Ohjeita laboratoriotutkimukseen saapuvalle

Mehiläisen laboratoriossa otetaan monipuolisesti erilaisia näytteitä ja tehdään tutkimuksia. Lue lisää laboratorion palveluvalikoimasta.

Kun olet tulossa laboratoriotutkimuksiin, kannattaa tutustua siihen, onko tarvetta valmistautua kokeeseen etukäteen. Laboratorion verinäytteenottoon voi pääsääntöisesti tulla mihin kellonaikaan hyvänsä ja ilman edeltävää paastoa. Osa tutkimuksista vaatii kuitenkin paaston ja osa ajoitetun näytteenoton. Suosituksia on hyvä noudattaa, jotta näyte on mahdollisimman luotettava, ja tulos on vertailtavissa viitearvoihin.

Tarvitaanko laboratorioon lähete?

Laboratoriotutkimuksiin voi tulla lähetteellä tai ilman lähetettä. Huomioithan, että työterveysasiakkaana asioidessasi sinulla on aina oltava lähete.

Jos tulet laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä, kuluista ei voida maksaa Kela-korvausta eikä mahdollinen hoitokuluvakuutus pääsääntöisesti kata niitä. Lue lisää Kela-korvauksen määrä- ja maksuperusteista 

Saat lähetteen laboratoriotutkimuksiin lääkäriltä tai työterveyshoitajalta. Jos tutkimukseen tulo edellyttää erityisiä valmistautumistoimenpiteitä, saat ohjeet lääkäriltä, hoitajalta tai laboratoriosta. Verkkoajanvarausta tehdessäsi voit myös tulostaa tarvittavat ohjeet.

Voit saada laboratoriotutkimuksia tiettyihin hyvinvointiasi askarruttaviin pulmiin myös ilman lähetettä. Tuloksista kannattaa keskustella myös lääkärin kanssa.

Lue myös: Laboratorioon ilman lähetettä

Ajanvaraus laboratorioon

Pääsääntöisesti laboratoriotutkimuksiin voi tulla ilman ajanvarausta. Näihin tutkimuksiin kuuluvat muun muassa veri-, virtsa- ja ulostenäytteistä tehtävät tutkimukset ja sydänfilmi eli EKG. Halutessasi voit myös varata ajan näytteenottoon. On myös huomioitava, että osa laboratorioista on auki pelkästään ajanvarauksella.

Joihinkin tutkimuksiin, kuten spirometriaan, tulee varata aina aika. Laboratoriotutkimusten saatavuudessa on eroja toimipisteittäin.

Voit varata ajan laboratoriotutkimuksiin soittamalla lääkärikeskuksen numeroon tai verkkoajanvarauksessa . Lääkärikeskusvaihtoehdot sekä laboratorioiden aukioloajat löytyvät toimipistehausta.

Verkkoajanvarauksessa voit varata näytteenottoajan

  • veri- ja virtsanäytteisiin
  • papanäytteeseen (kohdunkaulan irtosolunäyte)
  • sydänfilmiin eli EKG-tutkimukseen

Laboratoriokokeiden tulokset

Sovi lähetteen antavan lääkärin kanssa, kuinka saat laboratoriokokeiden tulokset. Voit katsoa tulokset myös itse OmaMehiläinen-palvelusta. Voit käyttää OmaMehiläinen-verkkopalvelua  tai mobiilisovellusta.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 
Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Lue myös: Laboratoriotulokset ja viitearvot

Asiantuntijat

Eija Yrttiaho
Laboratoriohoitaja
Soile Lahtinen
Laboratoriohoitaja
Minna Malmstedt
Bioanalyytikko
Essi Törrönen
Laboratoriohoitaja
Katso muut asiantuntijat