistattaa mahdolliset leikkaushaavan ompeleet Mehiläisessä. Voit varata ajan verkossa tai ottamalla yhteyttä Mehiläisen ajanvarauksen asiakaspalveluun!

Lue lisää:

Sairaalat ja leikkaukset

Potilasturvallisuus

Usein kysyttyjä kysymyksiä