Siitepölyallergia

Siitepölyallergia vaivaa noin viidennestä suomalaisista. Allergiakausi alkaa kevätkesällä, jolloin ongelmia aiheuttavat lehtipuut, kuten leppä ja koivu. Keskikesällä kiusana ovat heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa. Jotkut henkilöt voivat myös herkistyä luonnon homeitiöille, jolloin nuhaoireita on etenkin alkusyksystä.

Siitepölyallergian oireet

- Siitepöly aiheuttaa sille herkistyneellä henkilöllä allergisen tulehdusreaktion silmän sidekalvossa, nenässä, iholla tai keuhkoputkissa, kertoo allergologi Ove Mickelsson Mehiläisestä.

Tämän seurauksena allergiaoireet ovat:

 • Silmäoireet: kutina, kirvely, punoitus, ihottuma, sidekalvoturvotus
 • Nenäoireet: kutina, aivastelu, nuha, tukkoisuus, nieluoireet
 • Astmaoireet: yskä, limaisuus, hengenahdistus, vinkuva hengitys
 • Iho-oireet: kutina, ihottuma

Siitepölyallergian hoito

Allergiaoireiden hoito on yksilöllistä.

- Hoidossa otetaan huomioon sekä taudin vaikeusaste että siitepölyjen määrä. Paras hoito olisi siitepölyn välttäminen, joka ulkoilmassa on harvoin mahdollista. Sisäilmaan voidaan vaikuttaa asentamalla allergiasuodattimia ikkunoiden tuuletusluukkuihin sekä ilmastointilaitteisiin. Siitepölyallergisen vuodevaatteita pitää kuivattaa sisällä, ettei niihin tarttuva siitepöly pääse ylläpitämään oireita siitepölykauden jälkeenkin. Keväällä ja kesällä kenenkään ei kuitenkaan tarvitse piiloutua sisälle siitepölyallergian takia, kiitos hyvien lääkkeiden ja hoitomenetelmien, Ove Mickelsson kertoo.

Allergiareaktioiden hoitoon löytyy sopivat lääkkeet. Jos yksi lääke ei tehoa, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan hankalakin allergia-asioihin. Siedätyshoito on tehokas siitepölyallergian aiheuttamassa nuhassa ja silmäoireissa. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon ja sen teho kestää vuosia.

Näin valmistaudut siitepölykauteen:

 1. Tarkista lääkekaappi ja poista vanhentuneet lääkkeet. Ne pitää toimittaa apteekkiin hävitettäviksi.

 2. Tee vuotuinen lääkärintarkastus ajoissa ennen siitepölykautta. Siitepölyastmaa epäiltäessä ylimääräinen tarkastus on tarpeen oireiden ilmaantuessa.

 3. Varmista, että lääkemääräykset ovat voimassa (12 kk) koko arvioidun siitepölykauden, vaikka et ostaisikaan kaikkia lääkkeitä heti alkuun.

 4. Hanki tarvittavat silmätipat, nenäsumutteet, antihistamiinitabletit, avaava sekä hoitava astmalääke. Kortisonitabletit toimivat kesämökillä myös kyypakkauksena.

 5. Aloita hoitava astmalääkitys hyvissä ajoin, muut lääkkeet voivat odottaa oireiden ilmaantumista. Näin voit tarkkailla omien oireiden vuotuista vaihtelua, välttää turhaa lääkitystä ja samalla olla turvassa, ettei astma pääse yllättämään.

 6. Seuraa siitepölyraportteja ja tiedät mitä milloinkin on ilmassa. Kaikkein herkimmät allergikot saattavat reagoida jo ennen virallista siitepölytiedotetta.

 7. Ota uudelleen yhteyttä lääkäriin, mikäli oireilet lääkityksestä huolimatta, koet uusia oireita, flunssa pitkittyy, olet poikkeavan väsynyt, urheilusuoritukset huonontuvat tai muuten vaan haluat varmistaa missä mennään.

 8. Muista siedätyshoidon mahdollisuus, mikäli oireet ovat hankalia. Varaa aika allergialääkärille ja keskustele asiasta heti allergiakauden jälkeen.

Jokaisesta Mehiläisen toimipisteestä löytyy allergian hoidon asiantuntija, jonka puoleen voi kääntyä, missä tahansa asiaan liittyvässä kysymyksessä.

Pitäisikö vanhentuneet allergialääkkeet tai niiden resepti uusia? Tuttujen allergialääkkeiden uusiminen käy kätevästi myös Mehiläisen Digiklinikalla.

Lue lisää:

Allergian laajennettu perusseulonta- ja erittelytutkimus

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.4
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5
marraskuu 2021viikko 47