Polven nivelruston kuluma eli nivelrikko

Polven vammat

Polvien nivelissä, kuten muissakin nivelissä, luiden pintaa päällystää ohut erittäin sileä rustokerros, joka tekee nivelen sujuvan liikkeen mahdolliseksi. Nivelrusto kuluu iän myötä, mikä saattaa aiheuttaa erilaisia vaivoja. Polviniveleen voi myös kehittyä nivelrikkoa.

Polven nivelrikon oireet

Tyypillisiä polven nivelruston kuluman oireita ovat:
• kipu rasituksessa ja/tai levossa
• polven turvottelu ja liikerajoitus
• polven virheasennot

Polven nivelrikon alkuvaiheessa kuluma voi olla täysin oireeton. Usein alkuvaiheessa oireet ovat satunnaisia, ja niiden välissä voi olla pitkiä oireettomia aikoja. Vähitellen polven nivelrikon edetessä oireet lisääntyvät ja oireettomat jaksot lyhenevät.

Polven nivelrikon hoito

Polven kulunut rusto ei uusiudu eikä sitä pysty korjaamaan. Kuluman hoito on ensisijaisesti oireiden lievitystä painonpudotukselle, liikunnan lisäämisellä, fysioterapialla, kipulääkityksellä tai nivelen sisäisillä pistoksilla (esim. kortisoni).

Nivelen rustopintojen kulumiseen liittyy usein myös rustoisten nivelkierukoiden rappeutuminen, ja polven kierukkaan voi tällöin tulla helpommin repeämiä vammojen seurauksena. Repeytynyt nivelkierukka voi aiheuttaa kivuliasta napsuntaa tai polven lukkiutumista.

Jos polven nivelkierukan kierukan repeämä aiheuttaa toiminnallista haittaa voidaan polveen tehdä tietyissä tapauksissa tähystysleikkaus toiminnallisen haitan esim. lukko-oireen poistamiseksi tai ns. puhdistusleikkaus, jossa kuluneita rustopintoja tasoitellaan tai irtokappaleita poistetaan nivelestä.

Jos kulumaoireet ovat erittäin häiritseviä ja nivelrikko on edennyt loppuvaiheen nivelrikoksi, jossa nivelen luupinnat ovat jo paljaana ja polvessa on ns. luu-vasten-luuta –tilanne, voidaan turvautua tekonivelleikkaukseen.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.7
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta