Sappirakon poistoleikkaus eli kolekystektomia

Sappirakolla on tärkeä rooli elimistön toiminnalle, sillä se varastoi sappea ja auttaa ruuansulatusta toimimaan normaalisti. Ruokailun yhteydessä maksa alkaa erittää sappinestettä, ja sappirakko toimii nesteen tilapäisenä säiliönä. Sappirakko toimii siis ruuansulatuksen apurina, sillä se auttaa ruuansulatusta imeyttämään ruuan ja polttamaan rasvaa.

Jos sapen kiertäminen estyy jostakin syystä, sappirakko täyttyy ja voi tulehtua. Sappikivet ovat yleisin sappirakon tulehduksen aiheuttaja.

Sappikivitaudin oireet

Sappikivitaudin tyypillinen oire on äkillisesti alkanut ylävatsakipu, joka saattaa säteillä oikealle yläselkään. Samalla saattaa esiintyä pahoinvointia ja oksentelua. Kipu rauhoittuu usein itsestään muutamassa tunnissa.

Jos sappikiviin liittyvä kipu ei helpotu muutaman tunnin kuluessa, on syytä selvittää olisiko kyseessä muu vaiva. Sappirakon tulehdukseen tai sappitiehyeen tukokseen viittaavat kivun ohessa kuume ja muutaman päivän kuluessa ilmaantuva silmänvalkuaisten ja ihon keltaisuus.

Sappikivitaudin hoito

Ensimmäisen voimakkaan ylävatsakivun yhteydessä, kun sappikivitaudista ei ole tietoa, on syytä hakeutua nopeasti hoitoon ja tutkimuksiin. Sappikivet todetaan kaikututkimuksella. Jos sappikiviin liittyy lisätauteja, tarvitaan välitöntä hoitoa sairaalassa. Jos lisätauteja ei todeta, leikkaus ei ole tarpeen ensimmäisen sappikivikohtauksen jälkeen.

Yleisimmin sappirakko joudutaan poistamaan juuri toistuvien sappikivikohtausten tai sappirakon tulehduksen vuoksi.

Sappirakon poistoleikkaus

Sappirakon poistoleikkaus eli kolekystektomia tehdään nukutuksessa yleensä tähystysleikkauksena, mutta joskus myös avoleikkauksena. Tähystysleikkauksessa vatsaan tehdään neljä pientä pistohaavaa, joiden kautta vatsaan viedään tähystin ja tarvittavat leikkausvälineet. Leikkauksessa sappirakon ja sappitiehyen välinen tiehyt katkaistaan ja sappirakko ja mahdolliset sappikivet poistetaan kokonaan.

Tähystystoimenpide on yleensä päiväkirurginen, kotiutuminen tapahtuu samana päivänä seurannan jälkeen. Yöpyminen Mehiläisen sairaalassa on myös mahdollista, jos asiakas niin toivoo. Sairaslomaa kirjoitetaan noin kymmenen päivää.

Liikkuminen sappirakon poistoleikkauksen jälkeen

Vältä suurempaa rehkimistä ja nostelua sappirakon poistoleikkauksen jälkeen. Kevyet kävelylenkit, pieni voimistelu ja runsas vedenjuonti auttavat toipumaan leikkauksesta. Liikkumisella on erityisen edullinen vaikutus sappirakon poistoleikkauksesta toipumiseen, sillä kävellessä hengitys syvenee, verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normalisoituu.

Jälkihoito kotona

Kipulääkettä on hyvä ottaa annettujen ohjeiden mukaan muutaman vuorokauden ajan. Pidä haava puhtaana ja vältä haava-alueen koskettelua tulehtumisvaaran vuoksi. Suihkussa voi käydä normaalisti, kun leikkauksesta on kulunut noin vuorokausi.

Ruokavalio sappirakonpoistoleikkauksen jälkeen

Voit ryhtyä pikku hiljaa kokeilemaan aiemmin sappivaivoja aiheuttaneita ruoka-aineita. Suositeltavaa olisi noudattaa vähärasvaista ja monipuolista ruokavaliota. Leikkauksen jälkeen sinun kannattaa juoda runsaasti vettä ja syödä kuitupitoista ruokaa suolen toiminnan edistämiseksi.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.8
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.6
Satu Haikio
Gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri
9.9
Markku Heikkinen
Dos., gastroenterologian erikoislääkäri

Lisää aiheesta

heinäkuu 2021viikko 30