Mehiläinen varmistaa positiiviset vasta-ainetestitulokset myös toisella menetelmällä

11.4.2020

Koronaviruksen vasta-ainetestit ovat lääkärin lähetteellä tarjolla Mehiläisen valikoiduissa toimipisteissä. Positiivinen vasta-ainetestitulos varmistetaan Mehiläisessä aina myös toisella menetelmällä, jossa osoitetaan ensivaiheen testin IgG- ja IgM-luokan vasta-aineiden lisäksi myös IgA-luokan vasta-aineet. Lisäksi IgG-vasta-aineet varmennetaan ensivaiheen testistä poikkeavalla menetelmällä. Näin parannetaan tulosten luotettavuutta huomattavasti.

Oireisella ensisijainen testi on nenänielunäytteestä tehtävä koronavirustesti. Hiljattain oireilleella varmennettu positiivinen vasta-ainetesti kertoo varsin luotettavasti sairastetusta taudista. Pelkän positiivisen vasta-ainetestin perusteella uutta tartuntaa vastaan saatua suojaa tai suojan kestoa ei voida suoraan arvioida. Negatiivinen testitulos ei myöskään sulje pois esimerkiksi lieväoireisena sairastettua tautia, jos vasta-aineita ei ole muodostunut mitattavia määriä tai testi tehdään liian aikaisessa vaiheessa.

Vasta-ainetestit ovat tarkoitettu lääkärin käyttöön muun diagnostiikan tueksi. Potilaan oireiden pitkittyessä nenänielusta tehtävä koronavirustesti saattaa olla jo negatiivinen, ja tässä vaiheessa vasta-ainetestillä voidaan saada viitteitä sairastetusta taudista. Hoitava lääkäri arvioi tuloksen merkityksen jokaisen potilaansa kohdalla.

Lue lisää:
Koronaviruksen vasta-ainetestit Mehiläisessä
9.4.2020 lehdistötiedote: Koronaviruksen vasta-ainetestit nyt saatavilla Mehiläisestä


Uutinen julkaistu 11.4.2020