Sydänoireisiin on saatavilla apua heti

Terveelliset elintavat suojaavat sydäntä, mutta siitä huolimatta sydän saattaa yllättää. Tällöin on hyvä tunnistaa, mistä on kysymys. Sydämen epänormaali toiminta aiheuttaa vaihtelevia oireita. Hälyttäviä merkkejä ovat rasituksessa tai levossa ilmenevä rintakipu, painon tunne, hengenahdistus tai selittämätön suorituskyvyn lasku. Kaikki epämääräiset rintakipuoireet kannattaa tutkituttaa diagnoosin varmistamiseksi.

Sydänoireet eivät katso sopivaa aikaa kalenteristasi. Oireilla on lisäksi tapana pahentua äkillisesti. Tutkimuksen ja hoitotoimenpiteen viivästyminen lisää komplikaatioiden riskiä ja muodostaa henkisen rasitteen epävarmuudessa elävälle potilaalle sekä läheisille. Joustava ja riittävän aikainen hoitoon pääsy on sekä potilaan että yhteiskunnan etu.

Päivystyksellistä hoitoa saa usein sydäninfarktin sattuessa. Ennakoivasta hoidosta ja tarkemmasta sydäntilanteen arviosta on hyötyä, jo ennen kuin pahin on tapahtunut. Kun sydän oireilee vaarallisesti, ei ole aikaa jäädä odottelemaan.

- Sepelvaltimotauti on yleisin kuolinsyy Suomessa. Tutkimuksen mukaan kuolleisuus pienenisi, jos kiireellistä hoitoa olisi enemmän saatavilla. Pallolaajennus on tehokas hoitokeino sepelvaltimotautiin. Hoito saattaa olla lähes yhtä nopea kuin tutkimus, kertoo kardiologian erikoislääkäri Joachim Stjernvall Töölön Mehiläisestä.

Varjoainekuvaus on monissa tapauksissa tarkin menetelmä kertomaan todellisesta tilanteesta. Mehiläiseen pääsee varjoainekuvaukseen nopeasti ja pallolaajennus tehdään samana päivänä, jos kardiologi arvioi tilanteen sitä vaativan. Mehiläisen sydänlaboratoriossa tehdään vuosittain satoja varjoainekuvauksia. Kokeneet erikoislääkärit määrittävät kuhunkin tilanteeseen soveltuvat tutkimukset, ja näin asianmukaiseen diagnoosiin päästään viivytyksettä. Tutkimuksessa selviää onko oikea hoitovaihtoehto lääkehoito, pallolaajennus vai ohitusleikkaus.

Lue lisää:

Sydän- ja verisuonitaudit

Mehiläisen Sydäntutkimusyksikkö


Uutinen julkaistu 6.9.2013