Mehiläisen asiakasraatilaiset: ”Alle 6-vuotiaiden lasten terveydessä huolettavat eniten antibiootit ja korvatulehdukset”

0-6 -vuotiaiden lasten vanhempien suurimpia huolia jälkikasvunsa terveydentilassa ovat antibioottien käyttö ja korvatulehdukset. Tulokset käyvät ilmi Mehiläisen Asiakasraadille tehdystä kyselystä.

Yli 260 Mehiläisen asiakasraatilaista vastasi syksyllä 2016 kyselyyn lastensa terveyteen liittyvistä huolista. Kyselyn tulosten mukaan huolet lasten terveydestä otetaan vakavasti, mutta suhtautuminen lasten terveydentilaan on kokonaisuutena luottavainen.

Antibiootit huolettavat 17 prosenttia vanhemmista

Pienten lasten (0-6 vuotta) vanhempia mietityttävät erityisen tai melko paljon lastensa terveydessä erityisesti antibiootit (17 %), korvatulehdukset (11 %) sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen (8 %) liittyvät asiat.
Mehiläisen Töölön lastenlääkäriaseman vastaava lääkäri Maria Enlund-Cerullo toteaa, että huoli antibioottien käytöstä pienillä lapsilla on helposti ymmärrettävissä. Usein tässä ikäryhmässä antibiootteja käytetään esimerkiksi korvatulehdusten, nielutulehdusten, virtsatietulehdusten tai keuhkotulehdusten hoidossa.

- Nyrkkisääntö antibioottien käytössä on, ettei niitä tule käyttää turhaan. Esimerkiksi varmuuden varalta otettuna tai virusperäisen hengitystieinfektion hoidossa ei antibiooteista ole hyötyä. Toisaalta antibioottihoito on joskus tarpeen, eikä hoitoa ole tuolloin syytä pelätä, sanoo Enlund-Cerullo.

Joskus antibioottihoito voi sivuvaikutuksena saada aikaan vatsaoireita, jotka johtuvat antibiootin vaikutuksista sairautta aiheuttavien bakteereiden lisäksi myös suoliston normaaliin bakteeristoon.

- Vatsaoireiden estoon ja hoitoon käytetään maitohappobakteeri- ja hiivapohjaisia valmisteita, jotka vähentävät antibioottihoitoon liittyviä vatsaoireita, rauhoittaa Enlund-Cerullo.

Antibioottihoidon pitkäaikaisia vaikutuksia suolistobakteereihin tutkitaan, mutta toistaiseksi ei tutkimusten perusteella ole syytä huoleen antibioottien käytöstä, silloin kun antibioottihoito on todettu tarpeelliseksi.

Jopa 70 % alle 2-vuotiaista on sairastanut välikorvantulehduksen

Toinen vanhempien huolenaihe - korvatulehdukset - ovat erityisesti alle 2-vuotiailla lapsilla hyvin yleisiä. Korvatulehduksia edeltää usein hengitystieinfektio, joita myös alle 2-vuotiailla esiintyy vanhempia lapsia tiheämmin esimerkiksi päiväkodin aloitukseen liittyen. Korvatulehdukset vähenevät yleensä iän karttuessa sekä hengitystie-infektioiden vähenemisen että kasvun myötä.

Suurin osa antibioottihoidoista pienillä lapsilla kohdistunevat korvatulehdusten hoitoon, joiden on osoitettu paranevan osassa tapauksissa myös itsestään.

- Mikäli yleisvointi on hyvä, voidaan lääkärin arvion mukaan korvatulehduksen hoidossa pidättäytyä antibioottihoidosta ja hoitaa oireita aluksi kipu- ja kuumelääkkein. Tuolloin korvien tilannetta seurataan vastaanotolla yleensä muutaman päivän välein, ja aloitetaan antibiootti vasta, mikäli tilanne ei seurannassa parane, Enlund-Cerullo toteaa.

Jos korvatulehduksia on toistuvasti, mietityttää vanhempia usein se, milloin on tarve korvien putkitukseen.

- Korvien putkitusta harkitaan yleensä silloin, kun lapsi sairastaa yli 3 korvatulehdusta 6 kk aikana tai yli 4 korvatulehdusta vuoden aikana. Putkitus voi olla tarpeen myös silloin, jos korvaan on päässyt kehittymään nk. liimakorva, eli välikorvaan on kertynyt sitkeää eritettä joka ei seurannassa poistu itsestään. Korvatulehdusten jälkitarkastuksessa seurataan nimenomaan korvatulehduksen paranemista, ja mahdollisen liimakorvan kehittymistä, Enlund-Cerullo kuvailee.

4 faktaa antibiooteista

  • Antibiootti ei auta virusperäiseen ”flunssaan”, eikä antibioottihoito estä esimerkiksi korvatulehduksen kehittymistä, jos sen aloittaa etukäteen tai ”varalta”.
  • Antibioottihoidon aloittamiselle tulee aina olla selkeä syy.
  • Vatsaa suojaamaan voidaan antibioottihoidon aikana käyttää maitohappo- ja hiivavalmisteita.
  • Lääkärin arvion mukaan voidaan korvatulehduksessa joskus jäädä seuraamaan tilannetta kontrollikäynneillä, ja aloittaa antibioottihoito vasta mikäli tulehdus ei seurannassa parane.

Lue lisää: Mehiläisen palvelut lapsille ja lapsiperheille


Uutinen julkaistu 30.11.2016