Lasten syömisongelmat huolettavat vanhempia – lastenlääkäri purkaa yleisimmät huolet

Lasten ruokaan ja syömiseen liittyvät ongelmat huolestuttavat vanhempia kaikissa lapsen ikävaiheissa. Tulos käy ilmi Mehiläisen ja Taloustutkimuksen toteuttamassa lapsiperheille suunnatussa kyselytutkimuksessa*.

Noin 15 %:a Mehiläisen tutkimuksen vastaajista on huolissaan lastensa ruokailusta tai syömisongelmista.

Mehiläisen lastenlääkäri Maria Enlund-Cerullo näkee lasten ikävaiheen mukaiset huolet vastaanotollaan.

Vauvaperheitä huolestuttavat imetys ja koliikki

Uusi perheenjäsen pyöräyttää perheen arjen uuteen asentoon ja huoli vauvan hyvinvoinnista on usein voimakas.

- Vauvaperheen vanhempia mietityttävät eniten imetys, maidon pulauttelu, ummetus, koliikki ja uniongelmat. Mikäli vauva on virkeä ja kasvaa sekä kehittyy hyvin, ei yleensä ole syytä huoleen, toteaa Enlund-Cerullo.

Leikki-ikäiset ovat valikoivia syöjiä

Leikki-ikäiset lapset saattavat suhtautua ennakkoluuloisesti uusiin ruoka-aineisiin. Lempiruoka voi koostua pelkästä makaronista ja kaikki vihreä voi jäädä lautaselle.

- Leikki-ikäisillä ruuan valikointi liittyy normaaliin kehitykseen ja on yleensä ohimenevää. Kasviksia ja vihanneksia on kuitenkin hyvä ujuttaa ruuan sekaan muodossa tai toisessa, jotta ruoka olisi lapselle riittävän monipuolista, suoli toimisi normaalisti ja hän tottuisi monenlaisiin makuihin, sanoo Enlund-Cerullo.

Nuorten painon kontrollointi huolettaa

Nuorilla ruokaan tai syömiseen liittyvät huolet koskevat yleensä painon laskua tai nousua. Erityisesti teini-ikäiset tytöt kontrolloivat omaa painoaan herkästi.

- Oman kehon muutokset voivat hämmentää. Mikäli paino laskee, ruokamäärät ovat pieniä ja nuori laskee tiukasti kaloreita tai on epäilyä siitä, että hän oksentaa ruokailun jälkeen, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Enlund-Cerullo kertoo.

Ylipaino on kasvava ongelma, sillä liikkumattomuus, runsas limujen juonti ja herkkujen syönti altistaa ylipainolle.

- Vanhempi voi toimia tässä esimerkkinä lapselle. Herkut ja sipsit voisi arkena jättää kaupan hyllylle. Monipuoliset ja terveelliset ateriat, säännöllinen ruokailurytmi ja kaikille yhteinen päivittäinen ruokailuhetki yhdistettynä liikuntaan on paras estolääke ylipainolle, Enlund-Cerullo vinkkaa.

*) Taloustutkimus Oy toteutti Lapsiperheet -kyselytutkimuksen Mehiläisen toimeksiannosta loka-marraskuussa 2017. Vastaajia tutkimuksessa on yhteensä 1081. Kysely suunnattiin huoltajille, joilla on perheessään 0-17 vuotiaita lapsia

Lue lisää:

Lapsiperheen erityisruokavalio

Miten reagoida jos epäilee nuoren sairastuneen syömishäiriöön

elokuu 2022viikko 32